Schimbarea modului în care sunt ocupate funcțiile publice prin: limitarea numărului de parlamentari la 300, alegerea primarilor în două tururi, creșterea reprezentării românilor din diaspora, vot prin corespondență și vot electronic, liste deschise de candidați.
Dreptul de vot este legătura esențială dintre un cetățean și un stat democratic. Totuși, la momentul actual, exercitarea acestui drept este îngreunată în România prin reglementări menite să păstreze la putere aceleași forțe politice. Prea mulți aleși și prea puțini cetățeni care au acces la vot înseamnă o limitare a democrației. USR PLUS își asumă implementarea unor soluții de mult existente în alte state ale Uniunii Europene sau în SUA, astfel încât România să devină o țară a cetățenilor, și nu a politicienilor.
Măsuri concrete
- 300 de parlamentari. Românii au decis în mod constituțional, prin referendum, necesitatea limitării numărului de parlamentari la 300. Scăderea numărului de parlamentari nu presupune o mai slabă reprezentare a cetățenilor, ci, dimpotrivă, forțarea partidelor să trimită în Parlament cei mai competenți membri, renunțând la punerea pe locuri eligibile a unor candidați doar ca răsplată pentru activitatea din partid, urmând ca aceștia să ocupe un fotoliu cald pentru următorii patru ani.
- Primari aleși în două tururi. Actualul sistem, în care este ales primar cel care obține cele mai multe voturi, chiar dacă nu și o majoritate a acestora, favorizează vechile partide, care și-au creat un electorat dependent de ele prin poziții în administrația locală. Mai mult, nu putem considera că un edil este reprezentativ când, în fapt, mai puțin de 20% din populația unei localități îl votează. Avem nevoie de revenirea la organizarea în două tururi a alegerilor, astfel încât să ne asigurăm că o majoritate a votanților a optat pentru primarul care îi va conduce.
- Creșterea numărului de reprezentanți aleși în Diaspora. Deși este estimat că aproape patru milioane de români locuiesc în afara granițelor țării, Diaspora are cel mai mic număr de reprezentanți în Parlamentul României. Așa cum ne bazăm pe ei pentru banii pe care adesea îi trimit acasă, trebuie să le asigurăm și o bună reprezentare în deciziile luate în țară.
- Extinderea votului prin corespondență. În prezent, doar românii din Diaspora pot vota prin corespondență. Alte țări, inclusiv SUA, au acceptat de mai mult timp votul prin corespondență, exercitat cu mai multe săptămâni înaintea datei alegerilor. Să ne gândim doar la impactul pe care românii din Diaspora sau cei care locuiesc în marile centre urbane l-ar fi putut avea trimițând din timp votul lor în localitățile din care provin.
- Vot electronic. Chiar dacă la acest moment este dificilă identificarea unor sisteme informatice complet sigure pentru administrarea unui proces atât de important precum cel de vot, suntem obligați să facem acest pas cu hotărâre. Alte state din cadrul Uniunii Europene și-au asumat votul electronic, iar România, cunoscută pentru IT-iștii săi ingenioși, trebuie să facă același lucru.
- Liste deschise. Atunci când votăm în alegerile locale, parlamentare sau europarlamentare, suntem forțați să aprobăm lista propusă de către partidul preferat, fără să putem indica și candidatul care ar trebui să fie ales cu prioritate. Propunem ca fiecare votant să poată realiza propria ierarhie a candidaților în interiorul listei partidului pe care îl susține, generând competiție și în interiorul partidelor, nu doar între partide.
Instituția responsabilă
Parlamentul României.