O Românie
fără hoție.

Oana Murariu

Camera Deputaților – Cluj

Avocat, 34 ani

Sunt Oana Murariu și sunt de profesie jurist. Am 32 de ani și am început să activez în domeniul juridic, ca avocat, imediat după absolvirea facultății. Cumva mi-am dorit dintotdeauna să devin avocat, motiv pentru care am și urmat cursurile Facultății de Drept din cadrul Universității Babeș-Bolyai Cluj-Napoca.

Sunt absolvent de elită al acestei instituții de învățământ și mă entuziasmez de fiecare dată când îmi reamintesc faptul că am absolvit facultatea prima din seria mea de studenți și a 2-a din an. Am fost bursier de merit în mod repetat, dovadă clară că munca și dedicarea ne vor aduce întotdeauna acolo unde ne este locul. Din prima zi în care am dobândit acest drept, mi-am deschis propriul cabinet de avocat, intrând, astfel, în lumea antreprenoriatului. Acest lucru m-a ajutat să pot înțelege nu doar prin prisma nevoilor clienților ce înseamnă să fii antreprenor în România.

Ca avocat am avut ocazia de a interacționa cu numeroși oameni, de a soluționa numeroase cauze, multe dintre ele complicate. M-am confruntat, la rândul meu, cu o serie de probleme birocratice și nu numai, pe care îmi doresc să le transpun în legi concrete pentru România. Din acest motiv candidez pentru o poziție de deputat în Parlamentul României din partea Alianței USR PLUS, deschizând lista circumscripției Cluj. Un avocat contestă legile la Curtea Constituțională, cunoaște normele de tehnică legislativă și, pentru că te confrunți zilnic cu legile și cu atele normative în general, meseria de avocat îți fixează temeinic bazele pentru activitatea de legiuitor.

Întrucât aria mea de expertiză orbitează în această zonă, îmi doresc să activez în Comisia juridică, unde sunt de părere că e nevoie de elite, pentru că acolo ajung efectiv toate proiectele de lege de la toate celelalte comisii de fond, pentru aviz juridic. Proiectele de lege propuse/vizate sunt din domeniul justiției și al sănătății.

În domeniul justiției este esențial ca legiuitorul să fie bine ancorat în realitățile de zi cu zi ale sistemului judiciar astfel încât să cunoască din experiență personală unde e nevoie de îmbunătățiri și cum s-ar putea realiza (ex: îmbunătățirea actului de justiție prin măsuri de degrevare a instanțelor de judecată/parchetelor și digitalizarea justiției).

Prioritățile mele în Parlamentul României

  • Degrevarea instanţelor de judecată și creşterea calității actului de justiție.

  • Concursuri corecte în instituțiile publice.

  • Asigurarea necesarului de medicamente populaţiei României.