Îmi cer scuze pe această cale tânărului din Vama Veche care a devenit celebru fără voia lui, după ce o serie de jurnaliști clujeni și instituții de presă centrale l-au prezentat ca fiind candidatul USR de Cluj pentru funcția de senator. Sincer, nici mie nu mi-ar fi căzut bine până acum vreo lună să fiu confundat cu un… politician. Vă rog să mă ajutați să-l găsesc pe acest tânăr, pentru a-i putea oferi asistență juridică în procesele pe care consider că este îndreptățit să le deschidă împotriva celor care i-au folosit imaginea în mod abuziv.

Când mi-am asumat candidatura la Senat am luat în considerare atacurile la care voi fi supus, chiar dacă nu m-am așteptat că vor fi atât de grosolane și, mai mult, că vor aduce atingere unor persoane care nu au nici cea mai mică legătură cu mine și/sau cu candidatura mea.

Pentru cei care nu au aflat încă ce s-a întâmplat, povestea pe scurt. Săptămâna trecută, într-un ziar local online a apărut o fotografie cu un tânăr boem, care dormea pe pet-uri de bere, în Vama Veche, pretinzându-se că aș fi eu în acea imagine. Principalul scop al fotografiei era de a face mai digerabile niște speculații grosiere din seria celor cu Soros. Nu exclud nici varianta că autorul articolului, Liviu Alexa, încerca să-mi construiască o imagine de bețiv (la începutul campaniei marșa pe cea de extremist), pentru a contracara cumva imaginea deschizătorului listei PNL de la Senat, care a fost trimis în judecată de procurori pentru că la o alcoolemie de 1,6 s-a urcat la volan și s-a apucat de ”vânat” taximetriști. Fotografia a fost preluată de mai multe televiziuni, ziare centrale ori personaje cu notorietate, ca Robert Turcescu, cu trimiteri de genul ”Adevărata față a sorosiștilor care vor să pună mâna pe țară: imagini cu candidatul care doarme între sticle cu bere”, ”Ce propunere șoc au soroșiștii pentru alegeri”, ”Candidat în ipostaze șocante”. Pe Ziar de Cluj se menționa ca sursă originală a fotografiei, un articol de acum doi ani, al unui stipendiat RMGC din presă, Marius Ghilezan.

Duminică seara (după ce a fost atenționat pe Facebook), jurnalistul clujean Tiberiu Fărcaș a recunoscut public (tot pe Facebook) că fotografia îi aparține și că a publicat-o pe blogul propriu, în 2009, într-un articol despre personaje boeme din Vama Veche. Și că NU SUNT eu în fotografie, ci un anume Răducu. În momentul în care l-am întrebat dacă le va cere celor care i-au folosit fără acord fotografia să o retragă și să precizeze că n-am fost eu în imagine, Tiberiu Fărcaș a replicat că e ”treaba lui ce face cu propriile fotografii”.

Pentru atacurile și manipulările grosiere la care am fost supus, am anunțat public că îi voi da în judecată pe cei care le-au produs, dar și pe cei care le-au promovat și propagat într-un mod sau altul, fără să le verifice (mai multe detalii aici). În acest caz nu este, însă, vorba doar de dreptul meu la demnitate și la viață personală, ci, în primul rând, a tânărului care apare în fotografie. Din acest moment, din care nu mai există nici cel mai mic dubiu că nu e vorba de mine în fotografia cu pricina, nu mai există absolut niciun motiv ca imaginea lui Răducu să fie expusă public într-o asociere care îi poate aduce prejudicii. De aceea, vă solicit în mod public ajutorul în găsirea lui Răducu, pentru a-i asigura asistența juridică. Orice informație credeți că ne poate ajuta, vă rog să o trimiteți pe adresa de mail [email protected].

Vă mulțumesc și vă garantez că apărarea drepturilor oricăruia dintre voi reprezintă o prioritate pentru mine.

***

FOARTE IMPORTANT: Vă rugăm ca în această căutare să nu folosiți imaginea difuzată în mod iresponsabil și abuziv de către mass-media. Chiar dacă e mai greu, cu un share de la fiecare, cu siguranță ajungem chiar la Răducu ori la cineva care îl cunoaște direct. Până la urmă, câți tineri boemi pe care îi cheamă (sau li se spune) Răducu să fi fost în Vamă în anii 2008-2009? Așadar, dacă nu ești chiar tu Răducu ori dacă n-ai niciun prieten Răducu care mergea în Vamă în acei ani, dă mai departe pe Facebook că, până la urmă, prietenul prietenului tot știe.

***

Art. 252, Cod Civil, Ocrotirea personalităţii umane

Orice persoană fizică are dreptul la ocrotirea valorilor intrinseci fiinţei umane, cum sunt viaţa, sănătatea, integritatea fizică şi psihică, demnitatea, intimitatea vieţii private, libertatea de conştiinţă, creaţia ştiinţifică, artistică, literară sau tehnică.

Art. 30, Constituție, Libertatea de exprimare

(6) Libertatea de exprimare nu poate prejudicia demnitatea, onoarea, viaţa particulară a persoanei şi nici dreptul la propria imagine.