Oana MURARIU

Pentru Deputat

36 ani

avocat

Cluj-Napoca

36 ani

avocat

Cluj-Napoca

În 2020 mi-ați acordat încrederea voastră pentru a vă reprezenta în Parlament. Ați considerat că sunt persoana potrivită pentru a vă face mândri din această poziție prin activitatea pe care urma să o desfășor. Am încredere că am reușit să nu vă dezamăgesc, dimpotrivă. Sunt unul dintre cei mai activi parlamentari din legislatura 2020-2024. Pentru mine nu e însă suficient să fii activ, ci, așa cum am spus anterior, TREBUIE să se vadă rezultatele muncii.

De aceea, grupez și aici reușitele mele profesionale ca deputat al vostru și mă încred în votul vostru la alegerile parlamentare din 1 decembrie: Top 10 inițiative adoptate, care fac o diferență în bine zi de zi pentru români!

  • Justiție digitală: Hotărârile judecătorești se trimit în prezent pe email, ca rezultat al unei legi pe care am inițiat-o și care a fost adoptată în anul 2022.
  • Justiție accesibilă: Românii cu venit lunar net de sub 925 lei își pot rezolva acum gratuit problemele în Justiție (ex. fără taxă de timbru, fără costuri cu avocatul sau expertize). Cei cu venituri lunare pe membru de familie sub 1850 de lei beneficiază de o reducere cu 50% a costurilor.
  • Sprijinim mediul privat: Românii ingenioși și inventivi, antreprenorii și companiile private pot să își înregistreze mai ușor și mai rapid brevetele de invenție și mărcile la Oficiul de Stat pentru Invenții și Mărci (OSIM). Am ușurat această procedură printr-un proiect de lege pe care l-am inițiat și care a fost adoptat în 2024.
  • Echitate pentru femeile antreprenor: femeile care au meserii liberale sau care sunt antreprenoare și care u contract cu CNAS beneficiază din anul 2023 de concediul de risc maternal, la fel ca femeile salariat.
  • Claritate pentru salariați: Pentru că existau numeroase suprapuneri de texte de lege din Codul Muncii și din Legea Dialogului Social care generau confuzie în practică, am promovat un proiect de lege care a clarificat și a mbunătățit procedurile aferente jurisdicției muncii. Angajații sunt mai protejați, iar angajatorii au predictibilitatea necesară.
  • Zero hărțuire sexuală în Educație: Am co-inițiat legea ”Zero toleranță pentru hărțuirea sexuală în școli și universități!”. Există astfel acum un cadru legal mult mai simplu și mai strict care să sancționeze hărțuirea sexuală în mediul preuniversitar și universitar, protejând mai eficient tinerele generații de acest flagel.
  • Stop nicotinei la minori: Am promovat un amendament prin care a fost interzisă comercializarea pliculețelor/pouch-urilor cu nicotină către minori, similar cu interdicția care există în cazul tutunului și țigărilor electronice.

Prioritățile mele

reformă în justiție

Pe lângă continuarea efortului de a-mi susține numeroasele proiecte legislative inițiate, aflate actualmente pe circuitul legislativ și care vor rezolva în continuare multiple probleme în domenii ca sănătatea, justiția, fiscalitate, muncă etc, îmi asum următoarele priorități legislative:

  • Întărirea ANABI prin includerea procurorilor în schema de personal, procurori specializați din INM pe confiscarea averilor ilicite.

  • Combatem traficul de persoane – cea mai mare problemă semnalată constant de demnitari și diplomați în deplasările în străinătate. Obligativitatea existenței unui anunț pe această temă, care poate fi luat de turist, în fiecare unitate de cazare din România și anunțuri mai mari în aeroporturi și la punctele de trecere a frontierei terestre.

  • Taxa de timbru să se reîntoarcă în justiție.

  • Modificarea legilor justiției: evaluarea reală a magistraților.

  • Accentuăm componenta educativă în cazul delincvenței juvenile – mărirea termenelor măsurilor educative astfel încât acestea să poată fi implementate cu grad mai mare de reușită.

  • Incriminarea corespunzătoare a fraudei în cazul licitațiilor publice.

  • Farmacist clinician/medic farmacolog în fiecare secție ATI din spitalele publice din România.

  • Legea 5 din pachetul „Protejăm pacienții. Ne ținem medicii în țară” – întâlnirea imediată la spital la momentul apariției unei nemulțumiri a pacientului/aparținătorilor, înainte de a fi efectuată o reclamație oficială de malpraxis.