Nu vă lăsați înșelați de aparențe: chiar dacă e (mini)vacanță, imaginea de mai sus e surprinsă într-una din deplasările de documentare la Lacul Știucii (Săcălaia, jud. Cluj), unde, în aceste zile (până pe 19 iunie) are loc ediția a VI-a Şcolii Transilvane de Neuroştiinţe  Experimentale („Transylvanian Experimental Neuroscience Summer School” – TENSS). E unul dintre evenimentele de excepționalitate din cercetarea românească, la care participă, în fiecare an, profesori de la Harvard, Max Planck, Heidelberg University, Lethbridge, Cold Spring Harbor și alte centre majore din neuroștiințe la nivel mondial. Anul trecut, invitatul de onoare a fost celebrul James D. Watson, laureat al Premiului Nobel pentru Fiziologie sau Medicină în 1962, câștigat, alături de Francis Crick și Maurice Wilkins, pentru descoperirea ADN-ul. Unul dintre extrem de rarele articole pozitive referitoare la știința românească publicate, în ultimii ani, în cunoscuta revistă de specialitate ”Nature” a fost despre TENSS.

Ce legătură are asta cu fotografia din piscină? Păi are, că asta face parte din spiritul TENSS. S-au ținut cursuri pe marginea piscinei și a fost luată cu asalt când căldura a devenit de nesuportat. Nu i-au scăzut meritele niciunui profesor de Harvard și niciunui nobelist dacă s-a dedulcit la o bere ori la un păhărel de țuică. Și nici dacă a participat la chefurile întinse până la orele mici ale dimineții.

2016. Împreună cu laureatul Nobel James Watson, la Lacul Știucii, după multe povești despre descoperirea ADN-ului

Că TENSS a ajuns la ediția a VI-a e o minune (la fel cum e o minune că a supraviețuit primelor ediții) în condițiile în care statul român nu are vreun program la care organizatorii TENSS să aplice pentru a obține finanțări. Pe la noi, pe bani publici, înființăm și finanțăm institute de studiere avansată a Levantului, pentru liniștita pensie a d-nului Emil Constantinescu, ori finanțăm cercetarea… regională, poate, poate, reinventăm celebra mașină Lăstun. Unul dintre secretele supraviețuirii TENSS, în ciuda sistemului impotent, e și faptul că implicarea, munca, dedicarea se face fără încrâncenare, cu încredere unul în altul. Dacă nu se strâng suficiente fonduri, profesorii invitați nu doar că-și suportă singuri biletele de avion, ci mai și donează diferite sume ca școala să se poată ține. Dacă nu sunt bani de aparatură (un microscop cu doi fotoni costă undeva pe la 200.000 de dolari, și la Săcălaia sunt două – unul original și unul ”artizanal”), firmele sunt dispuse să o împrumute sau chiar să o doneze! Și exemplele pot continua.

Excepționalitatea, în orice domeniu, nu are nevoie de cămăși apretate, nici de costume Armani. Are nevoie însă de o stare de spirit care presupune și performanță, și muncă, și încredere, dar și relaxare. E ceea ce – ajung și la politică – a lipsit în ultimele săptămâni și, mai ales, zile, în USR. Am convingerea că TENSS va merge mai departe menținându-și standardele ridicate și transformându-se într-un model pentru alte proiecte de excepționalitate în România (în cercetare și/sau în alte domenii).

La fel cred că USR e departe de a-și fi spus ultimul cuvânt în politica românească. Pentru asta are însă nevoie (și avem nevoie) de puțină liniște și puțină relaxare. Și de nițel spirit ludic ;) . Fiecăruia îi va veni rândul la piscină :) . Apoi vom reveni pe baricade. Nu suntem la vreun capăt de drum, doar la începutul lui.

***

Despre TENSS voi mai scrie, voi mai vorbi și-l voi mai oferi ca exemplu în cercetare. Pentru mai multe amănunte (și pentru a înțelege cum a apărut și s-a dezvoltat), mai multe detalii:

Cum se construieşte excepţionalitatea. În cercetare. În România. ŞTIINŢIFIC ŞI FANTASTIC. DAR NU ŞTIINŢIFICO-FANTASTIC

ROMÂNIA SE SCHIMBĂ. Modelul (şi lecţia) de la Lacul Ştiucii

NATURE: Summer skills. A fledgling neuroscience programme is a rare beacon of research excellence in Romania.

Miracol cu repetiție la Lacul Știucii. Lângă Mănăstirea Nicula, dar fără icoane

Laureat Nobel: ”România va eșua dacă nu-și va căuta oamenii inteligenți și nu-i va educa”. Omul care a revoluționat istoria medicinei prin descoperirea ADN-ului va conferenția la Cluj