”Cea mai mare investiție din istoria acestui județ este o misiune îndeplinită cu succes.” ne spune Alin Tișe referitor la Centrul de Management Integrat al Deșeurilor. Eu am găsit și alte superlative ale investiției: cele mai mari întârzieri ale termenului de execuție, cele mai mari depășiri de buget, cea mai lungă perioadă de provizorat a unei rampe de gunoi neconforme

Consiliul Județean Cluj a gestionat dezastruos tot ce e legat de CMID: a depășit bugetul, a depășit termenul de execuție, a generat depozite de deșeuri provizorii care s-au permanentizat și sunt aproape de un dezastru ecologic.

După 10 ani de la demararea proiectului, deși autoritățile anunță că e finalizat și funcțional, nici nu s-a încercat autorizarea proiectului ca întreg, ci se încearcă acum autorizarea lui pe bucăți (respinsă deja odată).

Presiunea pentru deschiderea CMID e uriașă deoarece actualul depozit (temporar, numit eufemistic stație de transfer) a ajuns la capacitate și nu va mai putea să primească deșeuri. Astfel,  există riscul unei deschideri forțate a CMID pe motiv de urgență fără a avea autorizație de mediu și fără a fi pregătit să funcționeze conform proiectului.

În CMID se pot depozita doar deșeuri sortate, dar capacitățile de sortare nu sunt funcționale, așa că se apelează la utilajele de sortare ale RADP ca soluție provizorie. Să sperăm că provizoratul, estimat acum la 2 ani, nu va dura 10 ani cât a durat investiția în CMID. Chiar și așa, RADP nu are capacitatea de a prelucra toată cantitatea de deșeuri din județ și de aici apare întrebarea unde se vor depozita cele nesortate.

Soluții? Au fost formulate de-a lungul timpului de specialiști și au fost ignorate de autorități. După un eșec întins pe 10 ani prima măsură ar fi tragerea la răspundere a responsabililor cu implementarea proiectului, lucru sugerat și de DNA. Cei responsabili nu ar trebui să se mai ocupe vreodată de proiecte publice de amploare. Apoi trebuie să ne gândim la ce urmează după CMID, pentru că în 10 ani își va atinge capacitatea și vom fi iar în situația actuală.