Doar o persoană de o inocență rară, care n-a avut de-a face nicio zi cu realitățile din România, își poate închipui că e doar o simplă coincidență între descinderea celor de la ANAF la RISE Project și dezvăluirile pe care jurnaliștii acestui portal le anunțaseră despre sursele averii liderului PSD Liviu Dragnea.

Ca fost jurnalist de investigații am avut ocazia să experimentez pe propria piele astfel de ”coincidențe”: mașina vandalizată în mod repetat (roți sparte, zgârâieturi și tabla lovită, geamul spart, capacul de la rezervorul de benzină și ștergătoarele rupte) după anchete despre afacerea Roșia Montană, în timp ce reprezentanții Poliției îmi transmiteau senin că n-au cum să-i găsească pe făptuitori; jandarmi care mă amenințau cu duba după lansarea cărții cu Roșia Montană la Brașov și tot reprezentanți ai Jandarmeriei depunând plângere penală împotriva mea, sub acuzația de… ”incitare la încălcarea ordinii și liniștii publice”, pentru că mi-am permis să spun la o portavoce, într-o piață publică, ceea ce am scris și publicat în presă; în fine, proces penal sub acuzația de calomnie, după o serie de articole legate de evaziunea fiscală a firmelor din grupul unui mare și cunoscut afacerist orădean.

Nimeni nu neagă dreptul instituțiilor statului să efectueze controale, dar în baza experienței proprii și cea a altor foști colegi jurnaliști nu are cine și cum să mă convingă că între controlul ANAF și seria de investigații despre Liviu Dragnea n-ar exista nicio legătură. Marele Zid Chinezesc și intenția de intimidare din acest caz sunt vizibile de pe Lună. Mai puțin vizibilă e ipoteza că unul dintre scopurile pentru care ANAF a dorit să-și bage nasul în documentele celor de la RISE Project a fost să prindă cumva, din întâmplare sau noroc, vreo urmă sau indiciu despre sursa/sursele jurnaliștilor pentru articolele legate de Liviu Dragnea. Și spun asta pentru că în cazul procesului de calomnie amintit (dar și în alte situații), am constatat că nu condamnarea era principalul scop al celui care m-a dat în judecată, ci să afle de unde și de la cine aveam informațiile publicate.

Am avut ocazia să-l cunosc pe Paul Radu, coordonatorul RISE Project, și pe o parte dintre colegii lui, și le-am urmărit activitatea în ultimii ani, astfel că nu mi-e greu să depun mărturie oricând în legătură cu onestitatea și profesionalismul lor. Scriu acum aceste rânduri pentru a le transmite atât un mesaj de solidaritate, cât și de apreciere pentru munca lor: oameni buni, țineți-o tot așa, aștept cu nerăbdare să citesc mult timp de acum înainte anchetele voastre despre Tel Drum, Schweighofer, Gabriel Resources și multe alte asemenea afaceri dubioase, în jurul cărora colcăie politicienii corupți. Faceți o muncă admirabilă și ceea ce s-a întâmplat demonstrează, o dată în plus, lucrul ăsta.