Cine a pus caii în drum? Interpelare pentru ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan

Cine a pus caii în drum? Interpelare pentru ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan

Adresată: Ministrului Afacerilor Interne, Carmen Daniela Dan De către: Mihai Goţiu, senator USR de Cluj Obiectul interpelării: Cine a pus caii în drum? Stimată doamnă ministru, În seara zilei de duminică, 27 noiembrie 2017, în timpul protestelor civice pentru apărarea Justiției, am am fost martor, în București, la un incident care vine în contradicție flagrantă cu rolul Jandarmeriei Române, dar și cu Legea nr. 60/1991. Mai exact, la plecarea zecilor de mii de protestatari din Piața Victoriei pe B-dul Magheru, drumul a fost blocat de un dublu dispozitiv de jandarmi, pe jos și călare. Jandarmii călare au înaintat agresiv către manifestanți. Cu caii tropăind nervos și dând semne vădite de agitație, jandarmii au ajuns în mijlocul oamenilor, generând momente de panică și iritare, care ar fi putut să genereze un conflict pe care nu și-l dorește nimeni. Aceste momente, le regăsiți în numeroase filmări prezentate de televiziuni și pe mediul online, însoțite de mărturii ale cetățenilor aflați în primele rânduri. Stimată doamnă ministru, Vreau să vă reamintesc, că așa anacronică cum e acum, Legea nr. 60/1991 privind adunările publice, arată expres, încă din primul aliniat al primului articol: Art. 1. – (1) Libertatea cetățenilor de a-și exprima opiniile politice, sociale sau de alta natură, de a organiza mitinguri, demonstrații, manifestații, procesiuni și orice alte întruniri și de a participa la acestea este garantată prin lege. Așadar, acesta este scopul legii și toate acțiunile pe care autoritățile publice le desfășoară se subsumează îndeplinirii acestui scop: asigurarea libertății de exprimare. Încercarea de a bloca deplasarea a zeci de mii de oameni pe B-dul Magheru și, cu atât mai mult, intimidarea acestora prin intermediului dispozitivului de jandarmi călare încalcă în mod flagrant îndeplinirea scopului Legii nr. 60/1991. În temeiul celor arătate mai sus, vă solicit să-mi răspundeți la următoarele întrebări:
  1. Cine a luat decizia de a încerca blocarea deplasării zecilor de mii de cetățeni pe B-dul Magheru în timpul protestelor din București, din seara zilei de 26 noiembrie 2017?
  2. Cine a dat dispoziția ca să fie folosită la proteste cavaleria jandarmeriei și cine a luat decizia de a-i plasa în fața manifestanților, dându-le ordin să avanseze către aceștia?
  3. Care sunt situațiile în care se folosește cavaleria jandarmeriei?
  4. Care a fost motivul și scopul pentru care s-au folosit jandarmii călare în momentul în care mulțimea de protestatari a pornit în marș pe B-dul Magheru (dirijarea participanților, blocarea înaintării lor)?
  5. Cine răspunde pentru de eventuale reacții necontrolate ale cailor și/sau conflictele care au fost pe punctul de a izbucni din cauza tensiunii create de deplasarea agresivă către manifestanți a jandarmilor călare?
  6. Ce măsuri veți dispune pentru ca astfel de momente să nu se mai repete?
Vă rog să-mi trimiteți răspunsurile la întrebările de mai sus în scris. Cluj-Napoca                                                                                                       Mihai Goțiu 27.11.2017                                                                                                         Senator USR, Cluj *** sursa foto: captură PRO TV

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *
You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>