Județul Cluj estimează pentru acest an un buget general de 1.523.626.640 lei cu cca 6.5% mai mare decat cel aprobat în anul 2023 și un buget local de 845.422.660 lei, cu cca 5.5% mai mare decat cel aprobat in anul 2023

  • Buget pentru supraviețuire, nu pentru dezvoltare: Bugetul județului Cluj pentru anul 2024 este mai mare decat cel din anul anterior, dar nu suficient pentru a susține investițiile necesare în dezvoltarea județului. Cheltuielile de funcționare instituțională consuma cea mai mare parte din fonduri, în timp ce bugetul pentru investiții este redus semnificativ comparativ cu anii anteriori. Acest lucru se intampla în ciuda reformei fiscale care ar trebui sa reducă cheltuielile administrative și să crească cheltuielile pentru investiții
  • Distribuirea bugetului pe domenii: Peste jumătate din bugetul local al Județului Cluj este propus pentru capitolele Asigurări și asistență socială, Transporturi și Autorități publice, în timp ce pentru sanatate, cultura, recreere, religie și invatamant este propus cca o treime din buget.
  • Investiții vechi și povești noi: Județul Cluj propune un buget de dezvoltare mai mic cu 15% decât în 2023 și cu 37,5% mai mic decât în 2021, de doar 480.05 lei pe cap de locuitor, concentrat pe transport, deșeuri și sănătate. Printre poveștile noi, în buget găsim alocări pentru construirea spitalului monobloc, realizarea instalației de dezintegrare moleculară, digitalizarea monitorizării operării CMID. Mai găsim proiecte mai vechi: cele pornite cu finanțare nerambursabilă dar nefinalizate la termen si continuate din fondurii proprii;  investițiile care primesc fonduri cu pipeta în fiecare an (proiectul de revitalizare a Parcului Etnografic, Planul de menținere a calității aerului). Fondurile europene pentru investiții noi sunt încă prea puțin atrase.
  • Emisiune de obligațiuni bună pentru investitori și politicieni, povară pentru cetățeni. Anul trecut președintele CJ Tișe a lansat cu mare tam-tam prima emisiune de obligațiuni a județului Cluj în valoare de 76 milioane de euro. Din acești bani doar aproximativ 26 milioane euro se regăsesc în investiții anul acesta, restul acoperă găuri vechi prin rambursarea unor împrumuturi bancare. Iar din suma alocată investițiilor  23 milioane de euro vor fi folosiți pentru a finaliza modernizarea unor drumuri, modernizare tărăgănată de ani de zile.
  • Poziția județului Cluj comparativ cu alte județe: Județul Cluj rămâne în urmă față de alte județe precum Bihor care propune un buget local ambițios de 2,34 miliarde lei din care 2,02 miliarde pentru investiții (73.5% din bugetul local al Județului Bihor), majoritatea fiind finanțare din fonduri europene nerambursabile, ceea ce indica o capacitate financiară și administrativă net superioare față de județul Cluj cu disciplină financiară și o abordare proactivă în ceea ce privește dezvoltarea județului.
    Județul Cluj are nevoie de mai multă disciplină și transparență în cheltuirea banilor publici, precum și de consolidarea capacității financiare.

Voi ce părere aveți despre bugetul propus de județului Cluj pentru anul 2024?

Proiectul de buget a fost în consultare publică până în 26 ianuarie. Dacă nu ați apucat să trimiteți ecomandărilor și observații, vă încurajăm să le lăsați în formularul de mai jos iar consilerii USR le vor analiza și vor putea formula amendamente.

Lăsați-ne informațiile dumneavoastră de contact ca să ținem legătura mai departe.

Termenii si conditiile pot fi accesate aici.