Aproximativ 62.000 de asistente medicale care au absolvit cursurile post-liceale în România pot beneficia, începând din acest an, de recunoașterea parțială a studiilor dacă urmează un curs similar universitar. Un amendament susținut și de USR la Legea Educației Naționale (LEN) nr. 1/2011, care prevede ca asistentele medicale fără cursuri universitare să își poată completa studiile, a trecut, luni, cu unanimitate de voturi în Senat. Camera Superioară a Parlamentului României este for decizional.

Amendarea articolului 174, aliniatul 6, din LEN, a fost adusă în discuție în Parlament încă din 2015, dar n-a fost finalizată. Amendamentul a fost preluat și susținut și de senatorii USR din Comisiile de Sănătate și Învățământ, Adrian Wiener, respectiv Mihai Goțiu și Vlad Alexandrescu și votat luni, în plen, de toți senatorii USR.

În sistemul public de sănătate din România, avem acum două categorii de asistente medicale: asistentele medicale clasice și cele care au absolvit, după 2006, cursurile Facultății de Asistente Medicale. Cele două categorii de asistente au aceleași atribuții, conform fișei postului, însă între ele există diferențe salariale. Acestea sunt cuprinse între 475 și 600 de lei lunar în favoarea asistentelor medicale cu studii superioare. Amendamentul respectiv dă posibilitatea completării studiilor în învățământul superior pentru asistentele medicale cu studii post-liceale. În Comisia de Sănătate din Senat, consensul a fost realizat lent, prin dezbateri succesive, la care am contribuit activ cu motivatii coerente, trendul inițial fiind împotriva amendamentului. Nu e doar o victorie a USR, poate e mult spus. Lobby-ul făcut de sindicatele Sanitas și Solidaritatea a fost puternic și, se pare, eficient. Proiectul a fost votat în unanimitate în Senat”, a explicat senatorul USR de Arad, medicul Adrian Wiener, membru al Comisiei de Sănătate Publică din Senat.

”În timpul discuțiilor din Comisia de Învățământ și, apoi, în Comisiile reunite, de Sănătate și Învățământ, la care am participat, a reieșit clar o necesitate, de a avea asistente medicale cu o pregătire mai ridicată. În plus, amendamentul în discuție rezolvă și o problemă de echitate, oferind o oportunitate asistentelor cu postliceală să ajungă ca, în condiții de muncă, responsabilități și experiență egale să obțină și venituri egale cu asistentele cu studii superioare. Evident, dacă își completează educația”, a adăugat Mihai Goțiu, senator USR de Cluj, membru al Comisiei de Învățământ.

Conform amendamentului, asistentele medicale cu studii post-liceale, care au absolvit bacalaureatul și care reușesc la concursul de admitere pentru a urma cursurile universitare de asistență medicală, pot să-și recunoască o parte din examene (credite) pe baza unei metodologii pe care o vor adopta universitățile de Medicină. Conform reprezentanților sindicatelor prezenți la dezbaterile din Comisii, numărul asistentelor care ar putea beneficia de această prevedere trece de 60.000.