Stimate d-nule ministru al Cercetării, Șerban Constantin Valeca,

Semnalele pe care comunitățile de cercetători din țară și străinătate le transmit sunt extrem de alarmante și nu este pentru prima dată pe parcursul a doar câtorva luni când le aduc în discuție în fața Senatului.

”Asociația Europeană a Universităților este îngrijorată de ultimele evoluții ale politicii de cercetare din România. Universitățile prosperă și contribuie la societățile lor atunci când se pot baza pe excelența cercetării într-un schimb deschis transfrontalier. Schimbările actuale care au loc în România vor crea obstacole serioase în calea capacității universităților românești de a-și îndeplini rolul pe plan intern și internațional.”  se arată într-o declarație (vezi aici) a Asociației Europene a Universităților (EUA) privitoare la evoluțiile recente din România din domeniul politicii de cercetare.

Publicații europene din domeniu, precum ”Times Higher Education” și ”Science Business”, au alertat, la rândul lor, comunitatea științifică internațională asupra cercetării din România, iar asociația cercetătorilor români din țară și diaspora Ad-Astra a transmis un nou comunicat legat de aceeași situație. Am primit semnale că jurnaliști de la alte publicații de prim rang internațional din domeniu documentează situația în vederea redactării altor articole. Principalele critici și motive de îngrijorare sunt deja cunoscute: epurarea consiliilor consultative de membrii selectați în ultimii ani și înlocuirea lor cu persoane controversate atât în privința capacităților lor științifice, cât și a moralității lor; eliminarea evaluatorilor din străinătate pentru a face locul unor evaluatori regionali; bugetul infim alocat cercetării (departe de primisiunile făcute); splitarea ministerului Educației și despărțirea cercetării de educația superioară.

Stimate d-nule ministru Șerban Constantin Valeca, dintr-o declarație răspuns, citată de ”Science Business”, aflu că d-voastră susțineți că embargoul asupra evaluatorilor străini va contribui la ”optimizarea activității științifice”, economisind timp și bani. De asemenea, ați mai arătat că noul sistem va „corela știința cu cerințele economiei locale”. Mărturisesc că mi-e greu să înțeleg cum ar putea ca respingerea evaluatorilor străini să ”optimizeze activitatea științifică”, și cum măsurile luate ar putea încuraja creșterea credibilității cercetării românești, implicit cum ar putea acestea să atragă investiții private în cercetarea românească!

De aceea, pornind, totuși, de la prezumția că toți cei care s-au exprimat critic la adresa politicilor promovate de d-voastră în domeniul cercetării greșesc, vă rog să faceți publice următoarele lucruri:

  1. Oferiți-ne exemple de politici publice de cercetare din alte țări, în care știința e ”corelată cu cerințele economiei locale” prin prioritizare și favorizarea evaluatorilor autohtoni? Aveți un model/modele în acest sens?
  2. Descrieți-ne modul în care activitatea științifică e optimizată prin embargoul asupra evaluatorilor din străinătate?
  3. Care sunt rezultatele pe care estimați că le veți obține prin aceste politici publice de cercetare (nr. de articole ISI publicate, invenții, dezvoltarea de centre de cercetare private, independente ori în cadrul unor companii private, locuri de muncă etc.).
  4. Cât timp și câți bani ați calculat că veți economisi?
  5. Care este calendarul tuturor competițiilor din domeniul cercetării pe acest an, ținând cont că suntem la jumătatea anului și încă nu avem nicio veste în această privință?
  6. În mod specific, vă rog să-mi comunicați:

6.1.: când va demara finanțarea proiectelor de Cercetare Exploratorie PN-III-P4-IDPCE-2016 (https://uefiscdi.ro/proiecte-de-cercetare-exploratorie) pentru care procesul de evaluare s-a finalizat cu mult timp în urmă? Conform calendarului competitiei aceste proiecte ar fi trebuit sa demareze la 1 ianuarie 2017.
6.2.: care este stadiul evaluării proiectelor de cercetare postdoctorala PN-III-P1-1.1-PD-2016 (https://uefiscdi.ro/proiecte-de-cercetare-postdoctorala) și pentru stimularea tinerelor echipe independente (https://uefiscdi.ro/proiecte-de-cercetare-pentru-stimularea-tinerelor-echipe-independente), în condițiile în care, conform calendarului competiției trebuiau publicate rezultatele preliminare în mai 2017?

Vă rog să-mi transmiteți răspunsurile în scris.

***

București                                                                                                             Mihai Goțiu

06.06.2017                                                                                                         senator USR Cluj