Stimate d-nule ministru Gabriel Petrea,

Am luat la cunoștință cu îngrijorare despre demersurile ministerului pe care îl conduceți legate de soarta Legii 544/2001, privitoare la liberul acces al cetățenilor la informațiile de interes public. Conform unui articol publicat de către portalul online PressOne, într-un răspuns pe care Ministerul Sănătății l-a trimis la cererea Ministerului Consultării Publice şi Dialogului Social, se propune nici mai mult, nici mai puțin decât abrogarea Legii 544/2001. Motivele? Cetățenii ar abuza de această lege, iar informațiile publice sunt, oricum, disponibile pe site. De asemenea, PressOne menționează surse din Ministerul Justiției, potrivit cărora la Guvern există în lucru un proiect de modificare a Legii 544 cu prevederi care „să împiedice ziariștii să ceară informații de genul listelor”.

Ulterior apariției articolului din PressOne, care a alertat o parte importantă a societății civile și a presei autohtone, pe site-ul ministerului pe care îl conduceți a fost dată publicității o informare pe care vi-o asumați și care a reușit să contrarieze și mai mult. Astfel, afirmați că demersurile legate de Legea 544/2001 ar fi avut la bază probleme ale actului normativ semnalate de societatea civilă. Îmi permit să vă citez: ”În urma discuțiilor avute atât cu sectorul neguvernamental, cât și cu asociațiile instituțiilor administrației publice, Ministerul Consultării Publice și Dialogului Social a primit semnale constatate (sic!) cu privire la anumite deficiențe în aplicarea Legii nr. 544/2001.”. Declarația m-a luat prin surprindere, pentru că, ținând cont de activitatea mea anterioară politicii, atât cea jurnalistică, cât și din sfera implicării civice, m-aș fi așteptat să am cunoștință de o eventuală inițiativă de modificare a Legii 544 pornită din sectorul ONG. Cum nu mă consider însă infailibil, chit că a fost vorba de o zi de duminică, mi-am permis să contactez reprezentanții câtorva dintre cele mai cunoscute organizații civice preocupate de transparentizarea activității instituțiilor publice, de liberul acces la informații publice ori care utilizează în mod constant Legea 544/2001. Mircea Toma, de la Active Watch, mi-a confirmat existența unor discuții cu ministerul, însă nu legate de Legea 544/2001, ci de cealaltă ”bucurie” pe care ne-ați pregătit-o și pentru care ne-am împrospătat rezervele de Distonocalm și Nurofen Forte – modificarea Ordonanței 26/2000, privind asociațiile și fundațiile. În același sens a fost și răspunsul primit de la Ioana Avădanii, de la Centrul pentru Jurnalism Independent – că discuțiile avute cu reprezentanții ministerului pe care îl conduceți au vizat Ordonanța 26/2000, nu și Legea 544/2001. Foștii colegi de la Societatea Academică din România, care au dezvoltat și o aplicație intitulată ”Ia Statul la întrebări!” bazată taman pe Legea 544/2001, mi-au spus că n-au contactat și nici n-au fost contactați de minister pe această temă. Prieteni din Rețeaua Mining Watch și Comunitatea De-clic, obișnuiți să utilizeze și ei, în mod frecvent, Legea 544/2001, nu aveau cunoștință, la rândul lor, de un astfel de demers.

N-am mai continuat sondajul, pentru că, bag seama, ori așa sunt eu, mai ghinionist, ori o fi fost ieri ziua în care Murphy a făcut ore suplimentare și numai peste ONG-uri cu care n-ați discutat pe tema asta am dat sau aș fi urmat să dau. Dar și pentru ghinion, și pentru Murphy există un leac. Cum nu-mi permit a crede că ați blufat (ori chiar ați mințit) în informarea publică de pe site-ul Ministerului Consultării Publice, aștept de la d-voastră să mă lămuriți cu cine din sectorul neguvernamental ați avut discuții legate de deficiențele Legii 544/2001, precum și conținutul acestora. Și cu un drum, dacă nu e cu bănat, aș mai dori răspunsul și la alte întrebări. Să le luăm pe rând. Așadar, stimate d-nule ministru:

  1. Care sunt organizațiile din sectorul neguvernamental cu care ați discutat pe tema Legii 544/2001 și care sunt deficiențele care v-au fost semnalate?
  2. Discuțiile pe această temă au fost inițiate de d-voastră sau de către organizațiile în cauză?
  3. Care sunt asociațiile instituțiilor administrației publice care v-au transmis semnale legate de deficiențele Legii 544/2001 și care sunt deficiențele semnalate?
  4. În informarea publică de pe site-ul ministerului arătați că ați decis o consultare instituțională și că ați transmis solicitări către toate ministerele, prefecturile, consiliile județene, primăriile de municipiu, orașe, precum și structurile asociative ale administrației publice locale, în vederea preluării disfuncționalităților din practică. Vă rog să faceți publice, pe site-ul ministerului, TOATE răspunsurile pe care le-ați primit (și pe care le veți mai primi) la solicitarea d-voastră. E mai simplu așa decât să răspundeți individual la toate solicitările de informații publice pe care le veți primi, în temeiul Legii 544/2001, încă în vigoare, având același conținut. Eu vă solicit să-mi comunicați doar link-ul la care aceste informații vor fi făcute publice.

Vă rog să-mi transmiteți ÎN SCRIS răspunsurile de la întrebările 1-3, precum și link-ul solicitat la punctul 4.

***

București                                                                                          Mihai Goțiu

12.06.2017                                                                                         senator USR, Cluj