Stimate d-nule ministru al Finanțelor Publice, Viorel Ștefan,

Vă atrag atenția pe această cale și vă solicit informații suplimentare despre ceea ce a stârnit multe semne de întrebare în rândurile societății civile privitoare la dispariția din viitoarele prevederi fiscale a posibilității direcționării a 2% din impozitul pe venit către organizațiile non-guvernamentale. Conform știrilor apărute în presă despre un nou proiect de Cod Fiscal ori Cod Economic, rezultă că ar urma să se introducă deductibilitatea fiscală a sponsorizărilor, dar va dispărea opțiunea cu 2%.

Temerea societății civile (dar și a instituțiilor de cult) care au beneficiat de opțiunea direcționării a 2% din impozitul pe veniturile persoanelor fizice e că noua măsură – cea care prevede deducerea din baza impozabilă a donațiilor și sponsorizărilor acordate organizațiilor non-profit – va fi comasată cu toate celelalte deduceri posibile. În aceste condiții e de așteptat ca celelalte deduceri posibile să tindă să acopere plafonul maxim prevăzut în viitoarele norme fiscale și astfel să nu mai existe posibilitatea deducerii veniturilor donate ong-urilor.

Stimate d-nule ministru Viorel Ștefan,

Pentru ultimul an fiscal pentru care există date, suma direcționată de cetățenii României a fost de aproximativ 30 de milioane de euro, împărțite de câteva mii de organizații non-profit din domeniul educației, sănătății, apărării drepturilor omului, protecției mediului, asistenței sociale, culturii, dezvoltării și implicării civic-comunitare. Principalii beneficiari au fost însă sute de mii și milioane de cetățeni care s-au bucurat de serviciile oferite de aceste ong-uri.

De asemenea, vreau să vă atrag atenția că, în ciuda atacurilor la care a fost supusă dinspre sistemele politic și mediatic corupte și în ciuda subfinanțării (cele 30 de milioane de euro fiind un aport substanțial, dar nici pe departe suficient), societatea civilă este cea care își aduce principalul aport la menținerea țării noastre în rândul democrațiilor semi-consolidate, stopând aluncarea către autoritarism ori chiar dictatură. În acest sens, rapoartele Nations in Tranzit din ultimii ani, realizate de Freedom House pentru 29 de țări din fosta zonă a Europei comuniste și din fosta zonă sovietică, arată că societatea civilă din România a obținut în mod constant un scor mult mai bun (și în îmbunătățire de la an la an), comparativ cu ceilalți indicatori: procesul electoral, independența presei, gradul de democrație al guvernanței naționale, respectiv locale, independența justiției și corupția.

Stimate d-nule ministru Viorel Ștefan,

V-am prezentat cât se poate de succint importanța sectorului non-guvernamental și efectele lui extrem de benefice pentru cetățenii și democrația din România, pentru a înțelege cât de justificat de mare e neliniștea legată de dispariția posibilității direcționării a 2% din venitul persoanelor fizice către organizațiile non-profit, fără înlocuirea ei cu altă măsură care să producă cel puțin aceleași efecte.

Din aceste motive, d-nule ministru Viorel Ștefan, vă solicit să răspundeți cu celeritate la următoarele întrebări:

  • Este adevărat că posibilitatea persoanelor fizice de a direcționa 2% din venituri către ONG-uri va fi înlocuită?
  • Dacă răspunsul la prima întrebare este afirmativ, care este măsura menită să o înlocuiască?
  • Există vrean studiu de impact ori vreun scenariu de lucru din care să rezulte că impactul unei măsuri de înlocuire a direcționării a 2% din venituri către organizații non-profit va fi pozitiv?
  • Ați inițiat sau veți iniția dezbateri publice cu reprezentanții organismelor direct de vizate de aceste măsuri?

Aștept răspunsul la întrebările de mai sus, precum și orice alte informații care pot detensiona atmosfera din societatea civilă, în scris.

Cu stimă,

București                                                                             Mihai Goțiu

08.05.2017                                                                          senator USR, Cluj