Dan Andronic a mințit în fața Comisiei de anchetă parlamentară a alegerilor din 2009. Dovada a fost prezentată marți, în cadrul ședințelor comisiei, de senatorul USR Mihai Goțiu. Senatorul USR l-a chestionat pe Dan Andronic dacă, în calitate de patron al ziarului ”Evenimentul zilei”, după 2011, a cenzurat și/sau a folosit informații  în funcție de interesul lui și al partenerilor lui. Cum Dan Andronic a negat cenzura, Mihai Goțiu i-a cerut să explice cum au dispărut de pe site-ul ”Evenimentului zilei” anchete care îl dezavantajau pe partenerul lui, Beny Steinmetz. ”Sunteți, în primul rând dezinformați, în al doilea rând ați fost dezinformat. Nu există decât una dintre cele două variante. Aceste informații există. A mai făcut cineva… D-voastră ați citit doar ce s-a scris, n-ați citit și răspunsul nostru. O să le trimit în următoarele cinci minute după ce ies de la această comisie… o să primiți link-ul care este activ…”, a răspuns Dan Andronic.

Până a doua zi, Dan Andronic n-a trimis niciun link. Mihai Goțiu a prezentat două printscreen-uri de pe ediția online a ”Evenimentului zilei”, care conțin mesajul ”Pagina căutată nu a fost găsită”. Conform indexării Google, titlurile celor două articole de negăsit erau: ”Diamantul însângerat, filiera românească” și ”Steinmetz, imperiul nevăzut”, ambele publicate în 2008.

Senatorul USR a prezentat și un material publicat de el, în ianuarie 2010, cu citate din cele două articole din ”Evenimentul zilei” cenzurate ulterior, din care reiese că acestea descriau implicarea firmelor lui Beny Steinmetz în conflictele civile din Sierra Leone generate de goana după diamante și soldate cu peste 2,5 milioane de morți și modul în care aceleași firme au înșelat statul Congo (vezi aici).

Divizia imobiliară a grupului de firme deținut de Beny Steinmetz a demarat mari afaceri în România, în special în Capitală, în perioada în care primar era Adriean Videanu. Deși a promis proiecte imobiliare de aproape 1,5 miliarde de dolari, grupul Steinmetz a investit doar câteva zeci de milioane de dolari. În decembrie 2009, la scurt timp după încheierea alegerilor, grupul Steinmetz a cumpărat un pachet important de acțiuni la Gabriel Resources, compania care dorea să exploateze aurul de la Roșia Montană. În prezent, multimiliardarul american este urmărit penal în Dosarul Retrocedărilor, alături de Dan Andronic, dar și de Viorel Hrebenciuc.

”Întrebarea a fost una de control, pentru că doream să văd dacă domnul Dan Andronic este dispus să mintă în fața Comisiei de anchetă, iar răspunsul lui nu lasă loc de dubii. În același timp, cred că răspunsul demonstrează că d-nul Andronic n-are niciun scrupul să se folosească de informațiile pe care le deține în mod cel puțin imoral, în funcție de interesele lui și ale partenerilor lui. Așadar, pentru afirmațiile făcute în presă și în fața Comisiei trebuie să găsim confirmări și din alte surse, altfel fiind prea puțin credibile”, a arătat Mihai Goțiu.

”Întrebarea viza și alegerile din 2009. Beny Steinmetz a cumpărat pachetul de acțiuni de la Gabriel Resources doar după ce a primit asigurări că proiectul va avea sprijinul autorităților române, la 2 (două) ore după ce Adriean Videanu a anunțat într-o conferință de presă că proiectul de la Roșia Montană va fi inclus în programul guvernamental. Asta chiar dacă, la momentul anunțului, PD negocia încă cu UDMR pentru formarea unui nou guvern. Din păcate, președintele Comisiei de anchetă, Mihai Fifor, mi-a luat cuvântul și nu am mai avut ocazia să pun întrebări legate de acest aspect – dacă cele peste 60 de milioane de dolari puse la bătaie de Steinmetz pentru Gabriel Resources la foarte scurt timp după ce Băsescu a câștigat alegerile, nu erau destinați să deconteze și o parte din cheltuielile campaniilor electorale din 2009, prin intermediul unor firme de publicitate”, a mai precizat Mihai Goțiu.

***

Stenogramă (fragment), din Comisia de anchetă:

Mihai Goțiu: Din 2011, care erau relațiile d-voastră cu ”Evenimentul zilei”?

Dan Andronic: Eram patronul ”Evenimentului zilei”.

Mihai Goțiu: În această calitate, de patron al ”Evenimentului zilei”, s-a întâmplat să cenzurați sau să publicați informații care avantajau sau dezavantajau partenerii d-voastră?

Dan Andronic: Acuma, din experiența mea de gazetar vă spun un lucru: oricine are un dosar are interesul să-l dezavantajeze pe celălalt. Nu există anchetă care să avantajeze ambele părți… Întotdeauna scrii despre unul și-l dezavantajezi pe celălalt. ”Evenimentul zilei” are o poziție ideologică și și-a asumat atitudini politice și din punctul ăsta de vedere nu cred că se poate vorbi vreun moment de cenzură. Am făcut de fiecare dată ceea ce am crezut de cuviință din perspectiva cititorilor.

Mihai Goțiu: Atunci cum explicați că după 2011, de pe site-ul ”Evenimentului zilei” au dispărut anchete care îl dezavantajau pe partenerul d-voastră Benny Steinmetz?

Dan Andronic: Nu este adevărat… A mai existat alegația asta. OK, n-are legătură cu…

Mihai Goțiu: Are legătură cu modul în care d-voastră folosiți informațiile în funcție de interesul d-voastră…

Dan Andronic: Sunteți, în primul rând dezinformați, în al doilea rând ați fost dezinformat. Nu există decât una dintre cele două variante. Aceste informații există. A mai făcut cineva… D-voastră ați citit doar ce s-a scris, n-ați citit și răspunsul nostru. O să le trimit în următoarele cinci minute după ce ies de la această comisie… o să primiți link-ul care este activ…

Mihai Goțiu: Poate a fost activat între timp… eu o să vă prezint printscreen-urile salvate pe parcursul mai multor ani cu articolul lipsă.

Mihai Fifor: Mulțumesc d-nule senator. Domnul deputat Preda, vă rog…