Vineri, 14 septembrie, a debutat la Cluj campania de strângere de semnături pentru susținerea inițiativei civice #OameniNoi în politică. Inițiativa are ca scop reformarea legislației electorale, în vederea simplificării accesului cetățenilor competenți în politică (oameni-noi.ro)

Evenimentul este promovat la nivel național și local de reprezentanții a 26 de organizații civice și 4 formațiuni politice. La Cluj, începând de astăzi, pentru următoarele 6 luni, voluntari, membrii Umbrela Anticorupție, ai Centrului pentru Studiul Democrației (CSD), Uniunea Salvați România (USR), ai Mișcării România Împreună (Ro+), RO100 Cluj-Napoca, vă invită să semnați pentru susținerea inițiativei legislative. Puteți face acest lucru și descărcând de pe site formularul corespunzător județului dumneavoastră și trimițându-l la unul dintre centrele de colectare oameni-noi.ro/centre-de-colectare

Reprezentanții partidelor și ai comunităților civice implicate, prezenți în stradă, la Cluj, au explicat despre ce este vorba:

George Jiglău, politolog, reprezentant al Centrului pentru studiul democrației (UBB): “E o inițiativă care a adunat multă lume împrejur, lucru care mă bucură, atâtea organizații non-guvernamentale care sunt atât de bine dispersate în țară; sunt și partide care s-au alăturat și e un mesaj de deschidere către orice partid care vrea să se alăture. Meritul acestei campanii este că deja e susținută de peste 30 de organizații, faptul că atât de multă lume se va familiariza cu aceste idei, cu faptul că e important să avem o legislație electorală mai bună, care să producă reprezentanți mai buni, elite politice, mai competente și de bună-credință.”

Valentin Naumescu, Mișcarea România Împreună / Ro100 Cluj-Napoca: “Credem că primarii trebuie să aibă susținerea unei majorități. În prezent, primarii sunt aleși într-un singur tur, ceea ce face posibil ca cineva să fie ales cu 28%, iar dacă mai punem la socoteală și prezența scăzută la vot, de exemplu 50%, înseamnă că un primar are susținerea a 15% din numărul total de votanți, ceea ce este total nereprezentativ.”

Eleonora Vințeler, Mișcarea România Împreună / Ro100 Cluj-Napoca:
O altă propunere privește modificarea numărului de parlamentari aleși în diaspora și simplificarea votului pentru românii de acolo; avem aici două componente, așadar. Conform reglementării actuale, din legea 208/2015, avem un număr de doi senatori și patru deputați pentru diaspora; problema este următoarea: în articolul 5, aliniatele (2)-(3), se stabilește un algoritm care nu se aplică pentru că mai departe, în aliniatul (6), se face trimitere la o anexă care stabilește numărul de senatori și deputați pentru fiecare circumscripție electorală. Legea este conflictuală. Românii din diaspora nu ajung să fie bine reprezentați pentru că, dacă am face un calcul simplu, am avea patru senatori și opt deputați. Apoi, cei din diaspora nu pot vota decât în circumscripția de care aparțin, iar propunerea noastră ar fi ca acești cetățeni să poată vota din locul în care se află.

Cristian Ivaneș Mișcarea România Împreună / Ro100 Cluj-Napoca: “Foarte pe scurt, apropo de votul diasporei, în timpul mandatului guvernului tehnocrat, doar în Italia au fost cu 22 de secții de votare mai mult la alegerile parlamentare din 2016. Apoi, lucruri importante care ne vor primi la alegerile din 2019 și 2020: puțină lume știe că atunci când era prim-ministru Dacian Cioloș a fost pus în funcționare un sistem electronic din vot, prin care se evita votul multiplu și procesul de monitorizare era filmat pentru evitarea fraudelor. Toate acestea au fost puse în practică de Guvernul Tehnocrat. Noi continuăm să adunăm semnături pentru modificarea legislației electorale și vă așteptăm în centrul Clujului.”

Mihai Goțiu, senator USR (Cluj): „Mă bucur să fiu astăzi la momentul 0 al acestei strângeri de semnături la Cluj pentru că aici în spate, la doar câțiva zeci de metri, este spațiul 0 unde la 14 noiembrie 2014 s-a citit Proclamația de la Cluj în fața câtorva mii de clujeni unde la punctul 2 era foarte clar menționată reforma electorală: facilitarea formării de noi partide, ca oameni noi să intre în politică și alte câteva reglementări pe care le găsim în această inițiativă.”

Emanuel Ungureanu, deputat USR (Cluj): „Noi vorbim despre oameni noi, însă oameni noi înseamnă și alegători cu o mentalitate nouă care nu mai acceptă în administrație persoane care cred că „putem fura și noi dacă facem ceva pentru comunitate”. Sper din toată inima că românii care semnează inițiativa Oameni Noi să se gândească mult și la diaspora. Am o mamă în Italia și o soră care lucrează de foarte mulți ani acolo. Oamenii aceia nu se simt reprezentați și de aceea parte a acestei inițiative este dublarea parlamentarilor pentru diaspora. Cei care votează trebuie să înțeleagă că această campanie vrea să sprijine un alt tip de politică.

#OameniNoi în politică este o inițiativă cetățenească a 17 români, susținută de 26 de organizații civice și 4 partide politice care cred în valori democratice, în libertate și în domnia legii. Inițiativa #OameniNoi este continuarea firească a campaniei #FărăPenali și a fost demarată în baza Legii 189/1999 privind exercitarea inițiativei legislative de către cetățeni. Inițiativa a fost deja publicată în Monitorul Oficial și are nevoie de îndeplinirea a două condiții pentru a ajunge în Parlament: 100.000 de semnături la nivel național și cel puțin 11 județe cu câte 5.000 de semnături fiecare.

Proiectul „Oameni noi în politică” este susținut de:

Acțiunea Civică Galați, #activAG Pitești, Aradul Civic, VeDem Just, Brașovul Civic, Centrul pentru Studiul Democrației, Centrul pentru Resurse Civice, Corupția Ucide, Curățăm Galațiul, Eu Ro Aleg 2.0., Evident Deva, Geeks 4 Democracy, Inițiativa Craiova, Inițiativa România, Inițiativa Timișoara, Mureșul Civic, Oradea Civică, Platforma România 100, Rădăuțiul Civic, Reactiv Brașov, Reset Iași, Rezist Milano, #REZISTENȚA, Umbrela Anticorupție Cluj, Ștafeta Steagului Uniunii Europene, Vă Vedem din Sibiu.

Și

Mișcarea România Împreună, Partidul PACT pentru România, Partidul Oamenilor Liberi, Uniunea Salvați România.