La întoarcerea din concediu, am accesat, ieri, site-ul Ministerului Apelor și Pădurilor, cu speranța (e drept, infimă) că voi găsi rezultatele anchetei Corpului de Control pe care d-na ministru Doina Pană l-a trimis, luna trecută, în Parcul Național Semenic – Cheile Carașului, în urma interpelării pe care am făcut-o după ce am documentat situația din zonă. N-am găsit nicio informație în acest sens, În schimb am citit cel mei recent comunicat de presă al Ministerului (trimis săptămâna trecută) din care am am aflat că principala problemă a instituției pe care o conduceți o reprezintă organizația de mediu Agent Green, comunitatea De-clic.ro și… USR!

Și am mai aflat:

  • Că Inspectorul Pădurii este ceva ce ”nu există”. Cum ar veni, toți cetățenii care au folosit Inspectorul Pădurii au trăit într-o ficțiune, într-o realitate paralelă, pentru că, nu-i așa, d-na ministru ne asigură că ministerul pe care îl conduce nu poate dezvolta ceva ce ”nu există”;
  • Că am ”instiga masele la ieșiri în stradă”;
  • Că sistemul informatic integrat care ajută la identificarea tăierilor ilegale are ca termen de finalizare… decembrie 2018.

Stimată doamnă ministru Doina Pană, lăsând la o parte afirmațiile hazardate (ca să mă exprim eufemistic, legate de ilegalități, minciuni, interese financiare etc. care ar fi fost comise de Agent Green, Comunitatea De-Clic.ro, Guvernul Cioloș, USR), doresc să vă informez pe această cale că prezentarea unor informații și opinii în public nu reprezintă ”instigare la ieșiri în stradă”. Cetățenii (și nicidecum ”masele”, după cum nefericit și jignitor vă exprimați) nu ies în stradă pentru că niște politicieni, un partid din Opoziție sau câteva organizații civice își exprimă punctul de vedere ori pun presiune pe Coaliția de Guvenare, ci pentru că distrugerea și hăicuirea pădurilor din România e vizibilă (fără nicio exagerare) și din satelit. Poate doar la d-voastră, în birourile de la Ministerul Apelor și Pădurilor, nu se vede acest lucru, altfel nu-mi pot explica nonșalanța cu care ne anunțați că sistemul informatic necesar identificării tăierilor ilegale are ca termen de finalizare luna decembrie a anului viitor. Ce e asta? Termen de grație pentru hoții de lemne, să aibe timp să-și umfle conturile și să se reprofileze apoi? Perioada de timp necesară pentru strângerea parandărâtului din care să fie finanțate campaniile electorale din 2019 (alegerile europarlamentare și prezidențiale)? Sau, pur și simplu, indiferență ori incompetență?

Stimată doamnă ministru Doina Pană, după ce OUG 51/2016, privitoare la sancționarea drastică a tăierilor ilegale, a fost afectată serios de modificările aduse în această primăvară de majoritatea PSD-ALDE din Parlament, tragerea pe o linie secundară și amânarea dezvoltării Inspectorului Pădurii reprezintă, din punctul meu de vedere, un semn că sistemul de tip clientelar-mafiot care a generat dezastrul din pădurile României v-a înmuiat serios. Pentru binele pădurilor, mediului, legii și drepturilor și sănătății cetățenilor României, m-aș bucura să-mi fi format o percepție greșită, dar pentru a mi-o schimba e nevoie de fapte, nu de declarații și atacuri la adresa celor care vă critică. Răspunsul Ministerului Apelor și Pădurilor la o petiție semnată de mii de cetățeni nu ar trebui să fie o concesie (după cum rezultă din comunicatul amintit), ci starea de normalitate. La fel cum starea de normalitate e lupta cu mafia care distruge pădurile țării, nu cu societatea civilă.

În speranța că veți înțelege care sunt (sau ar trebui să fie) prioritățile reale ale ministerului pe care îl conduceți, aștept cu interes rezultatele anchetei Corpului de Control trimis luna trecută în Parcul Național Semenic – Cheile Carașului, precum și răspunsurile la întrebările din interpelarea care a stat la baza instituirii controlului.