Stimate d-nule prim-ministru Sorin Grindeanu,

Vă aduc la cunoștință pe această cale gravul incident petrecut săptămâna trecută, pe data de 28 martie 2017, pe drumul comunal 24A (DC 24A) din localitatea Certeju de Sus. După cum se poate observa dintr-un filmuleț cu peste trei sute de mii de vizualizări în rețelele sociale online, mașina unui grup de activiști de mediu din rețeua Mining Watch România, a fost blocată, pe drumul comunal menționat, de o mașină aparținând, cel mai probabil companiei Deva Gold ori unui subcontractor al acesteia. Sub pretextul (fals și, oricum, ilegal) că activiștii de mediu ar fi încălcat o proprietate privată, ocupanții mașinii care a blocat drumul au trecut la amenințări verbale și violențe, încercând să distrugă aparatul cu care se filma scena.

Stimate d-nule prim-ministru Sorin Grindeanu,

Atât experiența personală, cât și documentarea în ultimii 15 ani a zeci de cazuri de proiecte de minerit controversate din întreaga lume, îmi permit să calific acest incident ca fiind extrem de grav și premergător – dacă nu se iau măsurile legale la timp – unor conflicte sociale și evenimente cu urmări dramatice. În februarie 2012, în calitate de jurnalist, am fost supus violențelor verbale și fizice, din partea liderilor de sindicat și a angajaților ”de la pază” ai companiei RMGC, care vizează aurul de la Roșia Montană. Dacă Poliția și Jandarmeria nu ar fi intervenit promt, poate astăzi nu v-aș mai fi adresat această interpelare. Alți activiști de mediu, jurnaliști, fotografi, experți în diferite domenii au fost agresați înaintea mea și ulterior de către forțele paramilitare ale companiei RMGC. Lipsa de coerență în acțiuni, corupția uriașă și acapararea statului de drept în cazul de la Roșia Montană au dus la explozia civică din toamna anului 2013. Violențele exercitate asupra apărătorilor pădurilor au fost, la rândul lor, cauze ale revoltelor civice din vara lui 2015. Chiar trebuie să se ajungă, din nou, la proteste de stradă pentru ca legea și statul de drept să fie respectate la Certeju de Sus?

Stimate d-nule prim-ministru Sorin Grindeanu,

Incitarea angajaților proprii (în special a celor de la Departamentul de Pază ori a liderilor de sindicat) împotriva activiștilor de mediu, jurnaliștilor ori a diferiților experți incomozi, face parte din arsenalul mizerabil și lipsit de scrupule, de intimidare al companiilor miniere din întreaga lume. Angajaților li se transmite zilnic că ”din cauza ecologiștilor” ar risca să rămână fără locuri de muncă, și nicidecum din cauza neîndeplinirii condițiilor legale pentru avizarea unor proiecte distructive pentru comunități și mediu. Nu arareori le este inoculat un fals sentiment al justiției, fiind îndemnați să-și facă singuri dreptate împotriva celor care, cică, s-ar opune bunăstării lor. În același timp, presa locală este inundată de articole care dezvoltă aceeași teorie, a „activiștilor lipsiți de inimă și plătiți de Soros, Putin, Trump ori Orban”, care n-au altceva de făcut decât să le vrea lor răul…

Stimate d-nule prim-ministru, chiar și în ipoteza (contrazisă de hărți) conform căreia activiștii de mediu s-ar fi aflat într-un perimetru privat, acest lucru nu îndreptățea angajații Deva Gold să-i sechestreze și să-i priveze de libertate, prin blocarea drumului, și nici să-i amenințe ori să le distrugă bunurile! Pentru teoretica tulburare de posesie puteau apela la 112 și la justiția publică, nu la forță și la justiția privată, că nu trăim în Evul Mediu și nici în Vestul Sălbatic.

Stimate d-nule prim-ministru Sorin Grindeanu,

Situația extrem de tensionată la care s-a ajuns este cauzată de faptul că dezvăluirile din ultimii ani ai activiștilor de mediu ridică serioase semne de întrebare privitoare la legalitatea avizării proiectului minier. Una din principalele acuzații privește avizarea ”pe bucăți” a proiectului (ca și cum ar fi mai multe proiecte diferite) pentru a evita o dezbatere pe impactul real, cumulat, al acestuia. Această stratagemă este folosită și pentru a defrișa peste 165 de hectare de pădure, evitând astfel aplicarea art. 40 din noul Cod Silvic, unde se arată că pentru scoaterea din circuitul silvic a unor suprafețe mai mari de 10 hectare e nevoie de Hotărâre de Guvern. De altfel, legalitatea dobândirii de către Primăria Certeju de Sus a unei suprafețe importante din fostul composesorat (pusă apoi la dispoziția companiei miniere) face obiectul unui denunț penal. Mutarea pârului Măcriș intră în contradicție flagrantă cu Directiva Europeană Cadru Apă. În fine, dar nu în cele din urmă, după investigațiile Mining Watch și petiții cu zeci de mii de semnături, o parte din autorizațiile de construcție ale Deva Gold au fost atacate de către Prefectura Hunedoara și anulate de instanță. În acest timp, primăria primarului care recomandă peștii cu cianură ca ”metodă de îmbunătățire a vieții sexuale”, a eliberat alte autorizații pentru Deva Gold.

Stimate d-nule prim-ministru Sorin Grindeanu,

În urma celor arătate mai sus și pentru a nu se ajunge la escaladarea situației, cu conflicte sociale și evenimente tragice, vă solicit să dispuneți realizarea unei anchete de către Corpul de Control aflat în subordinea d-voastră. Vă solicit ca ancheta să vizeze atât incidentul de săptămâna trecută, cât și întregul proces de avizare a proiectului minier de la Certeju de Sus.

Vă pot răspunde d-voastră și/sau membrilor Corpului de Control, în cazul unor întrebări suplimentare, în ultimii ani urmărind și investigând personal acest caz, ca jurnalist. De asemenea, vă pot pune în legătură cu membrii Mining Watch, care monitorizează proiectul.

Vă rog să-mi comunicați în scris rezultatele anchetei Corpului de Control.

București                                                                                             Mihai GOȚIU

03.04.2017                                                                                          senator USR, Cluj