Domnule primar Emil Boc, cineva care seara e nazist, nu poate fi dimineața hipiot! (Scrisoare deschisă)

Domnule primar Emil Boc, cineva care seara e nazist, nu poate fi dimineața hipiot! (Scrisoare deschisă)

Stimate domnule primar al municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc,

În ultimele zile am fost contactat de mai mulți membri ai comunității clujene, care mi-au transmis temerea lor că Ioan Vasile Țene (cunoscut și sub pseudonimul literar și jurnalistic Ionuț Țene), inspector de specialitate al Biroului învățământ, cultură, culte, sport, societate din cadrul Primăriei Cluj-Napoca, ar urma să fie promovat într-o funcție de conducere în cadrul instituției pe care o conduceți. De asemenea, a fost lansată online o petiție prin care vi se solicită să analizați compatibilitatea activității publicistice a d-nului Ioan Vasile Țene cu statutul lui de funcționar public, iar sesizări pe aceeași temă au fost transmise Comisiei Naționale pentru Combaterea Discriminării (CNCD) și Comisiei de Disciplină a Primăriei Cluj-Napoca. Temerile celor care m-au contactat și ale semnatarilor petiției sunt legate de faptul că Ioan Vasile Țene este cunoscut pentru opiniile lui discriminatorii la adresa minorităților naționale, religioase și sexuale, exprimate îndeosebi prin intermediul site-ului cu accente neo-fasciste Napoca News.

Stimate domnule Emil Boc, în așteptarea deciziilor Comisiilor sesizate și indiferent de răspunsul lor punctual, îmi permit să apreciez că discursul din spațiul public al d-nului Ioan Vasile Țene este, într-adevăr, unul cu caracter discriminatoriu, iar acest lucru este de notorietate la nivel național. În acest sens, s-au pronunțat în primăvara anului 2015, APADOR-CH, Coaliția anti-discriminare și alte 17 organizații neguvernamentale care au contestat candidatura lui la poziția de membru în Colegiul Director al Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD). În legătură cu candidatura lui Ionuţ Ţene, director editorial NapocaNews şi editorialist la Jurnalul Românesc din Viena, organizațiile au citat dintr-unul din articolele sale din ziarul Națiunea, publicat în 6 ianuarie: “Fiinţial, românul e ortodox. nu poate fi pe deplin român dacă este catolic, penticostal, reformat sau de altă religie.” Țene a scris despre cultele protestante, numindu-le ”banda pocăiților” și și-a exprimat în numeroase rânduri admirația pentru mareșalul Ion Antonescu.

La cele semnalate de către organizațiile amintite se pot adăuga multe alte exemple ale discursului discriminator practicat de Ioan Vasile Țene, care, din punctul meu de vedere, este incompatibil cu statutul de funcționar public și, mai mult, ca șef al unei direcții din Primăria Cluj-Napoca.

Stimate domnule primar Emil Boc, atât în istoria modernă, cât și în istoria recentă, a anilor 90 ai secolului trecut și a începutului anilor 2000, au existat destule momente tensionate între comunitățile naționale și religioase locale, generate și întreținute artificial și tendențios de către elitele care au guvernat orașul Cluj-Napoca. Ultimii ani au fost de relaxare și îmbunătățire a situației, oferindu-vă șansa istorică de a fi primarul orașului sub a cărui administrație să aibă loc o reconciliere reală între diferitele comunități locale. Acest lucru e greu de presupus însă că se va produce prin promovarea unor șefi de direcții în Primăria Cluj-Napoca promotori ai unui discurs discriminator. E ușor de presupus că, inevitabil, aceștia vor promova o agendă discriminatorie, vor genera controverse și conflicte locale, care vor fi asociate cu d-voastră și administrația locală, indiferent de faptul că demersurile lor vor fi întreprinse în timpul serviciului ori ”în timpul liber”.

Stimate domnule primar Emil Boc, cineva care e în timpul liber neo-legionar ori neo-nazist, nu poate fi în timpul programului de lucru flower-power ori hipiot! Am speranța că în acest caz veți lua cea mai bună decizie pentru toate comunitățile locale, indiferent de naționalitatea ori religia lor.

Nota bene: “Funcționarii publici au obligația să își îndeplinească cu profesionalism, imparțialitate și în conformitate cu legea îndatoririle de serviciu și să se abțină de la orice faptă care ar putea aduce prejudicii persoanelor fizice sau juridice ori prestigiului corpului funcționarilor publici.” (art. 43, Legea 188/1999 privind Statutul funcționarilor publici)

Cu stimă și cordialitate,

Mihai Goțiu, senator USR, Circumscripția Cluj

22 martie 2017

2 comments

 • G. M. Tamás

  By G. M. Tamás

  Reply

  Bravo! Gazsi

 • Titina Nica Tenr

  By Titina Nica Tenr

  Reply

  Domnule Gotiu dvs nu va trebuie acum conflicte de acest gen Nu va luati de baiatul meu Tene Ionut fiecare are dreptul la opinie Va asigur ca este de o mare valoare sufleteasca iar eu am pus mult suflet la alegeri pt USR ca sa putem scapa de mafiotii de la psd si alde Vedeti ca si Nicusor Dan e acuzat cref eu pe nedrept asa nu mai scapam noi de psd nu suntem an3 care toata ziua acuza

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *
You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>