Nu, problema României în această vară fierbinte nu e că ne îndreptăm cu pași mari către colaps economic, că sunt semnale cât se poate de clare că s-a ajuns la fundul sacului, că dezvoltarea e blocată în pixul d-nei Sevil Shhaideh, că după ce PSD&ALDE s-au hazardat pe repede înainte cu Legea Salarizării, acum ies la iveală toate mizeriile ascunse și toate ipocriziile – ba că s-a luat cu două mâini ceea ce s-a dat cu una (vezi cazul burselor medicilor rezidenți), ba că vrem să plafonăm sumele forfetare pentru cabinetele parlamentarilor, dar când să le plafonăm domnii Tăriceanu și Dragnea află nu doar că nu se poate, ci și că s-au plătit în avans pe două luni (chit că dacă nu s-ar cheltui pe neamuri, fini și alte prostii și dacă s-ar cheltui și deconta onest și real, astea n-ar fi sumele parlamentarilor, ci cele din care s-ar putea și ar trebui să se facă ceva pentru țara asta)!

Nu, problema României în această vară nu e că președintele partidului care conduce România, d-nul Liviu Dragnea, așteaptă finalizarea în instanță a unui dosar penal în timp ce presa prezintă documente incriminatoare despre modul în care nu doar că s-ar fi dedulcit din bani publici, ci și s-ar fi mușamalizat de către instituții publice informațiile legate de aceste aspecte. Desigur, aceste ”amănunte” sunt un stimulent pentru investitori, autohtoni ori străini, și sunt o premisă care le oferă predictibilitate și siguranță pentru afacerile lor.

Nu, problema României în această vară nu constă în faptul că e condusă de un Guvern de incompetenți, unii dintre ei votați, la moțiunea de cenzură, ca fiind incompetenți chiar de către ei înșiși (!) și/sau de către colegii lor de partid. Nu, problema României nu e că acest Guvern are un premier acuzat de furt intelectual (adică plagiat), miniștri la Dezvoltare și Interne proveniți din dubiosul anturaj al lui Liviu Dragnea, un ministru al Educației specializat în spălarea imaginii premierilor acuzați de furt intelectual, un ministru al Cercetării responsabil, ca secretar de stat în primele luni ale acestui an, de scandalul internațional legat de prăbușirea cercetării din România, un ministru al Culturii expert în promovarea ”patrimoniului” de sâni despuiați, bârfe și mondenități VIP, un ministru al Sănătății incapabil să stopeze, vreme de jumătate de an, epidemia de rujeolă care a secerat viața a zeci de copii…

Nu, problema României în această vară nu e ”coincidența” prin care jurnaliștii de la RISE Project s-au trezit cu Fiscul pe cap taman în ziua în care anunțaseră prezentarea documentelor despre afacerile pe bani publici ale companiei supervizate de Liviu Dragnea, generând astfel grave temeri în societate legate de subordonarea instituțiilor publice intereselor personale ale liderului PSD.

Nimic din cele enumerate mai sus (și altele asemenea) nu reprezintă problema numărul 1 a României în această vară. Desigur, problema României în această vară e dacă Laura Codruța Kovesi a fost (sau nu) într-o cameră a vilei lui Gabriel Oprea în seara zilei de 6 decembrie 2009 chiar dacă, pornind de la dezvăluirile lui Andronic care au pretextat înființarea Comisiei de anchetă a alegerilor din 2009, procurorii au făcut propriile investigații și au închis dosarul. Unde mai pui că liderii PSD și membrii PSD și ALDE din comisie ar putea insista să afle această informație chiar de la fostul lor coleg de partid și de guvernare, în casa căruia și la inițiativa căruia ar fi avut loc așa-zisa întâlnire conspirativă. Păi nu ar fi fost d-nul Gabriel Oprea șeful ”operațiunilor” denunțate de d-nul Andronic? Păi nu de la el s-ar putea afla atunci cele mai multe informații legate de caz? Ori de la fosta șefă din AEP care, la rândul ei, a eludat invitația Comisiei?

La final am o întrebare la care vă rog să răspundeți și voi: care credeți că sunt, în acest moment, în această vară, prioritățile României și problema ei cea mai gravă?

Înainte de a răspunde, o altă întrebare/informație: Știați că programul de lucru al Comisiei de anchetă a alegerilor din 2009 în timpul vacanței parlamentare este singurul (SINGURUL) program de lucru al celor aproximativ 50 de comisii ale Parlamentului care nu a fost anunțat înainte de finalul sesiunii, nu a fost aprobat în birourile permanente și în plen și este stabilit în mod discreționar, fără consultarea tuturor membrilor comisiei?

P.S.: Și nu mă pot abține să nu vă întreb și asta: chiar credeți că George Soros are vreo supărare personală și vreo vendetă cu Liviu Dragnea?