O comisie parlamentară din care face parte și vicepreședintele Senatului, Mihai Goțiu, s-a deplasat în comuna Certeju de Sus, județul Hunedoara, pentru a cerceta veridicitatea reclamațiilor făcute de membrii organizației non-guvernamentale Mining Watch, referitoare la activitățile pe care compania Deva Gold le-a inițiat în zonă pentru exploatarea pe care a deschis-o în domeniul mineritului aurifer.

În cursul lunii aprilie din acest an, Mining Watch a trimis o petiție către Comisia pentru cercetarea abuzurilor, corupție și petiții din Senat, prin care semnala o serie de ilegalități prin care compania minieră Deva Gold le-ar întreprinde pentru a obține autorizațiile necesare funcționării acestui proiect. Echipa parlamentară care a fost prezentă miercuri, 14 iunie, și joi, 15 iunie, la Certeju de Sus, a fost formată din senatorul  Iancu Caracota (PNL), care este președintele Comisiei pentru cercetarea abuzurilor, corupție și petiții din camera superioară a Parlamentului, Emilia Arcan (PSD), vicepreședinte al acestei comisii, și doi dintre membrii comisiei, Virginel Iordache (PSD), respectiv Mihai Goțiu (USR).

Ce reclamă activiștii de la Mining Watch

Mining Watch reclamă faptul că mina de aur de la Certej ar fi prima exploatare auriferă cu cianuri deschisă în România. Proiectul minier este deținut de compania Deva Gold, iar acum se află în etapa de construcție a minei. Potrivit Mining Watch, amprenta proiectului este de 456,2 de hectare, suprafaţa fiind acoperită în prezent de păduri, pajişti, terenuri arabile şi zone rezidenţiale. Mining Watch acuză că o mare parte a proiectului se află în situl protejat Natura 2000 din Munții Metaliferi. Ecologiștii de la Mining Watch mai acuză că, pentru acest proiect, se vor scoate din fondul forestier peste 165 de hectare de pădure din Certeju de Sus fără Hotărâre de Guvern. Conform legii, orice suprafață de pădure ce depășește 10 hectare poate fi scoasă din fondul forestier doar printr-o Hotărâre a Executivului. 

Proiectul minier de la Certeju de Sus, în prima sa etapă, presupune defrișarea a 165 hectare de pădure pentru a face loc celor două iazuri de decantare, unul dintre ele cu cianuri. 109 hectare dintre cele 165 propuse pentru defrișare sunt în Situl Natura 2000 și sunt casă pentru cele 15 specii de păsări de interes comunitar. Reprezentanții Mining Watch spun că, în felul acesta, deşi peste 16 ani în Certej nu vor mai exista păduri, pe hârtie impactul acestor defrişări asupra mediului apare ca fiind nesemnificativ companiei Deva Gold.

Senatorii au făcut verificările la fața locului 

Lista de ilegalități pe care ecologiștii de la Mining Watch o reclamă vizavi de proiectul minier din comuna Certeju de Sus este mult mai lungă și mai mare și va fi făcută publică în următoarea perioadă, în principal din cauza faptului că, potrivit regulamentului Comisiei pentru cercetarea abuzurilor, corupție și petiții, cercetarea, în prima sa fază, așa cum e acum, nu este publică. De altfel, reprezentanții mass-media din județul Hunedoara, prezenți la  eveniment, au dorit să ia parte la discuțiile legate de petiția înaintată de Mining Watch, dar președintele Comisiei, senatorul Iancu Caracota, le-a transmis că n-o pot face, invocând regulamentul.

Acces interzis pe un drum public!

Cei patru senatori din Comisia de abuzuri și petiții s-au deplasat, miercuri, la locul reclamat de membrii Mining Watch, unde au avut neplăcuta surpriză să constate, cu ochii lor, că o parte a Drumului Comunal 24A din comuna Certeju de Sus, în zona în care Deva Gold urmează să-și dezvolte proiectul minier, adică un drum public, este interzis accesului public! În zonă, este amplasat un indicator rutier care prevede acest fapt: accesul este permis doar riveranilor (foto 1)! Dar asta nu e nimic. Înainte de sosirea parlamentarilor la Certej, aici fusese pusă o barieră care împiedica deplasarea oricărei persoane în acea zonă! Bariera a fost îndepărtată ca urmare a petiției făcute de către membrii organizației Mining Watch, care fuseseră în zonă la începutul lunii aprilie.

Audieri la Prefectura Hunedoara

În cursul zilei de joi, 15 iunie, comisia parlamentară condusă de către senatorul Iancu Caracota i-a audiat, la sediul Primăriei Certeju de Sus, pe edilul comunei, Petru Câmpian, iar la Prefectura Hunedoara pe Georgeta Barabaș, directorul Agenției pentru Protecția Mediului Hunedoara, pe Fabius Kiszely, prefectul județului, dar și pe reprezentantul Inspectoratului de Stat în Construcții Hunedoara, pe cel al Societății de Gospodărire a Apelor Hunedoara, al Gărzii de Mediu și al Minvest Deva (acționar cu aproape 20 la sută din partea statului român în cadrul companiei Deva Gold Corporation).

Membrii Comisiei pentru cercetarea abuzurilor, corupție și petiții din Senat vor continua ancheta referitoare la petiția înaintată de Mining Watch. Concluziile anchetei de la exploatarea minieră Certeju de Sus vor fi făcute publice în Senat.