Din dorinţa de a atrage atenţia tuturor celor care frecventează spaţiile de joacă şi parcurile gherlene, am iniţiat o acţiune intitulată „Igiena bunului simţ”, prin care am colindat oraşul şi am discutat cu părinţii, bunicii şi copiii întâlniţi despre felul în care putem îmbunătăţii starea acestora. Lucrul care a ieşit cel mai adesea în evidentă este lipsa unei bune îngrijiri şi lipsa de igienă. Dacă de repararea şi mentenanţa mobilierului urban trebuie să se ocupe autorităţile statului, de păstrarea igienei lor ne putem ocupa fiecare dintre noi!

Cum putem face asta? Simplu!

Spunând NU distrugerii spaţiilor de joacă şi stopând fumatul în preajma celor mici!

Da, este legal fumatul în spaţiul public, dar zonele indicate pentru el sunt delimitate cu un scop, pentru a-i proteja pe cei mai vulnerabili de pericole reale.

Da, sunt oameni care se ocupă curăţarea acestor spaţii, dar asta nu scuză comportamentul necivilizat al celor care le murdăresc şi poluează intenţionat. Dimpotrivă, dacă copiii noştri frecventează anumite locuri de joacă şi parcuri, este indicat să ne asigurăm că se joacă într-un mediu curat şi sigur, care le oferă posibilitatea de a se bucura de natură şi copilărie fără riscuri şi consecinţe negative.

Aşadar, cu OK-ul Primăriei, am lăsat în toate spaţiile identificate câte o mică amintire, un sticker care încurajează spre păstrarea curăţeniei şi încă unul care propune limitarea expunerii celor mici la fumul de ţigară. Pentru că acestea reprezintă preocupări generale şi complementare, la acțiune au participat membri și voluntari alături de copii lor.

Nu, lipirea acestor abţibilde nu rezolvă problemele actuale din spaţiile de joacă şi din parcuri. Nu, ele nu au valoare doar prin simpla prezenţă, dacă nu sunt dublate de implicarea directă a noastră a tuturor, prin igienizarea spaţiilor şi abţinerea de la distrugeri viitoare. Însă reprezintă un început atât pentru noi cât şi pentru copiii care, jucându-se zilnic lângă aceste îndemnuri, se vor obişnui cu normalitatea bunului simţ, care poate fi molipsitoare!

De aceea, dacă mai cunoașteți alte spaţii care ar beneficia de un sticker cu mesaj anti mizerie şi anti fumat, mai avem câteva rezerve pe care vi le oferim cu drag!

Fie că avem copii sau nu, fie că frecventăm locurile de joacă sau nu, un oraş mai curat este şi un oraş mai frumos. Să încercăm deci să fim modele de urmat, pentru că Gherla să fie un loc mai plăcut şi mai sigur atât pentru cei mari cât şi pentru cei mici!