Către: Doamna Doina Pană
           Ministrul Apelor și pădurilor

De la: Deputat Adrian Dohotaru

Obiectul interpelării: portalul www.inspectorulpadurii.ro

Stimată doamnă ministru,

Instrumente ca Inspectorul Pădurii sunt vitale pentru diminuarea considerabilă a tăierilor ilegale. Datorită unor astfel de instrumente și prin implicarea societății civile, cifra de infracțiuni silvice a scăzut în 2016 cu 47%, potrivit unui raport Greenpeace. Cu toate acestea, portalul nu e funcțional. România are o suprafață împădurită sub 30%, sub media UE de 32.4% și sub un optim calculat de specialiști de 45%. În contextul actualelor schimbări climatice, atât menținerea cât și creșterea suprafețelor împădurite sunt esențiale pentru o economie sustenabilă.

În luna martie 2017, printr-un comunicat publicat pe site-ul Ministerul Apelor și Pădurilor se anunța „implementarea unor îmbunătățiri pentru portalul public www.inspectorulpadurii.ro, instrumentul electronic de supraveghere a exploatării și transportului de masă lemnoasă din România”, aceste îmbunătățiri fiind anunțate de către autoritatea publică centrală din domeniul silviculturii „încă de la lansarea sa în variantă de testare, la începutul lunii decembrie 2016”, când autoritatea publică centrală din domeniul silviculturii a anunțat că ”portalul revoluționar va beneficia de modificări și îmbunătățiri, în cursul anului 2017.”

În vara acestui an, în cadrul unei conferință de presă, ați arătat ilegalitatea contractului prin care s-a realizat portalul InspectorulPădurii și că, urmare a acestei situații, ați depus o plângere la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție în vederea rezolvării situației existente. Pe fondul acestui anunț și la sesizarea ONG-urilor de mediu, prin intermediul unei scrisori deschise ați revenit cu clarificări privind decizia blocării platformei, menționând că platforma www.InspectorulPadurii.ro este un produs nefinalizat și inexistent din punct de vedere legal. Necesitatea blocării portalului este, astfel, explicată prin faptul că procedura prin care a fost organizată atribuirea contractului (achiziție directă), prin care a fost realizată platforma, este ilegală și, totodată, termenul de finalizare a serviciilor, 17 decembrie 2016, a fost depășit: „societatea comercială cu care s-a încheiat contractul nu a putut duce la îndeplinire prevederile contractuale în termenul stabilit din cauza multiplelor solicitări de servicii făcute de MMAP, suplimentare celor din caietul de sarcini”. Totodată, în scrisoarea ante-menționată, spuneți că doriți reluarea dezvoltării platformei și urgentarea ei, „imediat ce vor fi clarificate aspectele juridice sesizate în plângerea înaintată PÎCCJ”.

În luna septembrie, aflăm prin intermediul unui comunicat publicat pe site-ul ministerului că „dezvoltarea sistemului informativ integrat, care contribuie la stoparea tăierilor ilegale de arbori în România va continua legal, specialiștii MAP și STS lucrând deja la întocmirea caietului de sarcini pentru organizarea licitației de achiziționare a serviciilor de dezvoltare”

Având în vedere cele menționate mai sus și faptul că au trecut aproape două luni de la anunțul privind întocmirea caietului de sarcini pentru organizarea licitației și aproape patru luni de la anunțul privind încetarea funcționării portalului Inspectorul Pădurii și sesizarea Parchetului privind ilegalitatea contractului prin care a fost realizată platforma, vă rugăm să ne comunicați următoarele:

  1. Care este progresul înregistrat în elaborarea caietului de sarcini?
  2. Care este procedura de atribuire, considerată ca fiind legală, pentru atribuirea contractului?
  3. Când preconizați că va fi publicat anunțul în SEAP, pentru demararea procedurii de atribuire a contractului de prestări servicii?
  4. Care este etapa procesuală în care se află plângerea depusă la Parchet cu privire la ilegalitatea contractului nr. 5613 având ca obiect principal servicii de îmbunătățire a funcționalităților existente și de adăugare de noi funcționalități sistemului informațional integrat SUMAL, atribuit, în 17 august 2017, SC INDACO Systems SRL de către  Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor?

Vă rog să îmi comunicați răspunsul în scris.

Cu respect,                                    
Adrian Dohotaru                                                                            
Deputat USR de Cluj