Către:

Inspectoratul Regional în Construcţii Sud-Vest Oltenia, Inspectoratul Județean în Construcții Gorj, Inspectoratul Regional în Construcții Vest, Inspectoratul Județean în Construcții Hunedoara

În atenția:

Ministerului Energiei, Ministerului Dezvoltării regionale, administrației publice și fondurilor europene

SESIZARE

Stimate doamne/domni,

Cu neplăcută surprindere am aflat că în Parcul Național Defileul Jiului continuă lucrările unui proiect hidroenergetic, în ciuda faptului că autorizațiile de construire au fost anulate definitiv de către Curtea de Apel București, în luna decembrie a anului trecut. Acest lucru mi-a fost semnalat de cetățeni din zonă, de către jurnaliști care realizează o anchetă legată de acest subiect, și este recunoscut implicit printr-un comunicat recent al Hidroelectrica SA, compania titulară a lucrărilor de construire și a autorizațiilor de construire anulate de justiție.

De asemenea, presa locală din județul Gorj, precum și comunicatul celor de la Hidroelectrica SA fac referire la o întâlnire la care au participat reprezentanți ai mai multor autorități publice din județele Gorj și Hunedoara, parlamentari din cele două județe și chiar un secretar de stat din Ministerul Energiei, al cărei scop a fost găsirea unei ”soluții” prin care hotărârea judecătorească prin care au fost anulate autorizațiile de construire să fie lipsită de efecte.

Toate acestea prezintă indiciile unui atac extrem de grav la adresa principiilor statutului de drept, comis chiar de către persoane și autorități publice a căror menire este să apere legea și să aplice deciziile hotărârilor judecătorești definitive. Efectele în societate ale unor asemenea fapte sunt extrem de nocive, generând temerea justificată că aplicarea legii este facultativă, slăbind astfel încrederea în ideea de justiție și în instituțiile publice. Asemenea efecte sunt ușor de prevăzut, ținând cont că subiectul este unul cu notorietate națională și internațională, abuzurile legate de acest proiect hidroenergetic făcând, în ultimii ani, obiectul unor petiții cu zeci de mii de semnatari, a mai multor procese, plângeri penale, a numeroase articole jurnalistice, dar și a unor întrebări și interpelări oficiale în urma cărora fostul premier a anunțat trimiterea Corpului de Control în zonă. Interesul național în acest caz nu este cel definit în mod arbitrar de Hidroelectrica SA în comunicatul de presă sus-menționat, ci respectarea și aplicarea legii și a hotărârilor justiției, iar instituțiile pe care le reprezentați au un rol determinat în acest sens.

Ținând cont de considerentele enunțate mai sus, de faptele și temeiurile legale pe care le voi prezenta în continuare și pentru a nu risca să deveniți complici la continuarea abuzurilor și ilegalităților în acest caz, vă solicit:

  1. Să verificați de urgență stadiul realizării lucrărilor de construire de către SC Hidroelectrica SA pentru amenajarea hidroenergetică a râului Jiu pe sectorul Livezeni-Bumbești;
  2. Să sancţionaţi, în temeiul prevederilor Legii nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcţii, cu modificările şi completările ulterioare, SC Hidroelectrica SA, pentru executarea de lucrări de construire pentru amenajarea hidroenergetică a râului Jiu, fără autorizaţie de construire;
  3. Să dispuneţi, în temeiul Legii 50/1991, Art. 26, alin. (1) sancţionarea SC Hidroelectrica SA sau a reprezentantului legal;
  4. Să dispuneţi, în temeiul Legii 50/1991, Art. 28, odată cu aplicarea amenzii pentru contravenţia prevăzută la art. 26 alin.(1) oprirea executării lucrărilor;
  5. Să îmi comunicaţi o copie a tuturor documentelor privind măsurile dispuse pe seama SC Hidroelectrica SA.

MOTIVE

Prin autorizația de construire 16/2012 au fost autorizate lucrările de construire pentru amenajarea hidroenergetică a râului Jiu pe sectorul Livezeni – Bumbești, fiind emisă pentru continuarea lucrărilor prevăzute în autorizația nr. 9/25.09.2003, iar prin autorizația de construire nr. 7/2016 au fost autorizate lucrările de construire pentru AHE a râului Jiu pe sectorul Livezeni – Bumbești – rest lucrări de executat autorizate inițial prin AC 64/2004 și ulterior nr. 62/2008.

Autorizatiile au fost anulate definitiv prin hotărârea civilă a Curții de Apel București, numărul 5378/2017 din data de 14 decembrie 2017, pronunțată în dosarul nr. 10058/3/2017. Pentru a statua astfel, instanța a reținut, în esență, că actele administrative contestate sunt nelegale și se impune anularea lor, dat fiind că au fost emise fără a avea la bază un acord de mediu valabil. La rândul său, un nou acord de mediu ar fi trebuit precedat de o evaluare a impactului asupra mediului al lucrărilor de amenajare hidroenergetică a râului Jiu care să țină cont de statutul zonei în care se desfășoară lucrările de construire, zonă inclusă în Situl Natura 2000 ROSCI0063 Defileul Jiului.

Potrivit motivării hotărârii civile a Curții de Apel București,

Curtea a constatat ca în cauză nu s-a făcut dovada unei evaluări corespunzătoare a efectelor produse asupra mediului prin realizarea obiectivului pentru care au fost emise cele două autorizații de construire, la baza acestora stand din punctul de vedere al evaluării impactului asupra mediului un aviz de mediu emis în anul 2003 care nu a fost supus reevaluării deși situația juridică a zonei de realizare a proiectului s-a modificat semnificativ.

Așadar, concluzionând, actele administrative- autorizații de construire – emise de cei doi intimați în anul 2012 respectiv 2016, în temeiul unei autorizații de mediu emisă la rândul său în anul 2003, cu mult înainte de includerea zonei Defileului Jiului în situl Natura 2000 și fără realizarea unei evaluări corespunzătoare a efectelor proiectului asupra mediului în zona respectiva nu corespund cerințelor de legalitate astfel ca se impune soluția de anulare a acestora, noi acte de autorizare putând fi emise numai cu respectarea exigentelor menționate în ceea ce privește modalitatea de analiza a efectelor proiectului asupra zonei protejate – parte a Sitului Natura 2000.

Având în vedere aceea că hotărârea civilă nr. 5378 din data de 14 decembrie 2017 a fost pronunțată în dosarul în care părți au fost atât emitenții autorizațiilor de construire atacate, Consiliul Județean Gorj și Consiliul Județean Hunedoara, precum și titularul autorizațiilor, SC Hidroelectrica SA, efectele obligatorii ale hotărârii civile se răsfrâng asupra acestora din chiar momentul pronunțării hotărârii de anulare a autorizațiilor de construire 16/2012 și 7/2016. De la acel moment, SC. Hidroelectrica SA nu mai are dreptul de a desfășura niciun fel de lucrări de construire pentru amenajarea hidroenergetica a râului Jiu pe sectorul Livezeni – Bumbești.

Menționez faptul că SC Hidroelectrica SA induce în eroare în mod grosolan reprezentanții autorităților și opinia publică prin comunicatul din data de 12 ianuarie 2018, în care afirmă că: ”Motivarea hotărârii de mai sus (de anulare a autorizațiilor de construire – n.a.) nu este încă disponibilă și urmează să fie comunicată ulterior, cel mai probabil într-un interval de circa 3-4 luni de la data pronunțării”. În acest sens atașez motivarea hotărârii Curții de Apel București nr. 5378/2017, comunicată pe data de 16 ianuarie 2018, la o lună de la data pronunțării, nicidecum ”într-un interval de circa 3-4 luni de la data pronunțării”, cum a estimat într-un mod cu totul neîntemeiat SC Hidroelectrica SA. Mai mult, chiar dacă recunoaște că hotărârea nr. 5378/2017 este executorie din momentul pronunțării, SC Hidroelectrica SA continuă să prezinte în comunicatul de presă amintit argumentele desființate în instanță, ca și cum n-ar exista o hotărâre judecătorească definitivă!

Mai grav însă, e faptul că SC Hidroelectrica SA recunoaște, implicit, că nu este dispusă să pună în aplicare hotărârea judecătorească, mai exact să oprească lucrările, invocând un pretext fals: ”Găsirea cu celeritate a unor soluții concrete pentru punerea în siguranță a lucrărilor la amenajarea hidroenergetică a râului Jiu, pe sectorul Bumbești – Livezeni. (…) pentru protecția populației din zonele adiacente aval de proiect, pentru limitarea posibilelor distrugeri cauzate de viiturile caracteristice perioadelor de iarnă – primăvară, evitarea inundării drumurilor naționale, precum și pentru punerea în conservare în condiții de siguranță a lucrărilor deja efectuate, autoritățile centrale și locale, împreună cu consorțiul derulator al proiectului Hidroelectrica, cercetează căile de acțiune imediată și prioritizarea acestora”, se arată în comunicatul SC Hidroelectrica SA.

Dincolo de faptul că lucrările efectuate deja trebuiau să fie subsumate imperativelor de a nu pune în pericol populația și de a limita posibile distrugeri cauzate de viituri (acestea putând să se producă oricând pe perioada lucrărilor, nu doar după finalizarea lor!), pentru lucrările legate de închiderea și conservarea lucrărilor deja existente e nevoie de o nouă autorizație de construire în temeiul Legii 50/1991, Art. 7 și al Normelor metodologice din 2009 de aplicare a Legii 50/1991, Art. 17  sau, mai degrabă, una de aducere la starea inițială a zonei, așa cum a fost ea înainte de a începe lucrările abuzive.

Conform unor martori oculari, în data de 18 ianuarie 2018 au fost observate echipe de muncitori plecând de pe șantierul barajului de la Livezeni. De asemenea, a fost constatată activitate la șantierul hidrocentralei Bumbești, aceste informații fiind prezentate într-o sesizare civică adresată mai multor instituții publice. Faptul că în zonă continuă lucrările mi-a fost sesizat și de către jurnaliști care documentează acest caz.

Situația juridică descrisă, sesizările cetățenilor și jurnaliștilor privind continuarea lucrărilor de construire, precum și comunicatul manipulator al SC Hidroelectrica SA sunt indicii rezonabile că lucrările de construire în curs sunt nelegale, neavând la bază vreo nouă autorizație de construire.

Prin urmare vă solicit efectuarea de urgență a unui control pe teren, care să clarifice situația și prin care să fie dispuse măsurile legale menționate mai sus, în acord cu hotărârea judecătorească amintită, pentru a evita continuarea distrugerilor de mediu, pentru a limita prejudiciile deja create și pentru a nu se ajunge la fapte cu caracter penal. Nu în ultimul rând, pentru a evita un nou caz de infrigement pentru România.

Cluj-Napoca                                                                Mihai Goțiu

26.01.2017                                                                   senator USR 

***

textul integral al sesizării aici (click)

***

Anexe:

Motivarea deciziei Curții de Apel București: http://www.neuerweg.ro/wp-content/uploads/2018/01/decizia-CA-bucuresti-defileul-jiului.pdf

Comunicatul Hidroelectrica: http://www.hidroelectrica.ro/Details.aspx?page=31

Sesizarea civică privitoare la continuarea lucrărilor: https://www.declic.ro/stiri/vor-sa-distruga-defileul-jiului-actioneaza-acum

Petiție civică împotriva distrugerii Defileului Jiului: https://campaniamea.declic.ro/petitions/opriti-distrugerea-defileului-jiului