Jurnal din Senat (I). Lecția de ”numărat” și de ce vom ataca la Curtea Constituțională legea care subordonează Guvernului serviciile publice de radio și televiziune

Jurnal din Senat (I). Lecția de ”numărat” și de ce vom ataca la Curtea Constituțională legea care subordonează Guvernului serviciile publice de radio și televiziune

Una dintre primele lecții de ”viață parlamentară”. Solicitarea de reexaminare a Legii celor 101+1 taxe (a 102-a fiind taxa radio-tv), trimisă de președintele Iohannis a căzut astăzi (27 decembrie) în Senat, cu 82 de voturi ”pentru” și 36 ”împotrivă” (”pentru”, respectiv ”împotriva” respingerii reexaminării). Doar că de numărat s-au numărat voturile ”împotrivă” și s-au scăzut din numărul celor, teoretic, prezenți. Eu am mai numărat – dar nu sunt sursă oficială – că am numărat la câteva minute după vot, când mi-am dat seama ce se întâmplă – cel mult 70 de senatori PSD, ALDE și UDMR în sală (pentru cvorum aveau nevoie de 69 de voturi)… Grupul senatorilor USR va ataca articolul din lege care prevede eliminarea taxei Radio TV la Curtea Constituțională, pe temeiul art. 31, alin. 5 din Constituția României care prevede că “Serviciile publice de radio și televiziune sunt autonome”. De ținut minte. Mai jos e poziția senatorilor USR, care au votat în bloc ”împotrivă”, citită în plen de Vlad Alexandrescu. ***

Grupul parlamentar al senatorilor USR ține să atragă atenția pe această cale că sub pretextul tăierii unor taxe, se aduce o gravă atingere dreptului la informație al cetățeanului, așa cum este el definit în art. 31, îndeosebi la punctul (5), din Constituție, unde se arată expres:

(5) Serviciile publice de radio şi de televiziune sunt autonome.

Eliminarea taxei radio-TV, miza reală a acestui proiect de lege, lovește puternic în caracterul autonom al serviciilor de radio și televiziune. În loc să răspundă doar în fața cetățenilor, Societatea Română de Televiziune și Societatea Română de Radio vor trebui să dea socoteală Guvernului și politicienilor, care vor propune, respectiv vor aproba bugetul lor. În condițiile în care politizarea celor două servicii publice este și acum la cote alarmante, crearea unui cadru legal de dependență financiară față de Guvern riscă să le ducă la obediență totală față de Putere, încălcând flagrant articolul din Constituție menționat, al cărui scop este asigurarea dreptului la informație al cetățenilor.

Atragem atenția că această lege a fost adoptată mimând dezbaterea publică. Legea ignoră complet opiniile profesioniștilor și a asociațiilor non-guvernamentale din domeniul mass-media și este în contradicție cu bunele practici europene. De asemenea, subliniem faptul că în ultimii ani, în rapoartele Națiuni în Tranzit (Nations in Transit) elaborate de Freedom House, privitoare la starea democrației din fostele țări est-europene și sovietice, presa din România a primit, în mod constant, cele mai proaste calificative, mai proaste decât cele de la indicatorii corupție, justiție, societate civilă, proces electoral ori guvernanță democratică națională și locală. În fapt, dacă ne-am raporta doar la scorul obținut la capitolul independența presei, România ar risca să fie plasată în rândul țărilor cu tendințe autoritariste! Iar această lege, care scurtează lesa în care oricum sunt ținute serviciile publice de presă din România, nu face decât să agraveze situația.

În plus, ca membru (Vlad Alexandrescu – n.a.) al Comisiei de Cultură, sunt îngrijorat că reducerea semnificativă a bugetului Radiodifuziunii ar putea conduce la suprimarea posturilor de Radio Radio România Cultural și Radio România Muzical, creând premisele încălcării dreptului constituțional de acces al cetâțenilor la Cultură, așa cum s-a întâmplat în trecut cu suprimarea postului de televiziune TVR Cultural.

One comment

 • Andrei

  By Andrei

  Reply

  Daca vorbim de acces la cultura, va exista vreo initiativa de liberalizare a copyrightului si revizuire a legilor legate de proprietatea intelectuala?

  Utilitatea pentru “acces la cultura” a posturilor nationale e foarte subiectiva, precum e si eficienta radioteleviziunii nationale. Momentan pare a fi doar o gaura neagra in conditiile in care tot mai multi cetateni au acces la cultura prin alte mijloace.

  Pentru a apara insasi existenta radioteleviziunii nationale, ar trebui studiat intai cati oameni sunt cu adevarat serviti de posturile de radio nationale si cati sunt serviti de televiziunea nationala. Exita utilitate? Exista interes? Exista calitate?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *
You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>