Lista Parcurilor Naționale și Naturale amenințate de buldozere și dinamită. Răspuns oficial. ATENȚIE: Lista nu e completă!

Lista Parcurilor Naționale și Naturale amenințate de buldozere și dinamită. Răspuns oficial. ATENȚIE: Lista nu e completă!

Parcul Natural Apuseni, Parcul Natural Bucegi, Parcul Național Buila Vânturarița, Parcul Național Defileul Jiului, Parcul Natural Grădiștea Muncelului Cioclovina, Parcul Natural Munții Maramureșului, Parcul Național Munții Rodnei, Parcul Natural Porțile de Fier se numără pe lista celor afectate de adoptarea propunerii legislative pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă Nr.57/2007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei şi faunei sălbatice.

ATENȚIE însă: după cum puteți citi mai jos în răspunsul primit de la Agenția Națională pentru Arii Naturale Protejate, LISTA NU E COMPLETĂ! După mai bine de două luni în care am solicitat clarificări de la Ministerul Mediului, Ministerul Apelor și Pădurilor, Agenția Națională pentru Resurse Minerale și Agenția Națională pentru Arii Naturale Protejate nu am primit încă un răspuns edificator asupra impactului proiectului legislativ. Cu toate acestea, proiectul de lege a fost votat de majoritatea PSD & ALDE din Senat, și a fost trimis la Camera Deputaților, unde votul final ar putea să fie săptămâna viitoare sau peste două săptămâni.

În esență, proiectul de lege permite hăicuirea ariilor naturale protejate pentru a face loc unor exploatări miniere care au primit licențe (nu și acordul final) înainte de anul 2007 (data aderării României la UE, implicit și la standardele de protecție ale mediului din UE). Am mai scris și vorbit despre asta și am arătat și în plenul Senatului, că e vorba de un proiect de lege cu dedicație pentru toți cei care au pus mâna pe resursele minerale ale României în a doua parte a anilor 90 și prima parte a anilor 2000, anii ”de glorie” ai marilor tunuri și ai băieților deștepti. Unii dintre ei au ajuns între timp la pușcărie, dar și-au transferat afacerile către alți băieți deștepți. Asta dacă vă întrebați de ce două ministere și două agenții naționale nu sunt în stare să arate care sunt toate ariile naturale protejate vizate de proiectul de lege.

Ce e de făcut? Revin în următoarele zile cu detalii, pentru că avem nevoie de ajutorul vostru!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *
You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>