Programele naționale ”Fiecare copil la grădiniță” și ”Școală pentru toți”PROGRES SEMNIFICATIV
Creșterea numărului de copii din medii sărace care merg la grădiniță, prin dezvoltarea și extinderea programului „Fiecare Copil în Grădiniță”. Reducerea abandonului școlar prin extinderea programului „Școală pentru Toți”, de la 500 la 1.200 școli vulnerabile.
Elaborarea normelor de implementare pentru legea „Fiecare copil la grădiniță”. Pachetul de intervenții „Școală pentru toți”PROGRES SEMNIFICATIV
Schemă de granturi pentru școli (1600 de școli, mai multe decât în estimarea din angajament – 1200), care pot alege dintr-un meniu de măsuri pe cele potrivite pentru situația locală, astfel încât copiii cu probleme să fie menținuți la școală + burse punte pentru elevii din medii rurale și defavorizate pentru a trece de la gimnaziu la liceu.
Implementarea de proiecte și programe finanțate cu fonduri europene, care să asigure accesul tuturor românilor la energie.
Redefinirea noțiunii de „consumator vulnerabil” de o manieră integrantă și introducerea celei de „sărăcie energetică” în așa fel încât acestea să reflecte complexitatea acestor situații ÎN LUCRU
Legea privind „consumator vulnerabil” a fost adoptată și promulgată.
Crearea unui cadru legal simplificat în domeniul serviciilor, prin acordarea unei forme simplificate de plată (vouchere) pentru lucrătorii sezonieri, zilieri, personalul de menaj și îngrijire. Aceste categorii vor dobândi beneficii sociale (pensie, asigurare de sănătate) și în acelasi timp se va lărgi baza de colectare a contribuțiilor și impozitelor.
Programul de guvernare
Introducerea unui sistem de plată sub forma unor vouchere ca sistem de plată pentru muncă, nonbirocratic, pentru zilieri și lucrători casnici, precum și pentru îngrijirea la domiciliu și bone (pag. 155).
Una dintre reformele sociale din PNRR este introducerea acestei forme flexibile de muncă fiscalizată.
Va fi elaborată și adoptată legislația necesară, iar sistemul își propune să asigure plata a 60.000 de prestatori din sectoarele serviciilor prestate la domiciliu derulate de persoane fizice.
Pentru a oferi infrastructura necesară evidenței prestatorilor casnici este necesară implementarea unei platforme digitale care să faciliteze și automatizeze procesele de calcul a contribuțiilor sociale obligatorii și a impozitului pe venit, precum și cele de înregistrare a prestatorilor casnici și a beneficiarilor.
Investițiile cu platforma digitală și emiterea tichetelor sunt de 3,8 milioane euro.
Introducerea contractelor de muncă multi-flexibile, care permit angajatorilor și angajaților să decidă individual condițiile în care un angajat își desfășoară activitatea. Soluții precum munca de la distanță (telemuncă), adaptarea programului de lucru de 8 ore, comprimarea săptămânii de muncă, măsurarea rezultatelor cu indicatori de obiectiv și nu normare pe ore, job-sharing, alegerea zilelor libere, beneficii flexibile.
Modificarea Codului Muncii prin introducerea contractelor individuale de muncă multi-flexibile, opționale pentru angajatori ÎN LUCRU
Programul de guvernare
Introducerea și încurajarea formelor flexibile de muncă pentru a preveni evaziunea fiscală (pag.157).
Proiect de lege de modificare a Codului Muncii inițiat de deputații USR la sfârșitul legislaturii trecute cu privire la reglementarea formelor alternative de flexibilitate în muncă, ce vor permite salariaților să realizeze un echilibru mai bun între viața de familie/personală și locul de muncă.
Formele alternative de flexi-muncă propuse în proiectul de lege sunt: banca orelor de muncă, săptămâna de lucru comprimată, regim în munca de gardă ”on call”, munca în regim de permanență, partajarea locului de muncă, anul de lucru comprimat, partajarea programului de muncă și concediul fără plată prin acordul părților. Proiectul de lege va fi reluat în sesiunea parlamentară următoare la Comisia de muncă.
Implementarea legii Venitului Minim de Incluziune care stimulează căutarea locurilor de muncă pentru că persoanele care primesc asistență socială nu mai trebuie să aleagă între un loc de muncă și păstrarea ajutorului social.
Venitul minim de incluziune ÎN LUCRU
Programul de guvernare
Vom aplica legea privitoare la Venitul Minim de Incluziune în formula următoare: demararea imediată a sistemului informatic necesar de către Ministerul Muncii; dacă va fi posibilă finanțarea acestei reforme din PNRR, aceasta va fi implementată începând cu al doilea semestru al anului 2021. Dacă nu, se va începe implementarea în ianuarie 2022 dacă condițiile macroeconomice vor permite (pag. 154).
Implementarea venitului minim de incluziune (VMI) este inclusă în PNRR Reforma implementării VMI va viza: (1) stimularea ocupării prin includerea pe piața muncii, în special în rândul membrilor familiilor cu venituri mici, prin introducerea unei formule de beneficii care oferă praguri de venit implicite mai ridicate pentru cei care lucrează și (2) continuarea reformei beneficiilor de asistență socială bazate pe testarea mijloacelor, cu finanțare din bugetul de stat, pentru a asigura un sistem integrat și sprijin mai bine direcționat pentru cele mai vulnerabile categorii de beneficiari.
Crearea unui sistem integrat de servicii pentru: oamenii care care doresc să se implice în activități cu impact în comunitate, organizații care lucrează cu aceștia și comunitățile beneficiare. Inițiativă a Corpul Român de Solidaritate și Cooperare (CRESC).
Sistem de granturi pentru implicarea tinerilor în comunitate, mai ales în proiectele cu caracter social
În forma inițială a PNRR, componenta Tineret Sport prevedea un sistem de granturi și crearea unei infrastructuri a mișcării de tineret și sport. Din păcate a fost una dintre componentele unde a existat opoziție din partea Comisiei Europene, care a argumentat că nefiind un domeniu strategic nu ar trebui finanțat din acest instrument european. În prezent MIPE a comunicat Comisiei că dorim finanțarea activităților de tineret și sport din Programul Operațional Ocupare Educație (POEO 2021 – 2027). Am convenit să pregătim argumentația necesară și să avem un dialog separat pe subiect chiar înainte de trimiterea unei noi forme a POEO la Comisie (prevăzută pentru toamnă). Un Concept Paper dedicat este pregătit de MIPE.