De ce facem măsurători paralele pentru poluanții din aer precum benzenul și pulberile în suspensie PM10 și PM 2.5? Pentru că nu știm ce respirăm și nu știm dacă ceea ce respirăm ne afectează sănătatea.

Conform Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), poluarea atmosferică și din gospodării provoacă anual peste 50.000 de decese premature în Europa (link). În România, rata mortalității atribuită poluării aerului în gospodării și în mediul ambiant este de 59.3 (la 100 000 de locuitori) (link)

Studiul (OMS) „Review of evidence on health aspects of air pollution” arată că poluarea cu particule fine (PM2.5) poate cauza ateroscleroză, consecinţe negative asupra sarcinii și boli respiratorii inclusiv decese iar expunerea lungă la alți poluanţi, precum benzenul, eliberat în atmosferă în mare parte prin arderea combustibililor utilizați de mașini, poate deteriora materialul genetic al celulelor și pot cauza cancer.

Măsurătorile oficiale sunt realizate parțial cu aparate care sunt disfuncționale pe perioade lungi de timp ceea ce face ca datele colectate prin Rețeaua Națională de Monitorizare a Calității Aerului (RNMCA) să fie insuficiente pentru a determina, în mod real, calitatea aerului și măsuri de reducere a nivelului ridicat de poluanți în aer.

Timp de 5 ani (2011-2015), clujenii nu au știut cât benzen au respirat și dacă limitele impuse de Uniunea Europeană au fost respectate deoarece măsurătorile fie nu s-au făcut, fie captura anuală de date a fost prea mică pentru a fi validată” spune Andreea Dogar în articolul Boala neștiută a aerului nostru.

Mai mult de jumătate din cele 148 de stații din rețeaua națională RNMCA nu mai raportează valori pe parametrul de nanoparticule de 2.5 și 10 microni (PM10 și PM 2.5), parametru care reprezintă problema majoră pe care o are România pe calitatea aerului.” declară Allen Coliban, senator USR și membru în Comisia de mediu din Senatul României într-un interviu realizat la Cluj Napoca, în 13 decembrie 2018.

Indexul european privind calitatea aerului nu raportează informații pentru România, toate stațiile existente fiind marcate cu date indisponibile. Vezi datele în timp real aici: http://airindex.eea.europa.eu/

Din cauza golurilor apărute în monitorizarea poluării aerului, în iunie 2017, Comisia Europeană a deschis o procedură de infringement împotriva României. În 2018, pentru depășirea nivelului maxim acceptat de PM10 și din cauza lipsei măsurilor necesare pentru a diminua nivelul de poluare cu aceste particule, specificate în Directiva 2008/50/EC, România a ajuns în fața Curții de Justiție a Uniunii Europene. Nivelul acceptat este de 50 de micrograme pe metrul cub în 24 de ore, dar nu trebuie să depășească 35 de zile dintr-un an.

În acest context, USR pentru mediu a pornit o campanie de măsurare paralelă a calității aerului cu senzori instalați la sediile USR din București, bulevardul Aviatorilor, Brașov, vizavi de Teatrul Dramatic și Cluj Napoca, str Tipografiei. Urmărește valorile înregistrate, în timp real, de senzorul instalat la Cluj Napoca aici:  https://www.uradmonitor.com/tools/dashboard-04/?open=82000167

Perspectiva acestor date este aceea de a ne apăra drepturile la un aer sănătos, Culegerea aceasta de date are un dublu rol: pune o presiune pe autorități și le responsabilizează pentru că dacă ne uităm pe harta oficială vom vedem că foarte multe stații de măsurare a calității aerului nu mai funcționează, cel puțin cele ce măsoară particulele în suspensie și, nu în ultimul rând, schimbă mentalități. În momentul în care vom conștientiza că avem o problemă cu poluarea și vom avea o dimensiune a acestei poluări, poate că vom fi și noi mai atenți cu spațiile verzi, cu transportul în comun, cu tot ce înseamnă a dezvolta un mediu urban și prietenos cu omul” declară senatorul USR Allen Coliban.

Printre măsurile, pe termen scurt, ce trebuie luate pentru a reduce riscul sau durata depășirii pragurilor de alertă se numără cele care vizează circulația autovehiculelor, lucrările de construcție, utilizarea instalațiilor sau a produselor industriale și încălzirea locuințelor, suprafața spațiilor verzi, depozitele necontrolate de deșeuri, igienizarea terenurilor virane etc.

Prin avalanșa de mizerii din Parlamentul României, în această toamnă, s-a strecurat și un lucru bun: proiectul legii care ridică nivelul de protecție a parcurilor și a altor spații verzi din orașe a trecut de Senat cu 75 de voturi „pentru” și cinci „abțineri”. „E un pas important pentru respectarea dreptului la un mediu sănătos, prevăzut în Art. 35 din Constituție, ignorat și încălcat, altfel, într-o mare măsură în România”, a declarat senatorul USR de Cluj, Mihai Goțiu. „Proiectul Legii Spațiilor Verzi, puternic susținut de USR și de societatea civilă din orașe precum Cluj, Timișoara, Iași, Arad și București, prevede ca cel puțin 30% din suprafața amenajată a noilor zone rezidențiale, comerciale sau industriale construite pe terenurile introduse în intravilan trebuie să fie amenajată ca spații verzi publice. De asemenea, este prevăzută mărirea suprafeței totale ce poate fi ocupată de alei pietonale, mobilier urban, amenajări pentru sport, joc și odihnă, construcții pentru expoziții și activități culturale etc. de la 10% la 15%” a mai declarat parlamentarul clujean. Vezi declarația senatorului clujean aici: https://www.facebook.com/gotiu.mihai/videos/293785921462140/

USR Cluj vă ține la curent cu rezultatele acestor măsurători paralele iar parlamentarii noștri susțin în Parlament și în circumscripții adoptarea de măsuri pentru asigurarea sănătății cetățenilor, a unui aer curat, spații verzi și dezvoltare durabilă în localitățile în care trăim.

Echipa USR Cluj vă îndeamnă să contribuiți la dezvoltarea durabilă a comunității locale, adoptând un comportament prietenos cu mediul. Iată câteva acțiuni responsabile pe care le puteți face:

  • Utilizează mijloace alternative la transportul cu mașina personală, precum transportul public, bicicleta, mersul pe jos ( Do the right mixSmart mobility)
  • Folosește mașina împreună cu pasagerii care merg în aceeași direcție (carpooling)
  • Sesizează ciuntirea copacilor: https://www.facebook.com/usrcluj/posts/718116911878178 
  • Sesizează distrugerea abuzivă a spațiului verde de către dezvoltatorii imobiliari;
  • Colectează selectiv;
  • Cere autorităților publicarea informațiilor de interes pentru tine, sănătatea ta și a celor din jur.