Claudiu Tamaș - USR Cluj
Claudiu Tamaș

Membru USR Cluj, Vicepreședinte USR Florești

M-am născut la Brașov, acum 38 de ani, dar am copilărit în centrul Moldovei, în Moinești (Bacău).
Parte din felul meu de a fi este strâns legat de weekend-urile și vacanțele petrecute la țară, în Solonț (Bacău); aparența simplității și naivității mele vin de aici.

Am început să studiez programarea la liceu, continuată mai târziu cu Facultatea de Informatică-Economică din cadrul Universității Româno-Americane. Este un domeniu având la bază – pe de o parte – combinația perfectă între ordine, standardizare și curățenie „administrativă”, iar de partea cealaltă creativitate, imaginație și artă.

Am fost un an în armată să văd cum este – interesant, tot din perspectiva lucrurilor care funcționează. Pentru o perioadă am predat în mediul privat informatica și am lucrat la un dealer Orange. Au urmat 10 ani la București, specializându-mă în prelucrarea bazelor de date și programare procedurală. Ultimii ani în capitală am administrat site-uri web, domeniu în care mi-am făcut de curând o firmă proprie.

Tot la București am avut primul contact cu partidele politice implicându-mă într-una din campaniile electorale (Liviu Negoiță, sect. 3) ca membru PDL, fără să depășesc „funcția” împărțitului de pliante. Din păcate discuțiile în cadrul filialei rar aduceau plus valoare – telenuvelele și ce-a mai făcut fiecare pe acasă erau subiectele cel mai des discutate. Fără transparență în decizii (aflam doar lucruri decise deja), fără o legătură între membri sau între membri și administrație. N-am mai participat la ședințe după câteva luni. Ideea implicării fusese să ajut singurul partid care făcea concurență PSD-ului.

Din oct. 2011 am activat în Mișcarea Noua Republică (Mihail Neamțu) pentru câteva luni. Cea mai importantă activitate a fost campania de strângere de semnături pentru înființarea Partidului Noua Republică unde mi-am adus o mică contribuție. După ce o bună parte din membri cu care făceam echipă au fost excluși la început de 2012 (pe baza unor zvonuri cu infiltrați în mișcare) și datorită lipsei de transparență a cheltuirii banilor, am ales să plec dintr-o organizație care nu mă mai reprezenta.

Am participat la toate protestele Roșia Montană, apoi la multe altele, considerând că opoziția la PSD în Parlament și în administrația locală este nesemnificativă. Încă merg la protestele importante în București.

Pentru o perioadă am fugit de agitația sectoarelor bucureștene și, revenit în Moinești, am încercat să cresc transparența administrativă. Am conceput împreună cu un prieten ziarul local; am reușit să-l ținem în viață 6 luni, cu apariții săptămânale. Doar 6 luni deoarece orașul se schimbase mult în ultima decadă: pe de o parte devenise mai frumos folosind fonduri europene, pe de alta se dezumanizase prin plecarea oamenilor în Vest. Devenise un oraș trist – ca mare parte a României reale, doar că izolarea Moldovei de restul țării și vecini accentuează acest neajuns. Mi-am dat seama că schimbarea nu poate începe de acolo și am plecat în Transilvania.

De mai bine de un an locuiesc în Florești, iar din decembrie 2017 m-am înscris în USR ca răspuns direct la haosul urbanistic și administrativ din această comună.
Continui să mă implic în transparentizarea deciziilor administrației locale dorind să ajung în punctul în care TOATĂ documentația ședințelor de Consiliu Local să fie publică odată cu anunțul convocării. Prima reușită: înregistrările ședințelor de Consiliu Local sunt acum și pe site-ul Primăriei Florești. Mulțumesc colegilor din USR Florești pentru implicare în acest proiect.

Orice schimbare începe unind român cu român.
Vino alături de mine, de noi, să Salvăm România !