Stimate domnule premier Dacian Cioloș,

Din mandatul d-voastră de premier a mai rămas extrem de puțin timp, suficient însă pentru a finaliza un proiect extrem de important, cu o semnificație deosebită pentru istoria contemporană și pentru viitorul României – depunerea dosarului sitului Roșia Montană pentru clasificarea pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO.

Cunoaștem faptul că specialiștii de la Institutul Național al Patrimoniului (INP), precum și cei din Ministerul Culturii au reușit ca printr-o dedicare extraordinară să finalizeze în mai puțin de un an dosarul de includere a Roșiei Montane pe Lista UNESCO, inițiat în timpul mandatului d-nului Vlad Alexandrescu. Finalizarea dosarului, atât în privința conținutului, cât și a procedurilor, a fost, de altfel, confirmată public de către actualul ministru al Culturii, Corina Șuteu, într-o conferință de presă susținută luni, 19 decembrie 2016. Cu stupefacție am aflat însă că reprezentanți ai Ministerului Culturii și ai INP, împreună cu ambasadorul României la UNESCO, Adrian Cioroianu, au ajuns și au prezentat acest dosar reprezentanților UNESCO de la Paris, săptămâna trecută, dar nu au primit undă verde să-l depună!

Din informațiile pe care le avem, această amânare este cauzată de o neînțelegere, potrivit căreia listarea Roșiei Montane în UNESCO ar putea pune în pericol poziția României în arbitrajul în care a fost chemată de către Gabriel Resources, compania care intenționează să exploateze cu cianuri aurul de la Roșia Montană. Potrivit opiniei specialiștilor în patrimoniu și în drept pe care i-am consultat, listarea Roșiei Montane în UNESCO reprezintă o uriașă oportunitate de dezvoltare, dar protecția patrimoniului cultural de aici este asigurată pe deplin de includerea acestui sit pe lista Monumentelor Istorice de Clasă A din România. E cât se poate de simplu: legea românească interzice fără echivoc distrugerea unui sit de pe lista Monumentelor Istorice.

Așadar, amânarea depunerii dosarului Roșiei Montane la UNESCO nu instituie vreo protecție suplimentară (alta decât cea deja asigurată de legile românești) și, implicit, este un argument fără valoare în arbitrajul cu Gabriel Resources. De fapt, e doar un pretext pentru a bloca dezvoltarea localității și a întregii zone din Munții Apuseni pe baza valorificării patrimoniului cultural (iar listarea UNESCO ar reprezenta o oportunitate uriașă în acest sens) și a resurselor naturale (altele decât cele minerale).

Știm că sunteți inițiator și susținător al strategiei pentru Investiții Teritoriale Integrate, Roșia Montană fiind una dintre zonele alese pentru a deveni un model de aplicare a acestei strategii. Din acest punct de vedere, valorificarea oportunității listării Roșiei Montane în UNESCO reprezintă un vector principal de dezvoltare.

În conformitate cu opțiunea membrilor comunităților din Apuseni (exprimată și adoptată în toamna lui 2013 prin Proclamația de la Câmpeni), a opiniei publice, manifestată în stradă, a specialiștilor din toate domeniile și inclusiv a d-voastră, prin strategiile asumate și promovate public, vă solicităm să dispuneți depunerea dosarului Roșia Montană – peisaj cultural la UNESCO.

Vlad Alexandrescu, Mihai Goțiu – senatori USR

***

Vlad Alexandrescu este fostul ministru al Culturii care a inclus în mod extins situl Roșia Montană pe Lista Monumentelor Istorice de Clasă A și care a semnat începerea procedurilor oficiale de listare UNESCO

Mihai Goțiu este fost jurnalist de investigații, care a anchetat și documentat cazul Roșia Montană de aproape 15 ani, fiind autorul cărții ”Afacerea Roșia Montană”, pentru care a fost distins cu numeroase premii