Monitorizare centură Sud Florești

Consider că unul dintre cele mai importante aspecte în dezvoltarea Floreștiului este construirea de drumuri. Fără o infrastructură adecvată Floreștiul riscă să se blocheze, să devină mai degrabă o favelă decât un oraș european cu standarde de viață europene. Deși se vorbește mult de drumuri care fac legătură între Cluj-Napoca și Florești sau drumuri care ocolesc Floreștiul, în momentul de fața exista un singur șantier notabil pe parte de infrastructură.

Ne-am asumat să urmărim proiectele de dezvoltare a Floreștiului, iar unul dintre cele mai importante – în derulare – este centura Sud. După un lung șir de promisiuni în ceea ce privește centura de Sud a Floreștiului, într-un final au început și lucrările de execuție; asta deși proiectul tehnic este gata încă din 2014.

Care este situația reală. Mai 2018

• Kilometrul 0.00. Intersecție cu strada Tăuțiului.

Începutul centurii. Aici ar trebui să fie un sens giratoriu iar imediat după, un pod peste Valea Tautiului. Tronează un mare semn de atenționare cu „Drum în lucru” încă de pe vremea alegerilor din 2016. Nu se lucrează!

• Kilometrul 0.50. Intersecția cu strada Narciselor.

Cu greu poți înainta pe drumul de pământ. Când plouă drumul e aproape impracticabil. Nici aici nu se lucrează!

• Kilometrul 0.80.

• Kilometrul 1.10.

• Kilometrul 1.50.

Se vede cum a crescut iarba pe terenul decopertat, semn ca nu s-a mai lucrat de ceva vreme pe aceasta porțiune.

• Kilometrul 1.90.

Intersecție cu strada Răzoare. În spatele centrului comercial Vivo trebuie executate doua ziduri de sprijin cu fundație pe piloți forați. Sunt executați doar câțiva piloți dintr-un total de 266.

• Strada Răzoare. Prima bretea de legătura cu DN1.

Lucrările pe această bretea de legătura cu DN1 încă nu au început.

• Kilometrul 2.30. Intersecție cu strada Valea Gârbăului

Aici ar trebui sa fie al doilea sens giratoriu. Pe zona decopertată cresc nestingherite buruienile.

• Strada Valea Gârbăului. A doua bretea cu DN1

Starea asfaltului este foarte proasta. Drumul este plin de gropi.

• Kilometrul 2.50 (capătul dinspre Cluj). Intersecție cu strada Sfântul Ioan.

Stâlpul de electricitate pica exact în drum și trebuie relocat.

Concluzii.

Așa cum se poate vedea și în poze, stadiul lucrărilor la Centura de Sud a Floreștiului este încă într-un stadiu incipient.  Pe aproximativ jumătate din lungimea centurii și pe cele doua bretele de legătura cu drumul DN1, nu se pot vedea nici un fel de lucrări efectuate.  Pe porțiunile unde s-a făcut decopertarea solului vegetal (abia primul pas în construirea unui drum) au crescut buruienile semn că nu s-a mai lucrat de ceva vreme, lucru confirmat și de oamenii care locuiesc în zonă.  La zidul de sprijin cu fundație de piloții forați, din spatele complexului commercial Vivo, s-a lucrat doar la câțiva piloți din cei 266. Nu au început în nici o zonă lucrările la straturile de bază , cele care formează fundația viitorului drum, iar de execuția celor 2 poduri, a podețelor, a rigolelor nici nu poate fi vorba. Relocarea tuturor utilităților de pe traseul centurii nu sunt finalizate. Așternerea straturilor de asfalt este foarte departe.

În calitate de inginer constructor, cu peste 10 ani de experiență în domeniu,  apreciez că lucrările sunt executate în proporție de aproximativ 5%, iar ultimul termen înaintat de domnul Horea Șulea, 1 Decembrie 2018, va fi aproape imposibil de respectat.

Cer primarului Horia Șulea să urgenteze lucrările de execuție pentru Centura Sud pe întreaga lungime a acesteia, inclusiv pe cele doua bretele de legătura cu DN1.

Cu considerație,                                                         Data: 24/05/2018

Leuce Sergiu,
Vicepreședinte filiala locală USR Florești