Adresată: Ministerului Educație Naționale, d-nului ministru Liviu Pop,

De către: Mihai Goțiu, Senator USR de Cluj

Obiectul interpelării: D-nule ministru al Educației, ați naționalizat banii universităților ori ”doar” v-ați împrumutat cu forța?

***

Stimate d-nule ministru Liviu Pop,

În data de 27.09.2017 trei dintre rectorii celor mai importante universități din România, Ioan Aurel Pop de la Universitatea Babeș-Bolyai Cluj, Mircea Dumitru de la Universitatea București și Marilen Pirtea de la Universitatea de Vest Timișoara, au publicat un Apel la respectarea obligațiilor Guvernului față de învățământul universitar din România. Prin acest apel, semnatarii atrag atenția că “mediul universitar românesc se află, în această perioadă, în fața unei situații critice fără precedent, care riscă să conducă la subminarea autonomiei universitare, consfințite de Constituția României. Executivul eludează, voit sau din eroare, principiul autonomiei universitare și transferă efortul bugetar către veniturile proprii ale universităților”.

Motivul principal al acestui apel-protest îl reprezintă decizia Guvernului de a trece în sarcina universităților obligația de alocare a fondurilor necesare pentru plata unor drepturi salariale, cuvenite potrivit Legii 85/2016, ignorand complet orice principiu al bunei guvernanțe și distrugând practic planurile de dezvoltare a universităților prin deturnarea resurselor acestora dinspre investiții către salarii. Altfel spus, ar fi o naționalizare a resurselor celor mai mari universități din România, pentru a încerca să se acopere astfel proasta gestionare a bugetului național, care a golit sacul fără vreun folos pe termen scurt sau viziune pe termen mediu și lung.

În aceeași zi cu lansarea apelului, asumat între timp de alte sute de semnatari, îndeosebi din mediul academic, pe 27 septembrie 2017, la Grupul parlamentar USR a avut loc o dezbatere pe tema Educației din România la care au participat numeroși reprezentanți ai instituțiilor și organizațiilor implicate în procesul educațional și în domeniile conexe. Prezent la dezbatere, domnul secretar de stat în MEN, Petru Andea, s-a referit la subiectul banilor universităților precizând că vor fi alocate, până la finalul acestui an, sumele necesare pentru acoperirea drepturilor salariale și că aceste sume vor fi transferate către toate universitățile, atât către cele care au putut acoperi din economii proprii aceste drepturi, cât și către cele care nu au avut de unde face aceste plăți.

1. Dacă este așa, atunci de ce a mai fost nevoie să se introducă această prevedere odată cu rectificarea bugetară?
  2. Este răspunsul d-lui Secretar de Stat Andea poziția oficială a Ministerului Educației Naționale și/sau a Guvernului României?
  3. Daca da, care este calendarul prevăzut pentru aceste transferuri către universități?

Vă rog să-mi transmiteți răspunsul la aceste întrebări în scris.

***

Cluj-Napoca                                                                            Mihai Goțiu

03.10.2017                                                                              senator USR de Cluj