No, hai că-i musai! Și se poate și cu voie bună | Na, most már muszáj! De lehet ezt jóindulattal is… | So, jetzt ist es ein Muss! Und es geht auch ohne Verdruss

No, hai că-i musai! Și se poate și cu voie bună | Na, most már muszáj! De lehet ezt jóindulattal is… | So, jetzt ist es ein Muss! Und es geht auch ohne Verdruss

USR Cluj a primit atât cu bucurie, cât și cu amărăciune, vestea că Tribunalul Cluj a decis să oblige Primăria Cluj-Napoca să monteze la intrările în oraș plăcuțe pe care denumirea municipiului să fie atât în limba română, cât și în limba maghiară. Din punctul nostru de vedere, hotărârea pronunțată de instanță în urma acțiunii grupului Musai – Muszaj reprezintă un gest simbolic de împăcare cu istoria, în speranța că în viitor nu vom mai repeta greșelile trecutului, mai vechi ori mai recente.
Amărăciunea ține de faptul că pentru a ajunge aici a fost nevoie de o decizie judecătorească. Ne exprimăm speranța că administrația locală, în frunte cu domnul primar Emil Boc, va înțelege semnificația deciziei, va renunța la continuarea divergențelor în instanțe și va alege să intre în istorie ca administrația care a avut înțelepciunea să monteze cu voie bună, nu doar pentru că-i musai, plăcuțele în discuție.

***

Az USR kolozsvári szervezete egy részt örömmel, egy részt keserűséggel fogadta azt a hírt miszerint a kolozsvári Törvényszék döntése arra kötelezi a Polgármesteri Hivatalt, hogy román-magyar kétnyelvű helységnévtáblákat állítson a város bejárataihoz. A mi szempontunkból, a Minority Rights Egyesület keresetének elfogadása egy olyan szimbolikus gesztus amely a történelemmel való megbékélésre bátorít, és ezáltal reméljük, hogy a jövőben nem fogjuk többet a múlt hibáit elkövetni.
A keserűségünk viszont abból fakad, hogy ehhez a gesztushoz bírói döntésre volt szükség. Bízunk abban, hogy a helyi önkormányzat, Emil Boc polgármesterrel az élen, megfogja érteni ennek a döntésnek a fontosságát és abba fogja hagyni a jogi eljárásokat. Ugyanakkor reméljük, hogy ez az önkormányzat úgy akar a város történelmében feltűnni, mint az az önkormányzat amelyik önszántából állított kétnyelvű helységnévtáblákat, nem csak azért mert muszáj.

***

USR Klausenburg vernimmt mit Freuden, aber auch mit Kummer die Nachricht, dass das Gericht die Stadt Klausenburg zur Anbringung zweisprachiger, rumänisch- bzw. ungarischsprachiger Ortstafeln verpflichtet hat. Wir sind der Meinung, dass das infolge der Aktion der Gruppe Musai-Muszáj ausgesprochene Gerichtsurteil eine symbolische Geste der Versöhnung mit der eigenen Vergangenheit darstellt, in der Hoffnung, dass wir die Fehler der älteren oder jüngeren Vergangenheit nicht mehr wiederholen werden.
Unser Kummer entspringt der Tatsache, dass ein Gerichtsurteil nötig war, um das zu erreichen. Wir hegen die Hoffnung, dass die Stadtverwaltung unter der Leitung von Herrn Bürgermeister Emil Boc die Bedeutung dieses Urteils erkennen wird, die gerichtliche Weiterführung des Streites unterlassen und die Entscheidung treffen wird, als diejenige Stadtverwaltung in die Geschichte einzugehen, die die Anbringung der genannten Ortstafeln als weisen Beschluss, und nicht bloß als Muss veranlasst hat.

7 comments

 • bravo

  By bravo

  Reply

  Bravo. v-am votat sa faceti liveuri, sa dormiti in parlament si sa puneti placute. multumim ca aduceti ceva nou.

  • A

   By A

   Reply

   Păi mergi și votează PSD, că ăia-ți dau 100 de lei. Cât o să mai vorbiți despre Goțiu că a adormit în parlament după ce el a explicat circumstanțele, și-a cerut scuze și a făcut și un gest simbolic donând o parte din salariu? Ai citit de ce era atât de obosit? Nu, nu chefuise, stătuse de pază la hoții din PSD!

 • csf

  By csf

  Reply

  wow… deci legea prevede ca placutele bilingve se pun cand minoritatea depaseste 20%, si tribunalul a obligat primaria sa le monteze intr-un oras in care de-abia sunt 15%. sa nici nu ii mentionez pe germani, care aproape nu exista pe aici. si voi, hipsterilor, dati din coada ca catelele in calduri. incep sa inteleg ca USR-ul o sa aduca ceva mai canceros chiar decat vechea oranduire… si anume political correctness-ul care tocmai distruge vestul. de fapt, la cate fete de hipsteri am vazut in randurile voastre, de ce ma mir? si cand ma gandesc ca v-am votat… ma duc sa vomit…

  • Baluba

   By Baluba

   Reply

   Legea OBLIGA…la 20%…se pot pune si in localitati cu 0%….legal…inainte sa vomiti, uitate in oglinda….ai sa reusesti sa vomiti mai usor

  • Isus

   By Isus

   Reply

   Cred ca nu are nici un rost sa-ti explica cineva traditia si istoria Clujului, daca pui intrebari de acest tip. Daca erau montate in ’90 nimeni nu zicea o vorba rea, dar s-a facut politica nationalista din acest subieci si acuma toata lumea sare. La Timisoara, Brasov etc. nimeni (in afara de cei din Noua Dreapta) nu are nimic cu placute de acest tip. BTW, 80 % din turisti la Cluj is din Ungaria, iar nationalismul era mai importanta pentru unii decat chiar binele orasului, si o gramada de bani. Monumentele si afisurile importante din oras sunt inscriptionate in 5 limbi, dar nicidecum in maghiara. Pai de ce sa aduca banii ungurii la Cluj, acuma majoritatea se duc in Secuime dupa ce si-au facut o poza cu Matia Corvin. Asta da oras multicultural si european. 🙂

  • zoli

   By zoli

   Reply

   Data viitoare voteaza cu PSD. Pana al alegerile urmatore iti recomand sa citest legea sa intelegi de ce a dat aceasta decizie, in special anexele si partea aia cu ce recensamant trebuie luat in considerare.

 • Boros Luca

  By Boros Luca

  Reply

  Sa vezi un oras precum Clujul construit de sasi, si maghiari pe a caror cladiri sa fluture un steag care sa nu-i reprezinte in absolut nici un fel, cu placute de intrare in oras scrise doar intr-o limba care nu-i reprezinta,poate fi ceva definitoriu in a explica notiunea PARADOX!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *
You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>