Membrii USR Cluj sunt foarte activi, citiți un rezumat al initiativelor lor din prima parte a lunii iunie.

Dezastru în Parcul Național Cheile Nerei. Senatorul Mihai Goțiu acuză Romsilva de abuzuri

Senatorul USR de Cluj Mihai Goţiu a publicat, pe 6 iunie, pe contul său de Facebook, mai multe fotografii din Parcul Naţional Cheile Nerei – Beuşniţa (județul Caraș Severin), distrus prin unele zone cu buldozerele şi drujbele, în apropierea pădurilor virgine incluse în UNESCO. Parlamentarul USR acuză Romsilva şi, implicit, Ministerul Mediului, pentru dezastrul din Parcul Naţional Cheile Nerei – Beuşniţa. Intră pe acest link și vezi imagini din Parcul Național, dar și un istoric al abuzurilor Romsilva.


 

În USR, considerăm că sănătatea noastră este strâns legată de sănătatea mediului înconjurător

Elena Muscă, candidat USR la Consiliul Județean Cluj, a realizat o analiză din care reiese că noul Plan Integrat de Calitate a Aerului pentru Aglomerarea Cluj-Napoca (PICA) este făcut doar cât să respecte cerințele minime, iar perioada de implementare și orizontul de timp la care este estimată intrarea, reală, în vigoare și producerea efectelor sunt de foarte lungă durată, fără a acorda importanța necesară impactului pe care poluarea atmosferică o are asupra sănătății noastre, asupra infrastructurii și mediului înconjurător. Elena a identificat 19 măsuri pe care le poți vedea detaliat accesând acest link.


 

Emanuel Ungureanu a vizitat două spitale din județul Suceava. „Când scăpăm țara de hoți?”

Deputatul clujean de la USR, care este și vicepreședinte al Comisiei pentru Sănătate din Camera Deputaților, a vizitat, în cursul săptămânii trecute, Spitalul Județean din Suceava și Spitalul Municipal din Fălticeni. La Spitalul Județean, Emanuel Ungureanu a remarcat că, deși numărul de bolnavi afectați de Covid 19 a scăzut, ca în toate spitalele din România, pacienții cu cancer care necesită intervenții salvatoare sunt discriminați în raport cu pacienții infectați cu noul cornavirus. Ai VIDEO cu ceea ce a găsit Emanuel la Spitalul Județean. Pe de altă parte, la Fălticeni, parlamentarul clujean spune că a găsit un spital nou care se construiește de 31 de ani, dar nu este deschis pentru că banii sunt investiți foarte prost. „De ce nu este gata spitalul? repet, nu este gata pentru că se FURĂ masiv. Când scăpăm țara asta de hoți?”, a transmis, revoltat, Emanuel Ungureanu. El a anunțat că a cerut Corpului de Control al Ministerului Sănătății o investigație serioasă la acest spital.


 

Radu Chirilă, candidatul USR la Consiliul Local Cluj-Napoca, aduce amendamente în Comisia de Circulație a municipiului

Termenul pentru consultarea publică a noului Regulament pentru Comisia de Circulație din cadrul Primăriei Cluj-Napoca s-a încheiat.  În cursul săptămânii trecute, membrii USR Cluj-Napoca, alături de Radu Chirilă, candidat USR pentru Consiliul Local Cluj-Napoca, s-au consultat cu societatea civilă și cetățenii orașului pentru a aduce amendamentele necesare pentru a îmbunătăți calitatea deciziilor luate de Comisia de Circulație. Vezi aici care au fost propunerile lui Radu Chirilă și USR Cluj-Napoca.


 

CENTURA SUD FLOREȘTI: Ce ni s-a promis și cu ce ne-am ales

Sergiu Leuce, candidatul USR la Primăria Florești, face o analiză amplă și foarte articulată a Centurii Sud a Floreștiului (text și foto), la câțiva ani de la promisiunile administrației de implementare a proiectului. Vezi aici care sunt cele 10 idei identificate de către Sergiu Leuce care au făcut ca Centura să nu fie gata nici după cinci ani de promisiuni, dar și ce trebuie făcut pentru construcția acest drum.


 

Emanuel Ungureanu a denunțat la DNA achizițiile medicale făcute în vreme de pandemie de către Ministerul Sănătății și Unifarm

Deputatul clujean a denunțat la DNA achizițiile făcute de Unifarm, societate aflată în subordinea Ministerului Sănătății. Emanuel Ungureanu a explicat că Unifarm a cumpărat echipamente de protecție de proastă calitate, care au fost refuzate de spitale din România, dar care au fost trimise în Republica Moldova ca donație. Ungureanu a mai detaliat și achizițiile de la Spitalul Județean din Cluj, unde managerul spitalului a cumpărat din banii donați de societatea civilă 30.000 de măști fără certificate de conformitate. El a mai spus că toți cei care au furat în timpul pandemiei vor fi deferiți justiției. Ai toate declarațiile lui Emanuel Ungureanu referitoare la cele două spețe, aici.


 

Legea care modifică radical tăierea lemnului din România, adoptată de Senat. Au fost introduse și noi infracțiuni

Propunerea legislativă, la care senatorul Mihai Goțiu este co-inițiator, prevede trecerea etapizată de la vânzarea lemnului pe picior la vânzarea de lemn fasonat. Modul actual de valorificare – prin care se licitează un volum de lemn estimat teoretic – permite multe dintre metodele folosite în tăierile ilegale. Mihai Goțiu spune că prin această modificare a Codului Silvic „se rupe lanțul slăbiciunilor”, cel prin care firma care exploatează (taie efectiv lemnul) e aceeași cu cea care îl și comercializează, fiind (după cum s-a dovedit) extrem de greu de dovedit că nu a tăiat și nu a vândut mai departe mai mult lemn decât avea dreptul. Senatul a fost primă cameră sesizată. Decizională este Camera Deputaților.


 

Mihai Goțiu l-a invitat pe ministrul Mediului, Costel Alexe, la un control pe teren, pe trasee și în zone neanunțate în prealabil

Senatorul Mihai Goțiu a depus la începutul săptămânii trecute o nouă interpelare prin care solicita (încă) o anchetă legată de situația pădurilor din județul Caraș Severin, județul în care Romsilva administrează cea mai mare suprafață de pădure proprietate publică a statului – 324.000 de hectare (mai mult de 10% din suprafața fondului forestier proprietate publică a statului!), dintre care o mare parte aflată în parcuri naționale și alte arii naturale protejate. Mihai Goțiu l-a invitat pe ministrul Mediului, Costel Alexe, la un control pe teren, pe trasee și în zone neanunțate în prealabil.


 

Municipiul Dej se alătură rețelei de monitorizare a calității aerului

USR Dej a instalat un senzor de calitate a aerului în oraș pentru a suplini lipsa monitorizării din partea autorităților. Cu ajutorul datelor colectate, vom putea dezvolta politici publice mai bune, să acționăm proactiv pentru a proteja sănătatea dejenilor.


 

Cum putem reduce discrepanțele dintre Cluj-Napoca și satele din județ. Ce spune Cătălin Sălăgean

Unul dintre cele mai importante obiective ale candidatului USR la președenția Consiliului Județean Cluj, Cătălin Sălăgean, este de a reduce diferențele imense dintre Cluj-Napoca și restul județului. Este și cazul zecilor sate din județul Cluj, precum Făureni, aflat la 15 km de Cluj Napoca. „Serviciile și utilitățile de bază nu trebuie să lipsească din nicio localitate din județ. În Făureni am mers pentru că mi-au scris oamenii de acolo, dar în perioada următoare îmi propun să ajung și în alte localități uitate de autorități.
Tu la ce servicii nu ai acces în localitatea ta?
”, a întrebat Cătălin Sălăgean.


 

Emanuel Ungureanu cere ca un pacient cu cancer sau cu diabet să fie îngrijit la fel ca și cel care este infectat cu COVID – 19

Multe spitale din țară își tratează în mod umilitor pacienţii. Un exemplu este Institutul Oncologic din Cluj, unde zeci, sute de oameni stau la cozi în picioare pentru a fi tratați, într-o degringoladă și o dezorganizare totale. „Ministerul Sănătății trebuie să înțeleagă că un pacient care suferă de cancer sau diabet are aceleași drepturi la viață și îngrijire ca un pacient infectat cu coronavirus!”, a transmis deputatul clujean de la USR, Emanuel Ungureanu.


 

Adriana Cristian solicită ca toate creșele și grădinițele care pot respecta normele de siguranță să fie redeschise cât mai curând

Solicităm să se redeschidă toate creșele și grădinițele care pot respecta normele de siguranță actuale! La fel cum instituțiile private sunt nevoite să reducă numărul de copii înscriși sau să organizeze prezența pentru a respecta noile prevederi și normele de sănătate publică ce includ alocarea unui spațiu mai mare pentru fiecare copil, și instituțiile de stat ar putea implementa cu ușurință aceste măsuri”, a spus Adriana Cristian, candidat din partea USR la Consiliul Local Cluj-Napoca. Intră pe acest link și vezi care sunt explicațiile Adrianei.


 

Raluca Hărăguș: „Societatea Agro Transilvania pierde bani chiar și atunci când face profit”

Raluca Hărăguș, candidat USR la Consiliul Județean Cluj, a realizat o analiză a rezultatelor financiare ale Agro Transilvania, entitate subordonată CJ Cluj, listată ca fiind una care face profit.
Dar ca să evaluezi rezultatele unei afaceri ar trebui să o poți judeca raportat la banii investiți inițial și la utilitatea rezultatelor.
Ce a aflat Raluca este că investiția initială, realizată în urmă cu 12 ani de către CJ Cluj în Agro Transilvania, este de circa 5,5 milioane de euro. Și că, raportându-se la profitul realizat anul trecut, investiția ar putea fi recuperată în aproximativ 40 de ani, ceea ce înseamnă un eșec investițional.
Agro Transilvania pierde bani chiar și atunci când face profit”, susține candidata la CJ Cluj. Intră pe acest link și vezi care sunt explicațiile Ralucăi Hărăguș referitoare la acest subiect.


 

Mihai Goțiu solicită o anchetă pentru distrugerea rezervației naturale Cheile Sohodolului de către tăietorii de lemne

Am solicitat, oficial, Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor și Gărzii Forestiere un control legat de distrugerile din una dintre cele mai spectaculoase rezervații naturale din România – Cheile Sohodolului (comuna Runcu, jud. Gorj, la granița cu jud. Hunedoara). Pentru a face loc camioanelor cu lemne au fost dislocate (la propriu) bucăți din pereții de stâncă ai Cheilor și au fost realizate drumuri de scos lemnele ilegale prin situl Natura 2000 Nordul Gorjului de Vest (din care face parte și rezervația naturală)”, a scris, pe contul său de Faceboook , senatorul USR de Cluj Mihai Goțiu. Vezi aici ce a cerut parlamentarul clujean să fie făcut în cadrul controlului din Cheile Sohodolului.


 

Romsilva iroseşte o comoară care ar putea salva pădurile României! Despre ce e vorba

Senatorul USR de Cluj, Mihai Goţiu, ia inițiativa și acuză Romsilva de iresponsabilitate, susținând că iroseşte 100 de milioane de euro, cât ar reprezenta contravaloarea trufelor negre recoltate la negru, sau în cel mai bun caz „la gri” în România. Mihai Goţiu afirmă că, anual, din România sunt recoltate aproximativ 1.000 (o mie) de tone de trufe negre, dintre care doar aproximativ 50 de tone în urma licitaţiilor oficiale organizate de Romsilva, şi aproximativ 100 de tone de trufe albe (a căror valoare de piaţă ajunge, în unii ani, şi la 5.900 de euro/kg!). Astfel, statul pierde venituri uriaşe. Mihai a mai anunțat că ministrul Mediului s-ar fi autosesizat după ce el a făcut publice aceste informaţii şi a anunţat că a dispus o anchetă.