Declarație politică și interpelare – O nouă lege a Dialogului Social este necesară pentru bunăstarea românilor

Stimate domnule ministru al Consultării Publice și al Dialogului Social, Gabriel Petrea

PSD s-a angajat de mai bine de 5 ani să schimbe legea Dialogului Social, modificată în timpul guvernării Boc alături de Codul Muncii. Promisiunea nu a fost onorată. Noua lege trebuie să elimine pragul de 15 membri pentru constituirea unui sindicat din aceeași unitate. Totodată, dreptul la liberă asociere trebuie garantat tuturor muncitorilor, indiferent dacă aceștia sunt lucrători independenți, cooperatori, zilieri, funcționari publici, angajați.

Așa cum un partid sau o asociație se pot crea cu trei membri, la fel se poate înființa un sindicat cu trei membri fondatori. În momentul de față, există o limitare prin lege a unui drept constituțional: libertatea de asociere. Pragul de reprezentare la nivel de companie, pentru negocierea contractelor de muncă, trebuie să scadă de la 50%+1, până la un prag corelat cu rata medie de sindicalizare. Dreptul de negociere colectiv trebuie generalizat la toate nivelurile, inclusiv la nivel național.

În România, aproape 95% dintre companii au sub 15 angajați, deci 1,2 milioane de români nu se pot sindicaliza. 66% dintre angajați nu sunt protejați de un contract colectiv de muncă. 85% dintre contractele colective de muncă sunt semnate nu la negocieri cu sindicate, ci cu reprezentanți ai salariaților, aceștia fiind cel mai adesea numiți de management. Dacă înainte de 2011 existau 17 contracte colective la nivel de sector, în momentul de față nu există niciunul. Avem cea mai mare rată de muncitori săraci din UE, 19% față de 9% media UE.

Efectele negative ale legii Dialogului Social 62/2011 se văd în remunerarea din ce în ce mai slaba a muncii. Deși din anul 2011 pana în prezent numărul total al salariaților a crescut cu aproximativ 700.000, ponderea în PIB a compensației salariaților, de 34% în 2016 este în scădere și este sub media media UE, unde există o paritate între capital și muncă. Asta înseamnă că o parte din ce în ce mai mică din avuția națională revine angajaților.

Conform Confederației Internaționale a Sindicatelor, România este singurul stat membru UE în care au loc încălcări sistematice ale ale drepturilor fundamentale ale lucrătorilor, alături de alte 33 de state, cum a fi Tunisia sau Burkina Faso. Stăm mai rău decât Republica Moldova sau Rusia, mai rău decât vecinii noștri bulgari și unguri și decât state precum Kenia sau Nepal. Iar potrivit datelor World Economic Forum, România înregistrează cele mai tensionate relații de muncă din cele 28 de state membre ale UE, iar aceasta tensiune e văzută ca având efecte nocive, nu doar asupra protecției angajaților, ci și asupra competitivității României.

Mă solidarizez cu miile de protestatari de săptămâna trecută, cu confederațiile sindicale și cu semnatarii petiției „Vrem o lege a dialogului social mai bună”: https://campaniamea.de-clic.ro/petitions/vrem-o-lege-a-dialogului-social-mai-buna-pentru-angajati

În consecință, vă cer, dle ministru Petrea, prezentarea unui calendar de negocieri cu confederațiile sindicale și cu patronatele și angajamentul pentru adoptarea unei noi legi a Dialogului Social în actuala sesiune parlamentară, care să atenueze impactul negativ al legii actuale.

Cu respect,
Adrian Dohotaru
Deputat USR de Cluj