Introducerea unui nou articol în Constituție: Interzicerea ocupării de funcții publice alese pentru persoanele condamnate penal care nu s-au reabilitat.
Program de Guvernare
Ne angajăm ferm să punem acest proiect în aplicare. Avem în vedere votarea textului susținut de 1 milion de cetățeni și în Senat, după care urmează organizarea referendumului de schimbare a Constituției în primele trei luni după încetarea epidemiei.(pag. 226)
Eliminarea tuturor pensiilor speciale și recalcularea lor, în cazul categoriilor profesionale (exemplu: militari) care nu au avut contribuții, pe baza unei contribuții implicite la veniturile pe care le-au avut de la Stat.
În cazul în care unele nu se pot elimina, se va aplica impozitarea cu 90% a tuturor pensiilor speciale peste pragul de cinci pensii minime cumulate. Egalitatea românilor în fața pensiei înseamnă la contribuție egală, pensie egală.
Program de Guvernare
Crearea unei comisii speciale parlamentare pentru identificarea și rezolvarea inechităților din tot sistemul de pensii. Totodată vom proroga cu un an pensiile speciale pentru primari. (pag. 156)
A fost unul dintre cele mai vehement negociate puncte din programul de guvernare. În principiu, nimeni nu apără pensiile speciale, dar când este vorba să fie tăiate/reduse fiecare are o categorie profesională despre care crede că trebuie să facă excepție de la principiul general. Asta face greu de înaintat în decizii într-un format care necesită consens.
Progrese îndeplinite:
- Au fost eliminate pensiile speciale ale parlamentarilor.
- La insistența USR PLUS, pensiile pentru primari au fost prorogate.
- Proiectul de lege depus de parlamentari USR și PNL privind eliminarea schemei de pensionare anticipată a magistraților a fost adoptat de Parlament în martie 2021.
În pregătire:
A fost decisă în coaliție organizarea unui grup de lucru de reformă a pensiilor speciale, format din reprezentanți ai fiecărui partid în coaliție și Ministerul Muncii. Grupul s-a întrunit, dar progresul este limitat.
Dat fiind că recomandarea de țară a Comisiei Europene vorbește despre un sistem de pensii echitabil, în PNRR este inclusă și reforma pensiilor speciale. Conform PNRR, în 2022, România va avea legislație care trebuie să reducă inechitatea între pensionarii speciali și restul pensionarilor, trebuie să alinieze pensiile speciale cu principiul contributivității.
Reforma justiției prin corectarea legilor sale, desființarea Secției Speciale, repornirea activității DNA. Mai mult, justiție funcțională pentru cetățeni prin măsuri clare care vor face ca aceștia să primească soluții rapide și echitabile pentru dosarele lor.
Desființarea Secției Speciale BLOCAT
Programul de guvernare
Ministerul Justiției va elabora și depune în cel mai scut timp un proiect de lege privind desființarea Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție (pag. 229)
Ministerul Justiției a pregătit legea, Guvernul a adoptat-o. A fost adoptată de Camera Deputaților, apoi a urmat blocajul din Senat, din cauza opoziției UDMR.
Întărirea DNA şi DIICOT ÎN LUCRU
Programul de guvernare
Refacerea competențelor DNA cu privire la corupția din justiție. De asemenea, este necesară asigurarea suportului logistic și uman: mijloace tehnice pentru interceptări, suplimentarea schemei de personal (ofițeri de poliție, procurori, personal auxiliar) atât pentru DNA cât și pentru DIICOT (pag. 229)
Prin legile justiției se va rezolva problema lipsei de procurori din parchetele specializate (scăderea vechimii minime). Legile sunt finalizate de către Ministerul Justiției și puse în circuitul de avizare interministerială. De 4 luni se așteaptă avizele de la Ministerul Afacerilor Interne și Ministerul Finanțelor.
- Ministerul Justiției a declanșat în iulie procedura de selecție a procurorilor șefi și adjuncți DIICOT și adjuncți DNA. Trebuia să se finalizeze în septembrie, dar a fost amânată de ministrul interimar Bode.
- Ministerul Justiției a inițiat și guvernul a adoptat două HG pentru suplimentarea numărului de posturi de polițiști judiciari la DNA și polițiști și procurori la DIICOT.
Reevaluarea modificărilor aduse CP și CPP ÎN LUCRU
Programul de guvernare
În continuarea eforturilor sale de abordare a recomandărilor exprese importante din Raportul MCV, Ministerul Justiției va acționa în sensul accelerării procesului de evaluare a Codului penal și a Codului de procedură penală. (pag. 232)
Ministerul Justiției a revizuit Codul penal și Codul de procedură penală în acord cu deciziile CCR. Proiectul de Cod penal a fost pus în dezbatere publică în iulie 2021. Proiectul Codului de procedură penală este în stadiu avansat, textele sunt finalizate urmând ca în luna septembrie să intre în dezbatere publică.
Informatizare ÎN LUCRU
Programul de guvernare
Ministerul Justiției se va concentra pe dezvoltarea aplicației ECRIS de management a dosarelor din instanțe și parchete (pag. 237)
Ministerul Justiției a finalizat caietului de sarcini pentru ECRIS V (sistemul electronic de gestionare a cazurilor). Parte a finanțării e asigurată din fondurile de coeziune și o alta din PNRR.
Din componenta de digitalizare a PNRR, trecerea în online a actului de justiție (acces național la dosarul electronic) reprezintă una dintre cele mai mari investiții. Buget investiție: 162 milioane euro.