Anul acesta Primăria Cluj-Napoca a ales să renunțe la colaborarea cu Asociația meșteșugarilor pentru organizarea Târgului de Mărțișor și să atribuie spațiul Pieței Unirii direct unui operator privat pentru două săptămâni.

Constatăm că administrarea spațiul public al orașului este împărțită discreționar și condamnăm modul în care Primăria, prin primarul Emil Boc, înțelege să administreze bunurile comunității.

Considerăm că este o pură întâmplare că Târgul de Mărțișor s-a desfășurat fără niciun incident având în vedere că atribuirea s-a făcut „fără să aibă habar” de firma respectivă, după cum a remarcat chiar domnul Boc pentru Ziua de Cluj.

Procedura urmată ridică mari întrebări privind integritatea și generează zvonuri privind posibile fapte de corupție săvârșite de către administrație. Taxele de închiriere percepute participanților au crescut de cîteva ori față de suma de 100-150 de lei din anii trecuți, or această creștere constituie o privatizare a potențialului bunurilor publice. Nu ne opunem exploatării spațiului public, dar aceasta trebuie să se facă în interesul comunității, nu doar al operatorilor privați care primesc contracte preferențiale cu administrația.

Cerem Primăriei respectarea comunității orașului prin oferirea de condiții și șanse egale pentru toți operatorii economici pentru administrarea spațiilor publice fie prin organizarea de licitații deschise, cu condiții clare de adjudecare, fie prin organizarea de concursuri de concepte jurizate de o comisie mixtă formată din reprezentanți ai administrației și ai societății civile. Administrația locală este responsabilă de impunerea regulilor de urbanism, inclusiv modul în care arată evenimentele care se desfășoară pe spațiul public indiferent de operatorul care organizează evenimentul.

Mai mult, pentru a înlătura suspiciunile privind procedura de atribuire în administrare a spațiului Pieței Unirii pe timpul Târgului de Mărțișor cerem Primăriei publicarea de îndată a conceptului prezentat înaintea luării deciziei, pentru a demonstra fundamentarea deciziei de atribuirea, cât și publicarea contractului. Considerăm că întârzierea în a acționa în aceste direcții constituie o sfidare a administrației la adresa comunității locale.