Propunem supra-impozitarea clădirilor nefolosite

Propunem supra-impozitarea clădirilor nefolosite

Înainte de a discuta despre subvenționarea chiriilor trebuie să implementăm alternative. Propunem supra-impozitarea imobilelor care nu sunt folosite, alături de introducerea unor scutiri de impozite pentru imobilele care sunt redate circuitului public.  Propunerea noastră poate fi integrată în regulamentele locale care permit deja aplicarea unui impozit majorat cu 500% pentru clădirile și terenurile neîngrijite, aflate în stare de paragină, insalubre, degradate sau alte asemenea, prin extinderea asupra imobilelor nefolosite din proprietatea sau administrarea entităților juridice. Astfel, cadrul și procedura legală de aplicare necesită modificări minime. Această măsură va încuraja utilizarea întregii suprafețe construite din oraș, dar și parteneriatele între agenții economici și organizațiile non-profit și va suplimenta veniturile la bugetul local pentru a finanța noi proiecte de reconversie a imobilelor proprietate publică pentru a fi dedicate locuințelor sociale. Dacă imobilul nu va fi redat circuitului economic, administrația va avea un argument în plus pentru a începe procedurile în vederea exproprierii imobilului și a integrării spațiului în politica locativă a orașului. Clădirea de mai jos este un exemplu foarte bun pentru a arăta ce efecte ar putea avea o asemenea măsură. Clădirile de birouri nefolosite pot fi repede transformate în locuințe sociale cu costuri minime, constituind o alternativă fezabilă la subvenționarea chiriilor. Piața chiriilor din Cluj este deja prea scumpă pentru a suporta o infuzie de capital precum e cea propusă de Primăria Cluj-Napoca în valoare de 500.000 sau de 1.000.000 de euro.  Avertizăm că subvenționarea chiriilor va produce o nouă categorie de persoane dependente de autoritățile publice, care vor fi obligate să stea la mila administrației pentru a primi subvenția. Aceasta măsură trebuie să fie pusă în discuție doar în ultimă instanță. Patrimoniul comunității trebuie folosit astfel încât să garanteze demnitatea cetățenilor, nu pentru a-i transforma în „clientelă politică”.

2 comments

  • Adi Turcu

    By Adi Turcu

    Reply

    Mah, aia nu ii cladirea Postei din Grigorescu? Impozitul ala mai mare nu tot de contribuabili va fi platit, ca Posta si asa e pe pierdere?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *
You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>