Reacții extraordinare în favoarea propunerii senatorului Mihai Goțiu de interzicere a tăierilor de păduri în Parcurile Naționale

Reacții extraordinare în favoarea propunerii senatorului Mihai Goțiu de interzicere a tăierilor de păduri în Parcurile Naționale

Propunerea senatorului USR de Cluj Mihai Goțiu de interzicere a tăierilor de păduri din parcurile naționale a fost întâmpinată cu zeci de mesaje de susținere transmise de cetățeni pe Facebook. Marea majoritate a răspunsurilor la întrebarea ”Ați fi de acord cu o interzicere totală de a se mai permite tăieri de păduri în Parcurile Naționale?” au fost afirmative. Întebarea a fost pusă la finalul conferinței și dezbaterii pe care senatorul USR le-a susținut la începutul acestei săptămâni la Reșița și în cadrul cărora a prezentat o parte din rezultatele vizitei de documentare pe care a făcut-o în luna iulie în Parcurile Naționale Semenic – Cheile Carașului și Cheile Nerei – Beușnița. Ulterior, întrebarea a fost postată și pe Facebook.

Reacții (mai multe la final)

”Exploatările se pot face și în alte zone decât parcurile naționale: în Germania și Austria nu se exploatează în aceste zone. Ele au fost create tocmai pentru conservarea ecosistemelor și nu pentru exploatare. Majoritatea sunt păduri de stat și acolo se poate face fără probleme 100% non-intervenție, deoarece nimeni nu va avea de pierdut, ci doar de câștigat. (…) Problema este că dacă se lasă așa cum este acum, absolut toate pădurile bătrâne și valoroase vor fi exploatate și transformate în banale păduri de producție tinere și fără valoare.

Alexandru Teleagă

”Mai că nu înțeleg întrebarea. Sigur că dacă e parc național n-ar trebui să se taie… Dați-ne de știre dacă putem face și altceva decât să semnăm petiții online. Și mulțumesc pentru implicare!”

Lucian Stănescu

”Categoric. Sunt deja țări care au făcut-o, n-am inventa noi roata. Și nu doar în parcurile naționale.”

Georgia Radu

”Da! Normal! Daca e parc național nici nu mai are rost să discutăm.”

Bogdan Bacila

”Mă bucură această reacție civică fermă. Atât în timpul prezentării și discuțiilor de la Reșița, cât și pe rețelele de socializare am constatat că există din ce în ce mai mulți oameni activi și dedicați, care cunosc problemele protejării parcurilor naționale în detaliu și care înțeleg clar că scopul acestora este de conservare și recreere, nu comercial, altfel nu și-ar mai merita denumirea de parcuri naționale. Mai mult, mă bucură să văd că acești oameni sunt dispuși să se implice atât într-o campanie de salvare a pădurilor din parcurile naționale, cât și în sprijinirea unor inițiative de dezvoltare bazate pe turism, care să aducă beneficii reale, nu doar declarative comunităților locale”, a declarat Mihai Goțiu.

”Sunt convins că împreună putem pune punct hoțiilor și minciunilor din documentele unor instituții și autorități publice care încearcă să ascundă jaful. Ce am văzut în documentarea din cele două parcuri naționale nu lasă loc de interpretări: legile de protecție, normele și regulamentele de exploatare a lemnului sunt, pur și simplu, siluite și apoi distrugerile sunt acoperite cu hârtii care sfidează realitatea. E absurd să vezi ditamai hotelul, numit ”cabană”, construit într-o zonă de protecție integrală și să afirmi că așa ceva nu afectează habitatul protejat. Dacă nu ai copilărit la sat, sunt suficiente câteva ieșiri în natură în școala primară și apoi primele noțiuni și planșe de biologie pentru a face diferența dintre rășinoase și foioase. Și atunci cum să plantezi brazi în loc de fagi într-un parc național în care se protejează pădurile de fag? Cât tupeu poți avea ca ”expert silvic” pentru a susține că o asemenea schimbare ar fi legală și justificată?! Cum poți să lași în urma unei exploatări forestiere zeci de metri cubi de butuci abandonați într-o perioadă de criză a lemnului de foc, doar pentru că nu ar fi la fel de profitabil de extras din pădure precum lemnul pentru cherestea? Cum să reacționezi când vezi într-o pădure un panou pe care scrie ”ARIE PROTEJATĂ. Administrată în special pentru protecția ecosistemelor și recreere” iar la doar câteva sute de metri mai în interiorul parcului dai peste o halcă imensă de pădure tăiată la ras, cu drumuri desfundate și mizerii lăsate în urmă? Chiar poate cineva să ne convingă că asta înseamnă ”protecția ecosistemelor” sau ”recreere”? Pentru a nu mai vorbi de capcane pentru ipide puse DUPĂ exploatarea lemnului tăiat pe motiv de infestare ori de copaci protejați demonstrativ, pentru eventuale inspecții ulterioare, DUPĂ ce au fost loviți în timpul exploatării. Sunt curios dacă inspectorii Corpului de control al Ministerului Apelor și Pădurilor, trimiși în zonă în urma interpelării pe care am făcut-o, vor încerca să acopere ori să justifice nu toate aceste ileglități, abuzuri și nereguli pe care le-am sesizat. Ceea ce am văzut în Semenic și pe Cheile Nerei mă îndreptățesc să afirm că dacă mai vrem să avem Parcuri Naționale și să le valorificăm spre beneficiul real al comunităților locale și al țării trebuie să adoptăm soluțiile altor țări europene: interdicția de a se mai tăia. Punct.”, a mai declarat Mihai Goțiu.

Cică ”ARIE PROTEJATĂ: Administrată în special pentru protecția ecosistemelor și recreere”
Mostră de ”protecție a ecosistemelor și recreere”

Mihai Goțiu, însoțit de specialiști în silvicultură și biodiversitate și de consilieri, a efectuat o vizită de documentare în cele două parcuri naționale între 7 și 9 iulie. La o zi după ce a anunțat că pregătește un raport despre cele constatate, un incendiu a izbucnit exact în unul din locurile vizitate. În urma interpelării făcute, Ministerul Apelor și Pădurilor a anunțat că va trimite Corpul de control în Caraș Severin. Luni, 7 august, senatorul clujean a organizat o conferință și o dezbatere la Reșița, în cadrul căreia a pus în discuție și ideea interzicerii tăierilor de păduri în Parcurile Naționale. În continuare, Mihai Goțiu va prezenta raportul colegilor din Parlament, va trimite o nouă listă de întrebări Ministerului Mediului și se va implica într-o campanie și dezbatere națională pentru salvarea celor mai importante și valoroase arii naturale ale României.

”Protecție” demonstrativă, la marginea drumului. Copacul a fost protejat DUPĂ ce a fost lovit.
Cabana Salvamont, în fapt hotel în toată regula, a fost construit într-o zonă de protecție integrală, numită turbărie (mlaștină), chit că pe platoul Semenicului ar fi fost suficient loc în altă parte
Prostia se plătește! Când te apuci să construiești într-o mlaștină, cât te aștepți să dureze?
Să nu uităm un amănunt: cabana a fost construită din bani publici

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

***

Răspunsuri pe Facebook la întrebarea: ”Ați fi de acord cu o interzicere totală de a se mai permite tăieri de păduri în Parcurile Naționale?”

 

3 comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *
You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>