Campania #OameniNoi. Mai puțin de o lună, iar rezultatele sunt sub așteptări. Pe ce loc se află Clujul

Până la încheierea campaniei de strângere de semnături pentru inițiativa #Oameni Noi in politica au mai rămas trei săptămâni, dar cifrele indică faptul că este nevoie de un efort susținut pe ultima sută de metri. În țară, au fost strânse 57.271 semnături din cele minimum 100.000 necesare pentru ca această inițiativă să ajungă în Parlament. În județul Cluj, deși suntem aproape de pragul de 5.000 de semnături (4.157 semnături strânse în județ, locul doi pe țară după Capitală), totuși, pentru a evita riscul de a scădea sub acest prag prin anularea unor semnături, coordonatorii campaniei au propus un target de 8.000 de semnături, la nivel județean. „Nu stăm prea bine și va trebui ca toți cei care înțeleg necesitatea acestor modificări legislative, membri sau simpatizanți USR, cetățenii responsabili, să se implice un pic mai mult” declară Bogdan Iasinovschi, coordonatorul USR în campania Oameni Noi din județul Cluj. Ajută la strângerea semnăturilor! Fiecare semnătură contează. Descarcă formularul de semnături pentru județul tău și citește cu atenție instrucțiunile de completare:
Formular

VESTE BUNĂ! Defrișările de la Certej au fost amânate! Mihai Goțiu: „Bătălia nu s-a încheiat!”

Ministrul Apelor și Pădurilor, Ioan Deneș, a declarat, ieri, că Hotărârea de Guvern pentru aprobarea scoaterii din fondul forestier (tăierea) a 56 de hectare de pădure din Certeju de Sus, județul Hunedoara, mai așteaptă. „Amânarea vine în urma demersurilor localncilor, a implicării activiștilor de mediu, a zecilor de mii de semnături transmise prin intermediul platformei Declic, a protestelor din fața Ministerului, dar și a bătăliei din Senatul României, unde, la propunerea mea, s-a constituit o Comisie de anchetă a modului în care autoritățile și-au îndeplinit atribuțiile în cazul proiectului minier de la Certeju de Sus”, a explicat senatorul USR de Cluj, Mihai Goțiu, unul dintre puținii politicieni români care s-au opus proiectului minier din localitatea hunedoreană. Vezi ce a mai declarat parlamentarul clujean despre acest subiect, aici: https://www.facebook.com/mihai.gotiu/

Emanuel Ungureanu: „ANMCS este o instituție de tip căpușă, iar înființarea unor oficii regionale este total neproductivă”

Deputatul USR de Cluj, Emanuel Ungureanu, a reclamat, miercuri, 14 noiembrie, de la tribuna Parlamentului, că Autoritatea Națională pentru Managementul Calității în Sănătate (ANMCS) este o instituție de tip căpușă și că înființarea unor oficii regionale subordonate acestei autorități este total neproductivă. Ungureanu a amintit că, recent, la Cluj s-au întâlnit Vasile Cepoi, fost ministru al Sănătății, acum președintele ANMCS, și Alexandru Irimie, rectorul UMF Cluj-Napoca, pentru a discuta despre managementul calității în Sănătate. „ANMCS este construită de coaliția PSD-PNL pentru a stoarce cu nerușinare bugetul spitalelor finanțate prin contractul cu Casa de Asigurări, iar cei doi dinozauri ai lumii medicale, care au închis ani de zile ochii la corupția și haosul din sistemul sanitar, ne spun cum este cu evaluarea calității serviciilor medicale”, a susținut deputatul USR de Cluj. Puteți urmări întregul discurs al lui Emanuel Ungureanu de la tribuna Camerei Deputaților, aici:

Dispariția pădurilor virgine din România, dezbătută la Bruxelles

Elena Muscă și Oana Poenaru, consilieri în cadrul USR Cluj, au participat, la finalul săptămânii trecute, la conferința „Europe‘s last virgin forests”, găzduită la Parlamentul European din Bruxelles de către europarlamentarii Thomas Waitz și Benedek Javor. Totodată, cei doi consilieri au participat și la discuțiile ce-au vizat starea pădurilor virgine din România, patrimoniu natural european. Organizațiile de mediu EuroNatur și Agent Green au tras semnalul de alarmă privind exploatările pădurilor virgine din România, arătând reprezentanților instituțiilor europene și publicului interesat starea pădurilor din România și defrișările masive și ilegale care au loc fără ca autoritățile române să intervină eficient în stoparea acestui fenomen. La finalul discuțiilor, a fost transmis mesajul senatorului USR de Cluj, Mihai Goțiu, privind acțiunile pe care le desfășoară pentru stoparea defrișărilor în ariile protejate din România, precum și principalele prevederi ale proiectului de lege care vizează tăierile din arii protejate la care lucrează în acest moment. Mai multe despre conferință, date și informații relevante despre defrișările masive care au loc în România pot fi consultate:
Aici

Adriana Cristian (USR Cluj): „Vreau schimbare, trebuie s-o facem, iar eu pot să ajut!”

O nouă dezbatere cu pretendenții la alegerile interne pentru Parlamentul European de anul viitor a avut loc, sâmbătă, 17 noiembrie, la Brașov. Din partea USR Cluj, a participat Adriana Cristian. „Generația mea nu mai are răbdare ca peste 20 de ani să spunem că suntem la fel de departe față de Vest cum suntem acum. Dacă suntem acolo, peste 20 de ani nu va mai fi nimeni aici. Trebuie să găsim soluții rapide și ele există. În primul rând trebuie să credem. Vreau schimbare, trebuie s-o facem, iar eu pot să ajut!”, a susținut, în mesajul său, Adriana. Ai VIDEO cu întregul mesaj, aici:

Pe de altă parte, duminică, 18 noiembrie, la Cluj a avut loc ultima dezbatere cu candidații USR pentru europarlamentare.

CARNETUL DE MOȚ. Lege reparatorie după o jumătate de veac de interdicție comunistă și alți 26 de ani de așteptare

Săptămâna aceasta, Senatul a adoptat, cu 106 voturi „pentru”, niciun vot „împotrivă” sau vreo „abținere”, modificări la Legea nr. 33/1996, cunoscută și sub denumirea de Legea Moților, astfel încât să fie aplicabilă și să producă efectele așteptate de acum 26 de ani. În esență, legea reconstituie drepturile pe care locuitorii Munților Apuseni (din județele Alba, Arad, Bihor, Cluj și Hunedoara) le-au avut din perioada interbelică, dar le-au fost interzise în perioada comunistă. Este vorba de dobândirea Carnetului de moț, în baza căruia, locuitorii Apusenilor au dreptul la achiziționarea la câte 10 metri cubi de material lemnos, pentru practicarea meseriilor tradiționale și facilități de transport pentru valorificarea produselor realizate. „Alături de colegii mei din USR, am susținut și am promovat aceste modificări legislative. Dincolo de reparația istorică legată de drepturile moților, considerăm că o protecție reală a mediului nu se poate face fără comunități locale prospere”, a explicat senatorul USR de Cluj, Mihai Goțiu. Mai multe despre această lege, aici:

USR Cluj se extinde în tot județul! Alte două filiale s-au înființat în această săptămână

Două noi filiale ale USR Cluj s-au constituit în această săptămână, astfel încât organizația județeană a ajuns să aibă nouă filiale locale, după înființarea celor din localitățile Aghireșu și Ciucea. Vezi care este componența filialelor nou-înființate, aici: