Retrospectiva săptămânii 22 – 28 octombrie 2018

ORAȘE MAI RESPIRABILE. Legea Spațiilor verzi, susținută de USR, a fost adoptată în Senat

Prin avalanșa de mizerii, săptămâna asta s-a strecurat și un lucru bun: proiectul legii care ridică nivelul de protecție a parcurilor și a altor spații verzi din orașe a trecut de Senat cu 75 de voturi „pentru” și cinci „abțineri”, a declarat, vineri, 26 octombrie, senatorul USR de Cluj, Mihai Goțiu. „E un pas important pentru respectarea dreptului la un mediu sănătos, prevăzut în Art. 35 din Constituție, ignorat și încălcat, altfel, într-o mare măsură în România”, a mai spus parlamentarul clujean. Proiectul Legii Spațiilor Verzi, puternic susținut de USR și de sociletatea civilă din orașe precum Cluj, Timișoara, Iași, Arad și București, prevede ca cel puțin 30% din suprafața amenajată a noilor zone rezidențiale, comerciale sau industriale construite pe terenurile introduse în intravilan trebuie să fie amenajată ca spații verzi publice. De asemenea, este prevăzută mărirea suprafeței totale ce poate fi ocupată de alei pietonale, mobilier urban, amenajări pentru sport, joc și odihnă, construcții pentru expoziții și activități culturale etc. de la 10% la 15%. Ai mai multe informații despre acest subiect extrem de important pentru noi, toți, aici:

VESTE BUNĂ PENTRU MEDIU. Legea spațiilor verzi

VESTEA BUNĂ A SĂPTĂMÂNII, ORAȘE MAI RESPIRABILE: Legea Spațiilor Verzi a fost adoptată de Senat, cu 75 de voturi ”pentru” și 5 abțineri.Prin avalanșa de mizerii, săptămâna asta s-a strecurat și un lucru bun: proiectul legii care ridică nivelul de protecție a parcurilor și a altor spații verzi din orașe a trecut de Senat. E un pas important pentru respectarea dreptului la un mediu sănătos, prevăzut în Art. 35 din Constituție, ignorat și încălcat, altfel, într-o mare măsură în România.Într-o mare măsură e și o victorie a societății civile din mai multe orașe din România, îndeosebi din Cluj, Timișoara, Iași, Arad și București, care, în lupta lor pentru spații verzi s-au coalizat încă de la începutul anului 2015, când au și semnat Declarația pentru articolul 35.Pe scurt, din lege: Cel puțin 30% din suprafața amenajată a noilor zone rezidențiale, comerciale sau industriale construite pe terenurile introduse în intravilan trebuie să fie amenajată ca spații verzi publice. De asemenea, este prevăzută mărirea suprafeței totale ce poate fi ocupată de alei pietonale, mobilier urban, amenajări pentru sport, joc și odihnă, construcții pentru expoziții și activități culturale etc. de la 10% la 15%.Au fost introduse prevederi noi, cu o mai mare protecție pentru mediu, privind autorizarea construcțiilor în zonele verzi, respectiv a lucrărilor de amenajare spații verzi și a lucrărilor de construcție care ar putea afecta indicii de calitate și cantitate ai spațiilor verzi și ai elementelor vegetale.Hai că se poate 😉 . Am speranța că legea va trece și de Camera Deputaților și, astfel, aerul din orașele noastre va deveni un pic mai respirabil.

Gepostet von Mihai Goţiu am Freitag, 26. Oktober 2018

Ce spune deputatul Emanuel Ungureanu despre decesele suspecte de la spitalul Sanador și despre mafia din Sănătate

Deputatul USR de Cluj, Emanuel Ungureanu, a fost invitat la o emisiune tv online, la Baricada TV, unde au fost aduse în discuție două teme extrem de importante, actuale și de interes maxim: cele două decese de la spitalul Sanador și mafia din Sănătate. Ungureanu spune că, dincolo de cazurile care încă n-au fost elucidate, fie că vorbim de o clinică de stat sau una privată, există și alte lucruri care nasc semne de întrebare. „În primul rând, lipsa de empatie. N-am fost în Sanador, nu mă interesează cine conduce clinica, nici aspecte ce țin de treaba unor procurori. Pe mine mă interesează că acest spital are contract cu statul și că banii contribuabililor sunt folosiți acolo. Dramatic pentru mine este că reprezentanții conducerii Sanador n-au trimis nic măcar condoleanțe. (…) Ăsta a fost primul nostru instinct de la Colectiv încoace! Să mușamalizăm, să comunicăm în stil PR-istic numai ce ne convine. Este un lucru foarte grav, atât la stat cât și la privat. Noi nu avem o lege a malpraxisului! Colegiul Medicilor funcționează ca un sindicat care acoperă pe toți cei ce sunt în culpă”. Ai VIDEO cu restul interviului dat de parlamentarul clujean, aici:

Decese suspecte la spitalul Sanador

Decese suspecte la Sanador, spitalul afaceriștilor de la Flanco. Micuțul Ștefan Duță nu este singura victimă. Disecăm mafia din sănătate cu Emanuel Ungureanu, vicepresedintele comisiei de sanatate din Camera Deputatilor (denunțătorul medicului Mihai Lucan acuzat de trafic de organe), și jurnalistul Dragoș Ionescu

Gepostet von Emanuel Ungureanu – Deputat USR am Donnerstag, 25. Oktober 2018

Teme discutate la Cluj: votul și participarea la vot, decizia majorității, raportul minoritate-majoritate, egalitate și echitate

Membrii din filialele USR Cluj au participat, în acest sfârșit de săptămână, la o sesiune de educație politică prin metode interactive. La cele două ateliere, desfășurate pe parcursul a două zile, participanții au experimentat și dezbătut, prin intermediul metodelor nonformale de educatie, teme precum votul și participarea la vot, despre decizia majorității, raportul minoritate – majoritate, egalitate și echitate. Atelierele fac parte dintr-un proiect al USR Cluj, care își propune să creeze o infrastructură de comunicare, informare și educare politică atât pentru noii membrii USR, cât și pentru membrii comunității locale.

MESAJUL ADRIANEI CRISTIAN: „Vreau schimbare. Trebuie să o facem. Pot să ajut”

Acesta este mesajul colegei noastre din USR Cluj, Adriana Cristian, care participă la cursa internă a USR pentru alegerile europarlamentare. Candidații USR care vor să reprezinte România în Parlamentul European, printre care și Adriana, au mers, din nou, în țară, în acest sfârșit de săptămână, pentru a-și prezenta programele în fața colegilor, dar și a cetățenilor care participă la dezbaterile publice. La finalul campaniei, după ultima dezbatere ce va fi organizată la Brașov, în 17 noiembrie, cei mai buni dintre ei vor fi aleși prin votul tuturor membrilor USR. Adriana Cristian a participat la dezbaterile publice de la Roman (26 octombrie) și de la Iași (28 octombrie), unde și-a prezentat viziunea de „schimbare prin muncă și inovare într-o Europă ce trebuie să devină <acasă>”. „Când găsești ceva ce te pasionează, sau ceva pentru care merită să lupți, nu mai contează că dormi putin, sau că e greu. Te apuci de treabă!”, ne spune, cu încredere și speranță, Adriana.
#FaraPenali #OameniNoi
Citește mai mult despre Adriana și despre candidatura ei aici: https://www.facebook.com/USRNational/posts/1928528700571638

BAFTĂ MULTĂ, ADRIANA! SUNTEM ALĂTURI DE TINE!

CLUJUL, pe primele locuri în campania #Oameni noi în politică. Vezi câte semnături s-au strâns până acum în tot județul

Membrii și simpatizanții USR Cluj au participat, și în această săptămână, la acțiuni de strângere de semnături în campania #Oameni noi în politică, în mai multe localități din județ, întâlnindu-se, astfel, cu oameni care le-au spus problemele cu care se confruntă. În această nouă campanie, județul Cluj se află pe primele locuri din perspectiva semnăturilor strânse, cu peste 2.500 semnături. #Oameni noi în politicăeste o inițiativă cetățenească de reformă a legii electorale, în care USR este implicat alături de alte 27 de organizații civice și trei partide politice. Inițiativa propune 7 modificări al căror scop este să simplifice accesul cetățenilor competenți la politică și să îmbunătățească oferta politică (vezi aici modificările propuse: https://oameni-noi.ro/ ). Pentru a ajunge la votul Parlamentului, această inițiativă are nevoie de cel puțin 100.000 de semnături obținute în întreaga țară. Dintre acestea, în 11 județe și în municipiul București trebuie să fie obținute cel puțin câte 5.000 de semnături.

Sprijină și tu campania #OameniNoi

Știm din experiența #farapenali că semnăturile nu se strâng ușor dacă ne bazăm doar pe o mână de voluntari care să adune fiecare mii de semnături. Dar nu și dacă ne strângem mii de voluntari care strâng fiecare câte 10 semnături. Semnează, înscrie-te ca voluntar și fii alături de noi: https://oameni-noi.ro/inscrie-te-ca-voluntar-si-strange-semnaturi/

Senatorul Mihai Goțiu: „Când conducerea României duhnește de incompetență, suntem amendați pentru gunoaie”

Senatorul USR le-a solicitat, oficial, în 23 octombrie, reprezentanților Guvernului un plan de acțiuni, un calendar și un buget alocat pentru îndeplinirea și respectarea planului și calendarului în ceea ce privește depozitele de deșeuri muncipale și industriale. Reamintim că, recent, România a fost condamnată la Curtea de Justiție a Uniunii Europene din cauza acestor depozite. „Mi-e greu să cred că actualii guvernanți înțeleg care e miza reală, ei mai degrabă sunt preocupați de modul în care pot să fenteze evitarea sancțiunilor UE, decât de rezolvarea reală a fondului problemei. Pentru că dincolo de amenzile suplimentare pe care le riscăm, problema cu toate gropile municipale de gunoaie și depozitele rămase de pe urma fostelor mine și combinate industriale e că produc poluare. Iar poluare înseamnă distrugeri de mediu și boli”, a reclamat, în interpelarea făcută, senatorul USR de Cluj, Mihai Goțiu. Vezi care e opinia sa vizavi de preocupările Vioricăi Dăncilă și ale ministrului Mediului, Grațiela Leocadia Gavrilescu, aici:

Interpelare Guvern, depozite de deșeuri

VIDEO/ INTERPELARE CĂTRE GUVERN Când conducerea României duhnește de incompetență, suntem amendați pentru gunoaie. Am auzit tot felul de scuze bălmăjite, în ultimele zile, legate de condamnarea României la Curtea de Justiție a Uniunii Europene din cauza depozitelor de deșeuri muncipale și industriale. Însă ce n-am auzit a fost un plan de acțiuni, un calendar și un buget alocat pentru îndeplinirea și respectarea planului și calendarului. Le-am solicitat, aseară, oficial, în Senat.Asta chiar dacă mi-e greu să cred că actualii guvernanți înțeleg care e miza reală, că mai degrabă sunt preocupați de modul în care pot să fenteze evitarea sancțiunilor UE, decât de rezolvarea reală a fondului problemei. Pentru că dincolo de amenzile suplimentare pe care le riscăm, problema cu toate gropile municipale de gunoaie și depozitele rămase de pe urma fostelor mine și combinate industriale e că produc poluare. Iar poluare înseamnă distrugeri de mediu și boli. Dar de ce s-ar preocupa d-na ministru (și vicepremier) ori d-na premier de stoparea distrugerilor de mediu și de o viață mai sănătoasă pentru cetățenii români? Pentru asta s-au dus la Victoria ori pentru a-l scăpa de pușcărie pe Liviu și pe alții asemenea lui?

Gepostet von Mihai Goţiu am Dienstag, 23. Oktober 2018