Retrospectiva săptămânii 7-13 mai 2018

MODELUL AUSTRIAC. Da, există și așa ceva: Parcuri Naționale fără drujbe!

Senatorul USR de Cluj Mihai Goțiu se află în aceste zile într-o vizită de documentare în trei parcuri naționale din Alpii austrieci, pentru a vedea, la fața locului, modul în care sunt administrate și îngrijite acestea. „Astăzi, am vizitat Parcul Național Kalkalpen (Alpii Calcaroși), locul în care principiul non-intervenției e literă de lege. Iar faptul că pădurea nu se taie nu i-a adus la sapă de lemn pe localnici. Dimpotrivă, peste 20.000 de oameni din zonă beneficiază de pe urma atracției generată de Parcul Național. Numărul hotelurilor, pensiunilor, restaurantelor e atât de mare, încât e o problemă cu ocuparea locurilor de muncă disponibile! Motiv pentru care, în zonă vin să lucreze cetățeni polonezi, slovaci și români”, a scris, vineri, pe Facebook, senatorul clujean. Ai VIDEO din locurile vizitate, dar și o scurtă înregistrare din turnul panoramic al Parcului Kalkalpen, construit cu fonduri europene.

În materialele filmate, Goțiu arată că ipidele (insecte) nu sunt o „amenințare” pentru pădure, ci un pretext al autorităților românești de a justifica tăieri masive în scop comercial:

Parcuri naționale. Bune practici. Gesause, Austria

VIDEO/ Da, există și așa ceva: PARCURI NAȚIONALE FĂRĂ DRUJBE! (sau cum scoatem ”dăunătorii” din pădurile României, dar nu și ipidele 😉 )Probabil că v-ați săturat să vedeți parcuri naționale hăicuite, cu copacii transformați în cherestea sub diferite pretexte, cu directori al căror unic scop e să-și umple buzunarele. Cele proprii și cele ale susținătorilor politici care i-au numit în funcții. Eu unul m-am săturat. Și dacă n-am găsit în România parcuri în care să nu dicteze drujba, am zis că e momentul să văd cum au grijă alții de de parcurile lor naționale. Astăzi, la provocarea celor de la Agent Green, am ajuns în Alpi, în Parcul Național Gesause. Până duminică mai am programate vizite în alte două parcuri naționale austriece și întâlniri cu directorii acestora. Cel al Parcului Național Gesause, Herbert Wolger, m-a umplut de energie și speranță. Trecând peste faptul că și-a sacrificat ziua liberă pentru a ne ghida prin parc (astăzi, în Austria, a fost liber), mi-a dovedit că viața parcurilor naționale (și multe alte lucruri) depind de motivarea și implicarea oamenilor dedicați și onești.O să aveți ocazia să vedeți și un interviu cu Herbert Wolger și multe alte amănunte și detalii despre modul în care sunt administrate parcurile naționale asutriece. Și pentru că n-am venit în Austria doar pentru a-mi face sânge rău, mai spre toamnă o să vin cu propuneri de bune practici și pentru parcurile naționale din România. Că e timpul să schimbăm și la noi foaia ;). Și să spunem ”adio!” drujbelor. Momentan, un scurt fragment, să vă fac poftă 🙂 .

Gepostet von Mihai Goţiu am Donnerstag, 10. Mai 2018

USR Florești îi îndeamnă pe locuitorii comunei să-și oficializeze domiciliul

Membrii USR Florești au început o acțiune de încurajare în rândul locuitorilor comunei pentru a-și face buletin de Florești sau viză de flotant. „Am observat o ruptură între floreșteni și administrație în urma ultimelor evenimente. Nu este întâmplător. A fost votată de 3.256 de locuitori și este normal să guverneze pentru ei, pentru cei care au votat. Doar că noi suntem astăzi peste 40.000 de persoane. Dacă vreți să vă vadă, trebuie să apăreți pe tabelul electoral, trebuie să faceți actuala administrație să înțeleagă că nu suntem o comună de 3.256 de oameni, ci o comunitate de peste 40.000 de locuitori. Fă-ți flotant floreștene, fă parte din comunitatea noastră!” este îndemnul USR Florești. Mai multe despre această inițiativă, aici: facebook.com/USRFloresti/posts/375972182918704

O mamă a explicat în Parlament situația dramatică prin care trece copilul său

Deputatul USR de Cluj, Emanuel Ungureanu, și-a folosit puținele secunde alocate de majoritatea parlamentară în timpul moțiunii împotriva ministrului Sănătății, pentru a oferi posibilitatea unei mame să explice situația cumplită prin care trece copilul ei, diagnosticat cu amiotrofie spinală, din cauza neajunsurilor sistemului medical românesc. Emanuel Ungureanu a mers la microfon și a prezentat înregistrarea prin telefon a mamei, care le-a explicat parlamentarilor cât de complicat este ca un medicament vital să ajungă la copilul ei. „Sunt zeci de copii care așteaptă acest medicament. În ciuda șicanelor președintei de ședință, problema a fost auzită de doamna Pintea care a promis introducerea imediată pe piață sub formă compensată a acestui tratament”, a spus deputatul USR de Cluj. Ai înregistrarea VIDEO cu interpelarea lui Emanuel Ungureanu, cu expunerea mamei, dar și răspunsul ministrului Sănătății, Sorina Pintea, pe acest subiect, aici:

40 de secunde…Am promis că voi fi vocea pacienților pe toată perioada mandatului meu de deputat și vicepreședinte în Comisia de Sănătate din Camera Deputaților.Ieri am folosit secundele alocate de majoritatea parlamentară în timpul moțiunii simple pentru a oferi posibilitatea unei mame disperate să explice cât de complicat este ca un medicament vital să ajungă la copilul ei afectat de cumplita boală, amiotrofie spinală.Sunt zeci de copii care așteaptă acest medicament.În ciuda șicanelor președintei de ședință problema a fost auzită de doamna Pintea care a promis introducerea imediată pe piață sub formă compensată a acestui tratament.Apreciez enorm lupta legitimă a doamnei Bogdana Patrascu și energia ei neobosită pentru ameliorarea sănătății puiului ei, au fost luni de zile de coșmar pentru ea…Sper din toată inima ca această intervenție să determine instituțiile statului să grăbească procedurile pentru introducerea unor tratamente inovative pentru românii grav bolnavi.

Gepostet von Emanuel Ungureanu am Dienstag, 8. Mai 2018

USR Cluj: 72 de senatori ascund gunoiul sub preș, îngropând țara sub gunoaie

Cluj, groapa de gunoi Pata Rât: 600 de tone de apă au fost folosite la stingerea incendiului din 2015. Cincisprezece incendii au mai avut loc doar în iulie 2017. Alte zeci de incendii între 2014 și 2017. În plus, surpări și alunecări ale depozitului de gunoaie. Revărsări și inundații cu levigat (lichid toxic scurs din depozitele de deșeuri), ce duc la poluarea apelor curgătoare. Cauzele: ineficiența acțiunilor autorităților locale și centrale, care duc la perpetuarea problemelor de aici. Acestea sunt primele semnale de alarmă trase în Raportul Comisiei Parlamentare de anchetă privind situația deșeurilor din România, comisie condusă de senatorul USR Allen Coliban. Puși în fața acestor evidențe, 72 de senatori au respins în luna aprilie raportul, refuzând și amânarea discutării lui. Pe rând, PSD, PNL, PMP, UDMR au motivat demagogic votul împotrivă. Poate în încercarea de a ascunde mai departe gunoiul sub preș, cum au făcut-o și în timpul guvernărilor lor anterioare. Raportul poate fi găsit aici: https://drive.google.com/file/d/1f6yArI5Cd6ObfacLWMbxe4_fsVSkuuq1/view

Propunere de reabilitare a cimitirului din Florești. Locul ar putea arăta ca un parc

USR Florești indică o metodă foarte simplă de a îmbunatăți aspectul zonei cimitirului din Florești, astfel încât acesta să capete o înfățișare de parc, fără a implica costuri mari și fiind ușor de implementat. Sergiu Leuce, vicepreședintele USR Florești, explică proiectul filialei într-o postare pe Facebook. Printre altele, el spune că, pentru asta, e nevoie de plantarea a 100-150 de arbori în exteriorul și interiorul cimitirului, dar și de implicarea locuitorilor și a autorității locale. Mai multe despre acest proiect, aici: https://docs.google.com/document/d/1s1oJzE5xGdePDuO97sowAXc-TKNwn-czSiEugVnA4LE/edit

Mihai Goțiu: „Domnul Valentin Popa dovedește că nu are ce căuta în fruntea Educației din România”

Senatorul USR de Cluj, Mihai Goțiu, alături de colegi din USR și PNL, au depus, luni, 7 mai, moțiunea prin care au solicitat, oficial, demisia sau demiterea ministrului Educației, Valentin Popa, pentru modul în care a decis alocarea locurilor bugetate pentru anul educațional 2018/2019, tăind sute de locuri de la universitățile de top din România și redistribuindu-le către clientela PSD. „Domnul Valentin Popa dovedește, dacă mai era cazul, că nu are ce căuta în fruntea Educației din România. Pentru că dacă vrei să faci rău unei țări, atunci ataci sistemul de educație al acesteia. Fără educație de performanță, în câteva generații condamni țara la sărăcie și stagnare”, a declarat Mihai Goțiu.

Când i-am solicitat să-mi prezinte metodologia pe care s-a bazat distribuirea locurilor bugetate, răspunsul a fost clar: . Pur și simplu așa a apreciat domnnul ministru tăietor de ”pambligi” și siluitor de frunte al limbii române”, a reclamat, pe contul său de Facebook, parlamentarul clujean. Mihai Goțiu a adus în discuție și votul PSD+ALDE în legătură cu proiectul Legii Anti-Plagiat.„Nu e deloc întâmplător că PSD & ALDE au votat, astăzi, tot în Senat, împotriva proiectului Legii Anti-Plagiat. Pentru ca nu cumva impostura și incompetența tuturor politicenilor care și-au procurat diplome de doctorat pe munca altora să nu fie date de gol”, a mai spus senatorul USR de Cluj.