Stimate d-nule ministru al Consultării Publice și Dialogului Social Gabriel Petrea,

În data de 31 martie 2017, în organizarea Asociației pentru Apărarea Drepturilor Omului România – Comitetul Helsinki (APADOR-CH), s-a desfășurat, în București, conferința-dezbatere ”Locul cetățeanului în organismele colegiale – permis de lege, descurajat de politicieni”. La întâlnire au participat numeroși reprezentanți ai societății civile, precum și parlamentari de la mai multe partide, printre care și subsemnatul. La primele minute ale dezbaterii a fost prezent și d-nul Mircea Irimie, secretar de stat în ministerul pe care îl conduceți. Din păcate, agenda d-niei sale i-a permis doar să transmită un mesaj celor prezenți, nu să asiste și să se implice activ în găsirea unor soluții la problema care ne-a adus împreună în acea zi.

Mai exact, a fost vorba de faptul că într-un context extrem de important pentru justiția din România, una dintre cele mai importante instituții din domeniu, Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), funcționează la limita legalității (și, oricum, ilegitim), prin absența din componența sa a celor doi reprezentanți ai societății civile. Mi-e greu să cred că nu aveți cunoștință de această situație, protestele pe această temă a peste 20 de organizații non-guvernamentale fiind suficient de mult mediatizate pentru a ajunge la cunoștința d-voastră. Ceea ce reclamă reprezentanții societății civile e faptul că amânarea termenului de înscriere, iar apoi reluarea procedurii de înscriere, reprezintă abuzuri flagrante ale Senatului (și ale Biroului Permanent al Senatului), interpretarea legii și a regulamentelor de funcționare fiind făcută cu rea-credință. Mai mult, cei prezenți la conferința de la sfârșitul luniii trecute au prezentat o temere îndreptățită, cum că situația se va repeta și la numirea reprezentanților civici în CNCD. În aceste condiții, în cadrul conferinței s-a pus în discuție inclusiv analizarea unei modificări legislative, prin care să se instituie metode și mecanisme menite să permită organizațiilor civice să-și desemneze reprezentanții în consilii precum CSM, CNCD ori CNI, direct – fără medierea Parlamentului ori cu o mediere cât se poate de minimală.

Din punctul meu de vedere, propunerea demonstrează cât de puțină încredere mai au aceste organizații non-guvernamentale în Parlament. De asemenea, consider că intră în atribuțiile d-voastră detensionarea situației și găsirea unei soluții prin care: 1) să fie numiți în mod legal și legitim reprezentanții societății civice în CSM; 2) să fie recâștigată încrederea societății civile în instituția Parlamentului.

În acest sens, vă rog să-mi spuneți ce ați făcut (în mod concret) și ce veți face pentru a rezolva situația.

În cazul unor medieri, îmi exprim disponibilitatea de a participa la ele.

Solicit ca răspunsul să fie transmis în scris.

***

București, 10.04.2017