Ieri, mai înspre după-amiază, mi s-a încins telefonul de la apelurile și sms-urile jurnaliștilor care încercau să afle pentru ce a fost convocat de urgență Biroul Permanent Reunit (BPR) pentru ziua de azi (marți, 5 iulie 2017), de la ora 12.00. După ce mi-am tot dat cu presupusul (că de la PSD și ALDE te poți aștepta la orice), mai înspre seară am aflat ordinea de zi, iar dimineață (la ora 11.02 AM, cu mai puțin de o oră înaintea începerii ședinței BPR) am primit un mail și cu documentele aferente punctelor de pe ordinea de zi. Cele mai importante decizii (și motivul convocării de urgență) erau legate de creșterea sumei forfetare pentru cheltuielile de organizare și funcționare a birourilor parlamentare și a sumei forfetare pentru acoperirea cheltuielilor de cazare a senatorilor și deputaților în București. Conform memorandmului intern primit în mape, sumele în discuție ar fi urmat să fie corelate cu creșterea indemnizațiilor parlamentarilor și cu Legea 96/2006 a statutului deputaților și al senatorilor (art. 38, alin. 1), unde se spune:

”Cuantumul sumei este stabilit prin hotărârea birourilor permanente reunite ale celor două Camere, în funcţie de resursele bugetare, dar nu mai puţin de o indemnizaţie şi jumătate brută a deputatului, respectiv a senatorului.”

Cum legea e destul de explicită, iar indemnizațiile parlamentarilor s-au dublat începând cu 1 iulie 2017, odată cu intrarea în vigoare a Legii Salarizării unice, totul părea a fi o formalitate. Surpriză, însă, președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, vine cu propunerea că, atâta vreme decizia aparține BPR, să votăm ca forfetarele să fie înghețate la nivelul lunii iunie. OAU!!! A lovit dintr-o dată responsabilitatea pentru banul public în PSD și ALDE, îmi zic. Cu microfonul închis, Liviu Dragnea îl trage însă de mânecă pe Tăriceanu și-i explică ceva pe sub mustață, cu mâna la gură. Apoi ia cuvântul și încearcă să explice care ar fi soluția care să scape varza de capră, dar nici capra să nu moară de foame. Adică să nu se încalce legea (că BPR-ul nu poate lua o decizie care să o eludeze), dar banii să rămână la visterie (că nu i-a prevăzut nimeni în bugetul pe 2017), până la toamnă, când legea ar putea fi schimbată regulamentar. Moment în care intervine surpriza finală: la Camera Deputaților sumele forfetare majorate au fost plătite deja în avans pe lunile iulie și august! Instant se constituie o celulă de criză în jurul președinților celor două camere, care șușotesc preț de câteva minute, după care se propune ca Biroul Permanent Reunit să discute înghețarea forfetarei și schimbarea legii peste (cel puțin) două luni. Decizia e aprobată.

Pentru a fi mai clar, recapitulez: Ieri după-amiază, am fost convocat în regim de urgență pentru astăzi, la București, pentru a participa la luarea deciziei că nu se ia nicio decizie!!!

Și aș mai sublinia câteva lucruri:

• Le-am reamintit d-nilor Tăriceanu și Dragnea, că un asemenea moment de un penibil rar ar fi putut fi evitat, dacă ar fi dat curs propunerii pe care le-am făcut-o de mai multe ori, ca ordinea de zi și proiectele aferente ordinii de zi să fie publicate online cu cel puțin 24 de ore înainte de a intra în dezbatere și vot la BP, BPR ori plen. E un timp absolut minim pentru a le putea discuta și analiza cu cu colegii, cu juriști și cu experți din diferite domenii.
  • Faptul că sumele forfetare vor crește odată cu creșterea indemnizațiilor parlamentarilor era un lucru predictibil, legea obligând la asta. Dacă PSD și ALDE ar fi vrut cu adevărat să facă economii la bugetele Camerei Deputaților și Senatului, ar fi trebuit să modifice legea înainte de a adopta Legea Salarizării. Asta pentru cine mai avea nevoie de o dovadă în plus, atât despre cât de bine a fost ”gândită” Legea Salarizării, cât și despre ipocrizia/buna-credință a lui Dragnea și Tăriceanu.
  • Totul ar fi trebuit să fie un exercițiu de imagine pentru Dady, Tari & Co – să arate că ei sunt ăia ”bunii”, care se gândesc la cheltuirea cu rost a banilor publici – dar le-a explodat ”exercițiul” în față, pe măsura competenței lor…

P.S.: Să nu se încurce lucrurile: sumele forfetare pentru birourile parlamentare NU sunt pentru parlamentari, exceptând, desigur, cazurile în care la birouri sunt angajate neamurile, finii ori persoane fictive și cele în care banii sunt folosiți pentru uzul personal și nu pentru funcționarea biroului în interesul cetățenilor. Asta pentru că sistemul a fost conceput în așa fel încât să permită un asemenea mod de utilizare a forfetarei. Cum se cheltuiesc acești bani și cum se decontează/justifică e o discuție asupra căreia voi reveni, inclusiv cu propunerile de modificare a legii pe care le voi susține în toamnă. Momentan am vrut să punctez competențele extraordinare ale domnilor Tăriceanu și Dragnea, care ne-au convocat de urgență la București pentru a decide că… amânăm luarea deciziei.

P.S. 2: Voi reveni și asupra ipocriziei cu care s-a amânat discutarea înființării unei Comisii de anchetă privind votul de la moțiunea de cenzură – cel la care, după cum cred că deja știți, au pus bile în urne 249 de parlamentari (conform înregistrărilor video ale presei și oficiale), dar în urnă s-au regăsit 251 de bile.