Scrisoare deschisă către Emil Boc – Bugetul participativ în Cluj-Napoca – Adrian Dohotaru

Scrisoare deschisă către Emil Boc – Bugetul participativ în Cluj-Napoca – Adrian Dohotaru

Stimate domnule Primar Emil Boc,

Primăria Cluj-Napoca a anunțat un proiect de buget participativ (BP) pentru anul 2017. Amintesc că Primăria a acceptat ideea de implementare a unui proiect-pilot de buget participativ în urma petițiilor societății civile locale din 2012, în care am inclus, ca activist civic, ideea adoptării acestui mecanism care contribuie la transparentizarea distribuirii resurselor. Propunerea venea și în contextul protestelor din 2012 și la nivel local în contextul arestării primarului Sorin Apostu pentru corupție, fostul dvs. coleg.

Politica este despre acces la resurse și distribuirea lor. Există o expresie anglo-saxonă care simplifică mizele politicii: who gets what. Prin implementarea unui BP veridic mii de persoane pot îmbunătăți prin participare la (re)distribuirea resurselor democrația reprezentativă și luarea deciziilor într-un cerc îngust de oameni politici, aparat administrativ și oameni de afaceri. Aceste mii de persoane care se activează civic și totodată politic, în sens larg, nepartinic, participă la viața orașului într-un sens pro-activ, dincolo de reactivitatea protestelor, și acestea extrem de necesare pentru o democrație sănătoasă.

Din păcate pentru clujeni, bugetul participativ din 2013 s-a realizat fără buget și fără un mecanism co-decizional pentru cetățeni. Între declarațiile oficiale și implementare există o discrepanță de substanță. De exemplu, Cinema Dacia este prezentat ca fiind un rezultat al procesului de bugetare participativă. Cu toate acestea, Primarul Emil Boc a anunțat atât investiția și a organizat licitația de proiectare a spațiului înaintea proiectului de BP, lucru care poate fi verificat la un simplu search pe google.

Așadar: cum a rezultat cinematograful Dacia în urma BP din moment ce a fost anunțată investiția anterior desfășurării procesului?

În 2015, BP s-a realizat în cadrul proiectului „Cluj, Capitală Europeană a Tineretului”. Chiar dacă ideea de a finanțat mici inițiative ale cetățenilor, printre care și a mea, când am propus deschiderea Parcului Babeș timp de un weekend, mecanismul BP s-a dus în derizoriu. Proiectele acceptate erau prea mici, sub 1000 de euro, cu investitții în evenimente și distracție, nu în infrastructură. Nu era nicidecum 5% din bugetul orașului, așa cum partenerul de guvernare al actualei administrații, UDMR, a acceptat, prin includerea BP în programul candidatului UDMR, Eckstein Kovacs, și în programul consilierilor săi.

În 2017, am depus un amendament la bugetul național în care cerem BP la nivel național. S-a aprobat o sumă de 100.000 de lei pentru implementarea unui experiment-pilot care să stea la baza unei propuneri legislative la nivel național. Am reiterat această cerere atât printr-o scrisoare deschisă cât și prin depunerea unor amendamente din partea USR Cluj la bugetul pe 2017. În cazul amendamentelor, Primăria Cluj a încălcat legea pentru că nu a dat un răspuns în timpul așa-ziselor dezbateri pe buget.

Vă cer, domnule Primar Emil Boc, un design funcțional de data aceasta, care să stea la baza unei inițiative legislative acceptate de membrii mai multor partide. Sunt sigur că intențiile dvs sunt bune. Administrația Boc este peste precedenta administrație Funar, singurul reper valoric al clujenilor ca „performanță” în administrația locală.

Propunerea USR este de a realiza un design doar în urma consultărilor cu societatea civilă, experți din universități și reprezentanți în Parlamentul României din mai multe partide. Această colaborare mai largă are scopul de a propune un demers legislativ transpartinic, în urma unui proiect-pilot de buget participativ care să fie realizat în mod veridic, spre deosebire de ceilalți ani și care să fie la baza altor procese la nivel național.

În acest sens, adresez următoarele întrebări:
– Care este calendarul proiectului de BP și dacă poate fi prezentat cât de repede din partea municipalității un design minimal, nu doar declarații mediatice?
– În ce măsură este de acord Primăria ca în faza de design a proiectului să permită accesul societății civile și a celorlalte partide?
– Este de acord Primăria să acceseze fonduri de la Ministerul Consultării Publice și al Dialogului Social și de a-și corela eforturile cu reprezentanții clujeni în Parlament și ministere pentru un proiect legislativ de BP?

Cu respect,
Adrian Dohotaru
deputat USR Cluj

sursa foto: www.ca-ilg.org

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *
You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>