UPDATE: SOLICITARE

Către: Domnul Petre Daea
Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Durabile
De la: Deputat Adrian Dohotaru
Obiectul solicitării: evacuări Casa Agronomului, Cluj Napoca

Stimate domnule ministru Daea,

peste 50 de oameni din Casa Agronomului de pe str. Fagului nr 1, Cluj-Napoc, sunt în risc de evacuare. Aceste persoane, multe dintre ele în vârstă, cu venituri mici și într-o situație precară de sănătate, sunt amenințate să ajungă în stradă în urma evacuării. Vă solicit amânarea evacuării până la găsirea unor soluții alternative în urma unor dezbateri cu toate părțile implicate, în special Primăria și Consiliul Local Cluj-Napoca.

Situația concretă din prezenta speță atrage un mare semnal de alarmă din perspectiva titularului dreptului de proprietate al imobilului. Suntem în situația unei construcții aflată în proprietatea publică a Direcției Agricole Județene Cluj, aflată în subordinea Ministerului Agriculturii. Organul administrativ ce a demarat procedura de evacuare a persoanelor fizice trebuie să analizeze situația locatarilor, astfel încât prin măsurile dispuse să respecte dreptul la o locuință, a vieții private și de familie, dreptul la protecția sănătății, dreptul persoanelor handicapate la autonomie, la integrare în viața socială și la participare în viața comunității cât și asigurarea unei locuințe sociale.

https://www.facebook.com/adi.dohotaru/videos/1919177868323882/

Imobilul nu face parte din proprietatea unui particular, prin urmare nu este prejudiciat dreptul de proprietate al unei persoane private. Direcția Agricolă Județeană Cluj nu este o persoană fizică aflată într-o situație critică, astfel încât să aibă nevoie urgentă de o locuință. Interesul economic sau cel referitor la valorificarea imobilului (mai ales că este amplasat într-o zonă în plină dezvoltare imobiliară) nu trebuie să fie prioritar dreptului la o locuință, la respectarea vieții private și de familie, dreptul la protecția sănătății a persoanelor ce locuiesc pe str. Fagului nr. 1.

Conform Pactului Internațional privind Drepturile Economice, Culturale și Sociale evacuarea constă în îndepărtarea temporară sau permanentă a unei persoane sau a unei familii din locuința sau de pe terenul pe care îl ocupă. O astfel de evacuare contravine jurisprudenței Curții Europene a Drepturilor Omului care prevede obligativitatea examinării proporționalittății măsurii de evacuare în cadrul unei proceduri judiciare prealabile evacuării. În acest caz consider că nu este îndeplinită măsura proporționalității evacuării. Persoanele ce locuiesc în imobil sunt pensionari, cu venituri foarte reduse, care nu-și permit financiar să locuiască în altă parte.

Într-o cauză recentă împotriva Bulgariei, CEDO a reținut că instanțele nu se pot limita la a analiza doar legalitatea construcției ce urmează a fi demolată, respectiv legalitatea unei decizii administrative de demolare, acestea având obligația să ia în considerare impactul demolării asupra reclamantului pentru care construcția respectivă era unica locuință.

De asemenea, Curtea Europeană a Drepturilor Omului a accentuat „necesitatea, în cazul evacuării romilor, de a le asigura locuințe alternative, cu excepția cazurilor de forță majoră” . În speță nu există un asemenea caz de forță majoră.

În consecință, vă propun amânarea deciziei de evacuare a locuitorilor de diferite etnii, români, maghiari, romi, din Casa Agronomului până la găsirea unor locuințe de necesitate și a unor locuințe sociale.

Cu respect,
Adrian Dohotaru 02.08.2017
Deputat USR de Cluj

……………..

Sesizarea către Primărie urmează să fie completată cu o solicitare către Ministrul Agriculturii, Petre Daea. În subordinea ministerului său se află Direcția Agricolă Județeană Cluj.

Stimate domnule primar Emil Boc,

peste 50 de persoane, mulți vârstnici, bolnavi și săraci sunt în pericol de evacuare forțată din Casa Agronomului, din cartierul Bună Ziua, aflat în plină expansiune imobiliară. Direcția Agricolă Județeană Cluj a refuzat să prelungească contractele de chirie și cere oamenilor părăsirea clădirii.

Întrucât foarte puțini dintre cei care sunt amenințați cu evacuarea își permit o chirie la prețurile pieței clujene, Primăria și Consiliul Local trebuie să găsească soluții pentru ca 41 de familii să nu ajungă în stradă. Clujul trebuie să își lărgească stocul de locuințe sociale, iar criteriile de acordare a locuințelor merită să ia în considerare categoriile cele mai dezavantajate, mai ales familiile evacuate. Vă propun dezbateri, cu toate părțile interesate, pentru ca oamenii din Casa Agronomului să nu ajungă sub cerul liber.

Ca parlamentar, am depus amendamente la legea locuinței, alături de colegi din toate partidele, pentru a crește stocul de locuințe publice și pentru a veni în întâmpinarea categoriilor sociale excluse de la acordarea de locuințe. Amintesc că România are un stoc de doar 2% de locuințe publice față de media UE de 30%.

Există și soluții de intervenție la nivel local, nu doar național, mai ales că Clujul are cea mai scumpă piață a chiriilor din țară. Clujul este doar pe locul 29 din 41 din municipiile reședință de județ ca investiții publice. În condițiile în care administrația dvs. și cea precedentă au creat unul dintre cele mai mari ghetouri din țară, la Pata Rât, și cum nu vrem ca cei aproape 100 de oameni în risc de evacuare să ajungă în preajma rampelor de gunoi, un domeniu prioritar de investiție este locuirea publică și accesibilă. Un instrument pentru a aborda locuirea accesibilă este bugetarea participativă, dar, în lipsa dialogului pe care vi l-am propus, ați refuzat să includeți în design locuirea și alte domenii de interes pentru cetățeni.

Lumea noastră este dominată de o teorie simplistă, așa numita „trickle down economics”. Corolarul său este „trickle down politics”, adică politici publice venite în sprijinul deținătorilor de capital, ale căror beneficii s-ar răspândi automat și către clasa de mijloc și către precari.

Deși cred într-o societate a meritului și sunt înconjurat de oameni viguroși, dinamici și creativi, crezul meu este că politica trebuie să li se adreseze în primul rând celor mai umili, care uneori nu au autonomia de a se descurca prin mijloace proprii și au nevoie de sprijinul nostru. Dacă lor le va fi bine, dacă au un acoperiș deasupra capului, acces la educație, sănătate, infrastructură și cultură, și nouă, celor mai descurcăreți și competitivi, ne va fi bine. În plus, cu toții devenim la un moment dat vulnerabili.

Este săracul vinovat singur pentru situația lui, așa cum iobagul era responsabil pentru sistemul feudal în care trăia sau robul pentru sclavia care îi era impusă? Ce responsabilități avem noi, ca societate, ca oameni civici și politici, pentru cei mai săraci, mai bolnavi și mai vulnerabili dintre noi? Să ne gândim la aceste lucruri, în preajma spectacolului UNTOLD, când 100 de oameni riscă să ajungă în stradă, când mii de oameni au ajuns să locuiască în ultimele decenii la Pata Rât.

Cu respect,
Adrian Dohotaru
Deputat USR de Cluj