La începutul acestei săptămâni am interpelat Ministerul Mediului și Ministerul Transporturilor în legătură cu situația de pe DN 1E 60, unde, după montarea parapeților despărțitori, numărul accidentelor în care își pierd viața animale a crescut dramatic în ultima perioadă (aici și aici în format pdf).

***

Interpelare

Adresată: Ministerului Mediului, d-nei ministru Grațiela Leocadia Gavrilescu

De către: Mihai Goţiu, senator USR de Cluj

Obiectul interpelării: Clarificarea respectării legii și a procedurilor legale în cazul accidentelor de pe DN 1 E 60 din localitatea Tureni, jud. Cluj

Stimată d-nă ministru, Grațiela Leocadia Gavrilescu,

Conform informațiilor difuzate de presa locală, în cursul zilei de 23 octombrie 2017, pe drumul DN 1 E60, pe o trecere de pietoni din localitatea Tureni, jud. Cluj, un râs, specie protejată, a fost lovit mortal de un autoturism în timp ce trecea strada. Cu această ocazie, am aflat faptul că numărul acestor accidente, în care cad victime animale, a crescut îngrijorător, în zona dealului Buhi, odată cu montarea parapeților pe drumul DN 1 E60,  fără breșe de trecere. În vecinătatea localității Tureni se găsește o arie naturală protejată, rezervația naturală mixtă Cheile Turenilor.

D-na primar susține că a sesizat autoritățile pentru protejarea animalelor, CNAIR și IGPR dar că nu a primit nici un răspuns. De asemenea, a mai reclamat și faptul că circulația localnicilor este îngreunată major, aceștia fiind obligați la ocoluri largi pentru a putea trece de pe o parte pe alta a drumului.

Având în vedere cele semnalate, vă solicit să îmi comunicaţi următoarele:

  1. Care este actul de la mediu care stă la baza autorizației de construire pe baza căreia s-au montat parapeții în discuție? Vă rog să îmi puneți la dispoziție o copie a actului de mediu.
  2. Autoritatea de mediu competentă a considerat că era necesară evaluarea impactului de mediu și/sau evaluarea adecvată? Dacă nu, care a fost motivația?
  3. Dacă autoritatea de mediu a cerut efectuarea evaluării impactului de mediu și/sau a evaluării adecvate, vă rog să îmi spuneți care au fost măsurile impuse în actul final de la mediu pentru a preveni astfel de accidente cu animale sălbatice?
  4. Care este motivul pentru care s-au produs accidentele:
  • Nu a existat o evaluare a impactului de mediu și/sau o evaluare adecvată?
  • S-a făcut o evaluare de mediu și/sau o evaluare adecvată, dar în cadrul acestor documente nu s-a avut în vedere sau nu s-a considerat necesar impunerea unor măsuri pentru a preveni asemenea accidente?
  • S-a făcut o evaluare de mediu și/sau o evaluare adecvată, în cadrul cărora s-au impus măsuri pentru prevenirea accidentelor cu animale, dar acestea nu au fost implementate?

Vă rog să îmi transmiteţi răspunsurile la prezenta interpelare în scris.

Cluj                                                                                                                 Mihai Goţiu

30 octombrie 2017                                                                                         Senator USR Cluj