Una dintre cele mai prestigioase publicații europene dedicate învățământului superior și cercetării, Times Higher Education, a prezentat în această săptămână dezastrul previzibil al cercetării din România după politizarea agresivă demarată de ministrul Șerban Valeca. Revista londoneză, apărută inițial ca supliment, apoi afiliată Times, a enumerat problemele grave ale cercetării românești sub Guvernul Grindeanu, de la deturnarea fondurilor către clientela politică, restructurarea arbitrară a consiliilor consultative și înlăturarea evaluatorilor străini din acestea. De altfel, pentru toate aceste lucruri, senatorul Mihai Goțiu, membru al Comisiei pentru învățământ, cercetare, tineret și sport, a solicitat, în numele USR, demisia sau demiterea ministrului Șerban Valeca,

Mai jos puteți citi articolul apărut în Times Higher Education (traducere de Elena Muscă și Oana Poenaru), iar aici (click) declarația politică a senatorului de Cluj Mihai Goțiu, prin care a solicitat demisia/demiterea ministrului Cercetării.

***

Guvernul român acaparează consiliile de cercetare

Conform acuzațiilor aduse, cercetătorii de la universitățile din străinătate și evaluatorii externi au fost înlăturați în cadrul unui plan de acaparare a puterii.

Cele mai importante universități din România solicită demiterea Ministrului Cercetării (Șerban Valeca – n.a.), după ce Guvernul a exclus cercetățorii de la universități din străinătate și evaluatori externi din componența consiliilor de cercetare naționale. Guvernul este acuzat că prin intermediul acestor măsuri urmărește preluarea controlului în cercetare cu scopul de a permite Bucureștiului să deturneze fondurile din cercetare pentru a-și răsplăti clientela politică și a bloca finanțarea academicienilor ce critică guvernarea.

Restructurarea a patru dintre consiliile consultative de cercetare din România a fost pusă în discuție în februarie, la scurt timp după ce noul guvern social-democrat a venit la putere. În ultimele săptămâni, cercetătorii care lucrează în afara României au fost forțați să părăsească consiliile, iar activitatea evaluatorilor internaționali a fost blocată, ceea ce a condus la depunerea de numeroase petiții din partea cadrelor universitare și a declanșat revolta unui consorțiu format din patru dintre cele cinci universități românești incluse în clasamentele internaționale, care acuză că sunt grav sub-reprezentate în noile consilii.

Cristian Dogaru, conferențiar universitar de origine română de la Universitatea din Suffolk, a fost înlăturat la sfârșitul lunii aprilie din poziția de membru al Consiliului Național de Cercetare Științifică (CNCS), ce oferă consultanță Guvernului cu privire la ce fel de proiecte de cercetare să finanțeze. Trei alte consilii au fost, de asemenea, reorganizate. „Este vorba despre control, despre control politic”, a declarat Dogaru pentru Times Higher Education. „Cercetătorii din afara României sunt cei mai vocali și mai puțin vulnerabili față de presiunile politice”, a adăugat el. Bugetul pentru cercetare al României reprezintă „bani care pot fi folosiți pentru clienții politici”, a declarat Dogaru, în timp ce controlul consiliilor ar putea fi utilizat pentru a refuza finanțarea celor ce critică guvernarea.

Solicitările și e-mailurile adresate ministerelor române de Educație și Cercetare de către Times Higher Education au rămas fără răspuns.

Cercetătorii din domeniile umaniste au fost, de asemenea, înlăturați din consilii, în timp ce guvernul, ce se confruntă, de la preluarea puterii în ianuarie, cu proteste masive privind încercările de reducere a sancțiunilor anticorupție, s-a îndepărtat de principiul finanțării excelenței în cercetare si se concentrează acum pe nevoi locale.

Daniel David, pro-rectorul pentru cercetare și dezvoltare al Universității Babeș-Bolyai Cluj, una din instituțiile care au solicitat demisia Ministrului, a declarat: „Concentrarea politicii noastre naționale de cercetare cu precădere asupra acestui aspect local va distruge competitivitatea noastră la nivel internațional în domeniul cercetării și va anihila efortul de a sprijini dezvoltarea universităților de nivel mondial din România“.

Modificările aduse consiliilor create în toamnă, practic anulează toată activitatea reformatoare a guvernului tehnocrat de anul trecut. Alina Mungiu-Pippidi, profesor de studii democratice la Hertie School din Berlin, care a scris în repetate rânduri despre corupția din învățământul superior din România, a declarat că prezentele măsuri vor „distruge” un sistem” care abia fusese creat pentru a asigura standarde mai bune”.

Această ultimă controversă nu este decât cel mai recent episod într-o luptă îndelungată de reformare a sistemului de cercetare al României și de aliniere a acestuia la standarde internaționale. În 2011, au fost adoptate mai multe măsuri reformatoare menite să asigure că fondurile din cercetare sunt alocate academicienilor bine cotați și, tot atunci, au fost aduși evaluatori externi. Totuși, în anul următor, odată cu schimbarea guvernului, aceste reforme au fost eliminate.

Cristian Dogaru a declarat că anticipează că cea mai recentă răsturnare de situație să exacerbeze exodul, deja grav, de creiere din România. „Fie te aliniezi politicii locale, fie pleci. Aceasta este problema”. Este dificil pentru Uniunea Europeană să intervină, a prezis el, „pentru că nu se poate spune că ceea ce fac ei este ilegal”.

[email protected]