Ministerul Educației Naționale (MEN) a depus prin POCA proiectul intitulat ”îmbunătățirea politicilor publice în învățământul superior și creșterea calității reglementărilor prin actualizarea standardelor de calitate QAFIN”, care se va desfășura pe o perioadă de 36 de luni, se arată într-un răspuns pe care senatorul USR Mihai Goțiu l-a primit de la ministrul Educației, Pavel Năstase.

”Procesul de evaluare a universităților va începe odată cu contractarea și implementarea acestui proiect al cărui scop este evaluarea calității învățământului superior, clasificarea și ierarhizarea instituțiilor de învățământ superior, a programelor de studii, elaborarea și implementarea metodologiei și ghidurilor de evaluare externă, respectiv a metodologiei de clasificare și ierarhizare”, se mai arată în răspunsul MEN.

Mihai Goțiu, membru al Comisiei de Învățământ din Senat, l-a interogat pe ministrul Educației legat de un calendar privitor la clasificarea și ierahizarea universităților, finanțarea acestora în funcție de performanțe (după cum prevede Legea Educației nr.1/2011), precum și de un calendar al evaluării și clasificării școlilor doctorale.

”În urma dezbaterilor prilejuite de întâlnirea rectorilor, Președinților Senatelor instituțiilor de învățământ superior din România și a consultărilor cu Agenția Română de Asigurare a Calității în Învățământul Superior (ARACIS), s-a propus calendarul privind atât elaborarea metodologiei de evaluare, cât și evaluarea propriu-zisă a școlilor doctorale. Procesul de evaluare va începe în anul 2017 și se va finaliza în cursul anului următor, având în vedere numărul mare de școli doctorale (214)”, scrie ministrul Pavel Năstase în răspunsul oficial către Mihai Goțiu.

”Eu sunt adeptul lucrurilor făcute trainic, așezat, fără grabă sau ardelenește dacă doriți, dar, totuși, un termen de trei ani pentru clasificarea și ierarhizarea universităților din România este exagerat, mai ales dacă ținem cont că prevederea legală e din 2011, iar clasificarea din 2012 a fost contestată și ignorată. Oricum, la patru ani de la prima clasificare, ar fi trebuit să aibă loc alta. Ce ne facem dacă și cea din 2020 va fi contestată? Să ne înțelegem, clasificarea nu e un moft, ci o informație esențială pentru adolescenții care își aleg o carieră. În plus e și un criteriu de care ar trebui să se țină cont la finanțarea suplimentară, în cadrul unor colaborări internaționale, în competițiile pentru proiecte și granturi etc. Dacă ținem însă cont doar de ce diplome de studii superioare dețin majoritatea membrilor Parlamentului, înțelegem unde apare forța de frecare care întârzie cu anii clasificarea universităților”, a arătat senatorul Mihai Goțiu.

***

Găsiți atașat, în format pdf (aici și aici) răspunsul integral al ministrului Educației, Pavel Năstase, adresat senatorului USR Mihai Goțiu, membru al Comisiei de Învățământ.