“Comisia Europeană ia în calcul să limiteze sau chiar să interzică accesul la programul Erasmus pentru țările care nu respectă statul de drept […]. Comisia va decide varianta finală a sancțiunilor până pe 2 mai, când va prezenta propunerea pentru bugetul UE pentru următorii șapte ani. România este una dintre țările vizate de eventualele sancțiuni, alături de Ungaria și Polonia.” g4media.ro

Indiferent dacă vrem să luăm parte la viața politică a țării sau nu, ea ne va afecta direct sau indirect. Dacă mai era nevoie de o validare a acestei idei, astăzi putem observa un exemplu clar.

Posibilitatea ca țările care nu respectă statul de drept să nu mai poată participa la programele de tineret ale Uniunii Europene este discutată în acest moment în Comisia Europeană. Există riscul ca România să suporte această sancțiune datorită repetatelor încercări ale guvernanților de a subordona puterea judecătorească propriilor interese.

ERASMUS, programul prin care, anual, mii de tineri din România își deschid orizonturile personale și profesionale este amenințat. În ciuda planurilor liderilor europeni de a dezvolta acest proiect și a-l transforma în piatra de temelie a unei Europe a mobilității, a toleranței și a valorilor comune, curentele iliberale apărute în estul Europei pun în pericol arhitectura întregii Uniuni Europene.

Retorica naționalistă, xenofobă și izolaționistă prezenta și în România prin retorica coaliției de guvernare este o piedica majoră în construirea unei Uniuni Europene axată pe reformarea sistemelor din secolul trecut. Acea Uniune trebuie construită de tineri și nu de elemente politice învechite. În acea Uniune, unii nu vor mai avea „suveranitatea” de a căpușa bugetul statului.

Dacă e să privim ultimele cicluri electorale ale României, tinerii sunt tot timpul subliniați și scoși în evidență ca acei paria care nu ies la vot și au abandonat binele țării în schimbul distracției și al ignoranței. Realitatea este departe de aceste preconcepții.

  • Când a fost ultima dată preluata o temă pentru tineret de un partid politic?
  • Când au fost ultima dată luate în serios problemele tinerilor?
  • Când am discutat ultima dată despre problemele sistemului educațional superior?
  • Când am discutat ultima dată despre tranziția în câmpul muncii?
  • Când am discutat ultima dată despre motivele migrației masive?

Realitatea este că tinerii au votat. Ei sunt cei care ne-au trimis pe noi, USR, în Parlament!

S-ar putea să nu fi votat în măsura așteptărilor opiniei publice, dar nici opinia publică nu a ponderat aceste așteptări cu dezbaterea problemelor tinerilor.

Nici actualul sistem electoral nu este formulat pentru stimularea prezenței acestora la vot. Fiind segmentul social cu cea mai mare mobilitate socială, tinerii și studenții sunt cei care suferă cel mai mult în urma limitărilor geografice ale votului. Această situație nu este compensată nici prin campanii de informare asupra necesității vizei de flotant la votul în alt județ decât cel de domiciliu.

Pentru a răspunde acestor probleme ale tinerilor, USR formează uni grup tematic pentru tineret: USR Youth. Acesta are scopul de a identifica problemele lor, de a formula soluții, și de a găsi căile necesare pentru implicarea tuturor în politică..

Discursul naționalist, xenofob și izolaționist reprezintă o soluție de scurtă durată pentru fricile noastre. Acesta este o marcă a incapacității elementelor politice de a accesa bazinul de curaj al unei națiuni – tinerii.

USR își asumă abordarea problemelor tinerilor, precum și reforma sistemului electoral! Contactați-ne la facebook.com/usrcluj/