Victorie importantă în stoparea abuzurilor de la Certej

Victorie importantă în stoparea abuzurilor de la Certej

Acționăm alături de localnici și organizațiile de mediu pentru a stopa abuzurile și ilegalitățile din România și a scoate adevărul la iveală. Tribunalul Cluj a decis anularea planului de urbanism al proiectului minier Deva Gold.

„E o victorie importantă a societății civile. Eu și alți colegi din USR am fost implicați în lupta pentru salvarea pădurilor și apelor de la Certej încă dinainte de a intra în politică. Am continuat această luptă și după ce am fost ales senator. În 2017 am inițiat o subcomisie de anchetă a cazului Certej, în cadrul Comisiei Senatului pentru cercetarea abuzurilor, combaterea corupției și petiții. Raportul acestei subcomisii semnalează numeroase abuzuri și ilegalități din jurul proiectului minier de la Certej”, declară senatorul USR Mihai Goțiu.

Rețeaua Mining Watch Romania anunță o victorie majoră în justiție, pas important în stoparea ilegalităților de la Certej:  Tribunalul Cluj a constatat că avizul de mediu pentru Plan Urbanistic Zonal a fost emis cu încălcarea legislației privind protecția mediului  și a anulat hotărârea nr. 11/2010, emisă de Consiliul Local al Comunei Certeju de Sus privind aprobarea Planului Urbanistic Zonal pentru proiectul „Exploatarea minereurilor auro-argentifere și polimetalice din perimetrul Certej”. Practic, în lipsa PUZ, nu mai pot fi emise autorizații de construire pentru realizarea minei de aur. Exploatarea acesteia ar fi folosit anual 1,653 de tone de cianură.  

„Victoria anunțată de rețeaua Mining Watch România vine să confirme concluziile Comisiei de anchetă a proiectului minier de la Certej din Senat” anunță  senatorul USR Mihai Goțiu. Formată în 2017 la inițiativa senatorului USR de Cluj, subcomisia de anchetă a identificat numeroase probleme de legalitate în acest caz și, în consecință, a sesizat Parchetul și a solicitat o anchetă a Corpului de Control al Primului Ministru.

La sfârșitul anului trecut, USR Cluj anunța o altă victorie înregistrată în combaterea ilegalităților de la Certej: blocarea proiectului de hotărâre de Guvern pentru defrișarea a peste 50 de hectare de pădure din zonă, victorie obținută în urma acțiunilor activiștilor de mediu, a acțiunilor în justiție ale localnicilor și a sesizărilor adresate ministrului Apelor și Pădurilor și Guvernului de către senatorul USR Mihai Goțiu.

Felicitări celor care duc lupta pentru stoparea abuzurilor și ilegalităților!

http://miningwatch.ro/proiectul-minier-certej-blocat-tribunalul-cluj-a-anulat-planul-de-urbanism-al-proiectului-minier-deva-gold/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *
You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>